Voiko liikennevalvonnasta enää säästää?

Blogi, tiistaina 19.06.2012

Olen huolissani seurannut keskustelua Poliisin hallintorakenneuudistuksen PORA III-hankkeen suunnitelmista. Pora III-hankkeen tarkoitus on uudistaa poliisin organisaatiota ja uudistus tulee koskettamaan monia eri kohteita organisaatiossa. Yhtenä kohteena on mainittu Liikkuva Poliisi ja sen tulevaisuus. Julkisuuteenkin on jo tullut tietoa, että Liikkuvan Poliisi voitaisiin tässä yhteydessä lakkauttaa ja sulauttaa paikallispoliisiin toimintaan.

Olen täysin samaa mieltä, että sakkolapun saaminen tienpäällä varmasti harmittaa ja ärsyttää. Mutta olen myös aivan vakuuttunut siitä, että me suomalaiset emme halua kuitenkaan tinkiä liikennevalvonnasta emmekä varsinkaan rattijuoppojen ja raskaanliikenteen valvonnasta.

Itse toivonkin nyt vilkasta keskustelua siitä mitä me poliisilta tulevaisuudessa odotamme. Uudistusta valmisteleva työryhmä nimittäin antaa uudistuksen suuntaviivat kesän jälkeen ja nyt on hyvä aika julkisellekin keskustelulle.

Liikkuvan Poliisin rooli on merkittävä mm. tulevana viikonloppuna juhannusliikenteen valvonnassa. Poliiseja ei voida korvata tekniikalla ja kameroilla eikä millään muullakaan mm. päihtyneenä ajavien valvonnassa. On tärkeää, että puhallusratsioita on jatkossakin riittämiin ja tienpäällä epäilyttävästi liikkuviin on resursseja puuttua nopeastikin.

iikkuvan Poliisin alasajossa varmasti raskaan liikenteen valvonta vähenisi myös. LP on nimittäin ainoa poliisin yksikkö, joka tekee jatkuvaa ja säännöllistä raskaan liikenteen valvontaa. He tekevät yhteistyötä autoliittojen mm. SKAL:n, Trafin, K1-katsastuksen sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Raskaan liikenteen valvonta vaatii erityisosaamista ja jatkuvaa työssäoppimista. En usko, että peltipoliisein eli automaattisella tievalvonnalla voidaan tätäkään valvontaa korvata ja erittäin tärkeä osa tätä poliisin työtä on myös ns. henkilökohtaiset kontaktit tienpäällä. Ihan vain siis poliisin näkyminen. Ja onhan Liikkuvalla Poliisilla lisäksi myös omaa erityiskalustoa kuten moottoripyörät, veneet, mönkijät, moottorikelkat, vaaka- ja videoautot, keskinopeusmittarit, digipiirturin lukulaitteet ja kehittyneet tutkat. Edellä mainittua kalustoa ei juuri paikallispoliisilla ole.

Olenkin enemmän kuin huolissani siitä, että tämä nyt keskustelussa oleva kehityssuunta vähentäisi entisestään poliisin näkymistä maaseudulla. Myös on pelättävissä, että palvelupisteverkkokin harvenisi entisestään. Pyrkimys säästää poliisin toimitilojen vuokrissa siirtänee partiot laitosten keskuspaikkoihin ja siitä seurauksena poliisi näkyisi maaseudulla entistä harvemmin ja tarvittaessa avun saaminen kestäisi entistä pidempään. Kyllä tässä on nyt huolisi siitä, että halutaanko myös maaseudulla turvata asukkaille riittävät ja laadukkaat poliisin tuottamat palvelu myös jatkossa.

Toivon, että asiasta käytäisiin julkisuudessa, mutta myös eduskunnassa avoin ja laaja keskustelu ennen lopullisia ratkaisuja. Mitä mieltä sinä olet?

Nyt jo päivä startannut sateisessa Helsingissä. Aamulla sade herätti jo hyvissä ajoin ja sen jälkeen olikin mukavasti aikaa juoda rauhalliset aamukahvit kotona ja nauttia sitten toinen kupillinen työmatkalla Lopen Maakylässä. Siellä jälleen ovensa on avannut Mikkolan Suoramyyntitila Kesäkahviloineen ja tiskit olivatkin jo täynnä kesän ja uuninkin herkkuja. Tuoretta loppilaista Timoa oli kapat täynnä ja sitä maan parasta ruisleipääkin Kaijan uunista. Kannattaa siis ehdottomasti poiketa tai vaikkapa ihan ajella käymäänkin. Paikka löytyy 134 tien varresta Klaukkalasta jonkun matkaa Lopelle päin. Lähiruokaa ja herkkuja parhaimmillaan.

Niin ja hääräsihän siellä tiskin takana jälleen myös itse motocrosslegenda Heikki Mikkolakin. Mestarit perunat siis jo valmiina ja pian myös herkkuja uudesta lähiruuan kasvihuoneestakin.

Päivä tänään istunnossa missä puhuin nuorten ja lasten syrjäytymisestä ja siitä miten talouden tiukkoinakin aikoina meidän pitää kaikilla mahdollisilla ja mahdottomillakin keinoilla pitää huolta lapsista ja nuorista ja heidän palveluistaan ja riittävästä tuesta. Yhtenä tärkeänä nostin esille huoleni siitä, että nytkin näyttää lähes 5000 peruskoulun päättävää jäävän ilman jatko-opiskelupaikkaa ja heistä kuitenkin lähes 4000 kuitenkin itse haluaisi jatkaa opintojaan. Tähän ongelmaan pitää puuttua ja lisätä opiskelupaikkoja ennen muuta sinne missä nuoria on. Nostin myös esille ammatillisenkoulutuksen mallin 2+1, missä viimeinen vuosi suoritettaisiin mestari-kisälli-periaatteella jo itse työpaikoilla. Tämä voisi olla hyvä ja sitouttava ja motivoiva malli.

Istunnosta sitten elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen työhuoneeseen ja siellä yksi tapaaminen. Sen jälkeen vielä Takarivin Taavien eli nelikkomme kevätillallinen. Mukana siis Henna, Sampsa, Petteri ja minä. Meidän ketju.

 

Kommentit