Jos Venäjä lopettaa taistelun, sota loppuu. Jos Ukraina lopettaa taistelun, Ukrainaa ei enää ole.

Blogi, perjantaina 24.02.2023

Kunnia Ukrainalle!

Jos Venäjä lopettaa taistelun, sotaa loppuu. Jos Ukraina lopettaa taistelun, Ukrainaa ei enää ole.

Tänään tasan vuosi siitä, kun Putinin Venäjä hyökkäsi laajamittaisesti Ukrainaan. Vuodesta 2014 jatkunut Itä-Ukrainaa tuhonnut sota laajeni täysimittaiseksi sodaksi koko Ukrainassa. Sen jälkeen Venäjän tekemällä tuholla ei ole ollut mitään rajoja. Ei myöskään mikään kansainvälinen sopimus eikä edes sodan alkeellisimmatkaan säännöt ole maata pidätelleet. Sotarikoksista on tullut arkipäivää.

Huomion arvioista on sekin, että ei Putin Ukrainassa raiskaa ketään. Ei myöskään Putin kiduta ketään. Näihin sotarikoksiin syyllistyy venäläiset. Kyse ei siis ole vain yhden miehen Vladimir Putinin julmuudesta ja sairaudesta, vaan koko maan julmuudesta ja sairaudesta. Vaikka diktaattorina Vladimir Putin kantaakin päävastuun Ukrainan tapahtumista, niin ilman oman kansansa tukea ei tätä verinäytelmää tapahtuisi. Kansa ei ole kääntynyt diktaattoriansa vastaan.

En ymmärrä miten venäläiset perheet, äidit, eivät ole asettuneet puolustamaan poikiaan. Nuoria venäläisiä miehiä Putinin sotakoneisto työntää riviriviltä eturintaman kuolemankentille. Ihmishengellä – ei siis omillakaan – ole mitään arvoa. Toivon, että Venäjän kanssa heräisi tähän järjettömyyteen ja sairauteen ja kääntäisi selkänsä Putinille ja maansa muulle nykyjohdolle. Suunnan voisi vielä kääntää. Ehkä joskus anteeksikin saada. Unohtaa ei maailma kuitenkaan koskaan saa.

Mutta näin ei näytä Venäjä ja venäläiset toimivan. Maa jatkaa rikollista hyökkäyssotaa Ukrainaa ja Ukrainan kansaa vastaan. Ukrainalla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin jatkaa taistelua. Sillä, jos maa lopettaa taistelun, niin maata ei enää ole. Jos taasen Venäjä päättäisi lopettaa taistelut – tulisi rauha.

Tänään sytytämme kynttilöitä sodan uhrien muistoksi. Ja sytytän oman kynttiläni – toisen – myös toivon merkiksi. Joskus tämä hulluus vielä loppuu. Sitä emme valitettavasti tiedä koska.

Tänään sodan syttymisen muistopäivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi: ”Venäjä kuvitteli Ukrainan murtuvan ja meidän tukemme Ukrainalle horjuvan. Se oli väärässä”.

Slava Ukraini!

We Stand with Ukraine!

Kunnia Ukrainalle! Me seisomme tukenanne lopulliseen voittoon asti.

 

 

Kommentit