VM:m tuore taloudellinen katsaus – Suomen talouskasvu jatkuu vakaana

Blogi, lauantaina 29.04.2017

Käänne taloudessa on tapahtunut; talous kasvaa, työttömyys vähenee ja uusia työpaikkoja syntyy. Tänä vuonna talous kasvaa 1,2 prosenttia tuoreen valtiovarainministeriön eilen julkaiseman  taloudellisen katsauksen mukaan. Luottamus on kasvanut kaikkialla ja erityisesti yritysten ja kuluttajien luottamuksen paraneminen nostaa talouden eli bruttokansantuotteen kasvuarviota.

Kasvu on viime vuotta laaja-alaisempaa ja yksityisen kulutuksen ja investointien lisäksi viennin kasvu piristyy. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että ilman lisätoimia vuosina 2018 ja 2019 bruttokansantuotteen (BKT) kasvu hidastuu prosentin tuntumaan, mikä on lähellä pitkän aikavälin kasvupotentiaalia. Tällä menolla emme tule saavuttamaan hallitusohjelmassa sovittuja tavoitteita eikä maamme velkaantuminen tule taittumaan vaan helpompi vaihe jää vain väliaikaiseksi ja yhä paheneva tilanne on edessä ensi vaalikaudella kun rakenteelliset haasteet alkavat painaa taloutta. Ensi vuosikymmenellä huoltosuhteen heikkeneminen kiihtyy ja julkisen talouden kannalta kestävän työllisyysasteen pitäisi olla noin 74-75 prosentin tuntumassa. Nyt työllisyyden ennustetaan paranevan vain 0,5 prosenttia vuodessa ja työllisyysaste nousisi näin 70 prosenttiin vuonna 2019, mutta se ei siis vielä riitäisi.

Tänä vuonna kasvua aikaan saa etupäässä laaja-alainen yksityisten investointien lisääntyminen ja vahvaan luottamukseen perustuva yksityisen kulutuksen kasvu. Yksityisten investointien kasvu nojaa yritysten laajennus- ja korvausinvestointeihin sekä kotitalouksien asunnonostoaikeisiin. Yksityisen kulutuksen kasvua tukee vahvan luottamuksen ohella työllisyystilanteen paraneminen. Kasvava maailmanlaajuinen vientikysyntä ja yritysten kustannuskilpailukyvyn koheneminen parantavat viennin kasvuedellytyksiä.

Ensi vuonna yksityisen kulutuksen kasvu sitten taas hidastuu, koska verotuksen kiristyminen ja inflaation nopeutuminen alentavat palkansaajien ostovoimaa jos uusia toimia ei onnistuta tekemään. Investoinnit kuitenkin lisääntyvät kone- ja laitehankintojen ansiosta hieman tätä vuotta nopeammin, mutta julkinen kulutus kuitenkin supistuu yhä tämän vuoden tavoin, osin kilpailukykysopimuksen ja osin julkisen talouden sopeutustoimien vuoksi. Viennin kasvu nopeutuu edelleen ja vakaa talouskasvu voikin rakentua jatkossakin vain viennin varaan velkavetoisen kasvun sijaan. Kilpailukykysopimus parantaakin hintakilpailukykyä yksikkötyökustannuksilla mitattuna ja luo parempia edellytyksiä viennin kasvulle. Sopimuksen positiiviset vaikutukset näkyvät talouskehityksessä kuitenkin vasta viiveellä. Toisaalta pitää muistaa, että kilpailukykysopimus myös heikentää julkista kulutusta erityisesti tänä vuonna.

Havainto, että olemme reilun prosentin kasvulla lähellä pitkän aikavälin kasvupotentiaaliamme on todella huolestuttava. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kotimaista kysyntää vahvistavilla toimenpiteillä on vain inflaatiota kasvattava vaikutus. Olemme suhdannekuopan sijaan nyt aika tiukasti rakenteellisessa kuopassa.

Suhdannetoimenpiteiden sijaan siis rakenteellisten muutosten tarve korostuu, erityisesti työn tarjontaa ja työmarkkinoiden joustoja lisäävät uudistukset. Tällä osa-alueella tarvitaan lisää toimenpiteitä nopeasti tai tilanne pahenee entisestään.

Toisaalta VM arvio, että maamme talous voisi myös kasvaa ennustettua nopeammin, jos alkuvuoden suotuisat kuukausitiedot viennistä, tuotannosta ja luottamuksesta Suomessa osoittautuvat kestäviksi. VM ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tehnyt varsinaiseen kasvuennusteeseen kuin 0,3 prosenttiyksikön korjauksen ylöspäin talven ennusteesta. Toivotaan, että kasvu on nyt hyvien merkkien valossa vahvempaa, mutta tosiasia kuitenkin tässä hetkessä on se, että talouskasvu ja hallituksen toimet kohentavat julkista taloutta, mutta ne eivät riitä poistamaan alijäämää. Siksi nyt kehysriihessä jo tehtiin uusia toimenpiteitä ja lisää ratkaisuja tarvitaan jo ensi syksyn vuoden 2018 budjettiriihessä.

Maailmantalouden kasvu on nopeutumassa

Maailmantalouden näkymät ovat aiempaa valoisammat, mutta kasvunäkymiä varjostaa ennen kaikkea protektionismin uhka. Kysymysmerkkejä on niin USA:n, Kiinan, Venäjän ja Iso-Britannian toimien yllä, mutta myös EU:n sisälläkin mm. Ranskan tulevaisuuden osalta. Toivottavasti viimeisin saa jo myönteisiä käänteitä tänä viikonloppuna.

Piristyvästä maailmankaupasta syntyykin myös meille jonkin verran enemmän kysyntää kuin viime vuosina. Talouskasvu on vahvistumassa teollisuusmaissa, mutta maailmantalouden lähes neljän prosentin kasvua ylläpitävät kuitenkin yhä kehittyvät taloudet.

Eli voisi sanoa, että jotain hyvää, mutta edelleen enemmän huolestuttavaa ja kysymysmerkkejä on nyt talouden saralla. Tehtävää siis riittää ja näiden kysymysten parissa jälleen eilen valtiovarainvaliokunnassakin kokoustimme. Ensi viikolla työ jatkuu.

Tänään menen Lopen Kokoomusnuorten toiminnan käynnistämiskokoukseen ja illalla työasiat vievät Helsinkiin.

….

Mukava aamu Lopen Kokoomusnuorten kanssa kunnantalolla ja sitten hieman vapaa-aikaakin. Rosa Laineen johdolla olemme saaneet Lopella mahdottoman hyvän nosteen ja innostuksen Kokoomuksen nuorten toimintaan. Tänään porukka ideoi jo tulevaa ja monenlaista ohjelmaa on tulossa ja luvassa niin itse Lopella kuin yhdessä Riihimäen ja Hämeen Kokoomusnuorten kanssa ja valtakunnallisestikin. Mukaan vaan nuoret jos vähänkin kiinnostaa ja innostaa!

Kohta kohti Helsinkiä. Huomenna palaillaan aiheisiin.

 

Tagit: talous,

Kommentit