VM muistio sekoitti opposition pasmat – Soten säästöt saavutettavissa ja valinnanvapaus ei lisääkään kustannuksia

Blogi, perjantaina 18.05.2018

Valtiovarainministeriön muistio sekoitti täydellisesti eilen vihervasemmiston pasmat. Valtiovarainministeriön korkeimman virkamiehen valtiosihteeri Martti Hetemäen laaja ja perusteellinen sote-muistio vahvisti, että soten ja maakuntauudistuksen 3 miljardin säästöt on mahdollista saavuttaa ja itseasiassa säästöpotentiaali on vielä merkittävästi suurempi.

VM laski, että soten todellinen säästöpotentiaali on jopa 4,6 miljardia euroa ja maakuntien menokehykset eivät toisaalta rajoita säästömahdollisuuksia.

Opposition yllätti se, että kustannussäästöpotentaali on siis merkittävästi suurempi mitä hallitus uudistuksella tavoittelee. Tavoite on siis asetettu realistiselle tasolle ja tavoite on siis se, että kustannuksia ei leikata tai säästetä vaan uudistuksen avulla vain hillitään kustannusten kasvupainetta tämän verran vuoteen 2029 mennessä nykyiseen kasvuvauhtiin. Muistiossa käydään seikkaperäisesti läpi sote-uudistuksen osatekijöiden vaikutukset sote-menojen säästöpotentiaaliin ja säästöihin.

Tässä muutama kuvankaappaus tuosta VM:n lausunnosta. Kova viesti ja tärkeä tuki kansankin haluamalle valinnanvapaudelle.

Mutta vielä tätäkin enemmän oppositiota sekoitti se, kun VM:n muistio paljasti, että valinnanvapaus ei lisääkään sote-kustannuksia. Itseasiassa valinnanvapaus tuo säästöjä sillä samalla kustannuksella pystytään valinnanvapauden kautta tarjoamaan kaikille suomalaisille lääkärille pääsy heti ja jonottamatta. Näin valinnanvapaus nopeuttaa lääkärille pääsyä ja ”peruspalveluihin pääsyä parantamalla valinnanvapaus vähentää erikoissairaanhoidon menojen kasvua”.

Valinnanvapauden lisäämisen tavoitteena ei ole ollut alunperinkään säästäminen vaan se, että asiakas pääsee tulotasosta riippumatta jonottamatta hoitoon. Merkittävää on se, että tämä on nyt valinnanvapauden avulla mahdollista tehdä niin, että kulut eivät kasva edes alkuvaiheessa.

23 sivuinen ministeriön muistio siis vahvisti sitä, että sote-uudistuksen kolmen miljardin euron kustannussäästötavoite on saavutettavissa ja valinnanvapaus toteutettavissa ilman lisämenoja.

Ymmärrän, että ministeriön muistio ei kelvannutkaan oppositiolle.

Happamia, sanoi harakka pihlajanmarjoista.

….

Eduskuntaviikko paketissa. Tänään vihdoin saivat päätettyä, että sopeutusmiseläkkeistä luovutaan. Merkittävä ratkaisu ja toivottavasti asia etenee jouten myös eduskunnassa päätökseen. Esitykseen sisältyy muutama uusi hulluus ja tulen niihin palaamaan tässä joku päivä. Piti siis vain purkaa kohtuuttomuuksia, mutta nyt niitä tehtiin samalla muutama lisää. Joku voisi kysyä, että kuinka te kehtaatte ja minä en kehtaisi.

Eduskunnassa tänään minulla vain valtiovarainvaliokunta talouskuulemisten parissa ja sitten lyhyt täysistunto. Nyt vielä illaksi juhlistamaan yrittäjyyttä ja Reijo Jokista ja Beotek Oy:tä. Innovatiivistä ja kasvavaa!

Hieno 30-vuotisjuhla tänään Beotekillä Läyliäisillä. Upeasti kasvava yritys avaa nyt ovia vientiin. Hienoa työtä Reijo Jokinen ja kumppanit!

Kommentit