Vakuutuslääkäreiden ylivaltaan täytyy puuttua – Voiko näkemättä ”tuomita”?

Blogi, torstaina 17.05.2018

Vakuutuslääkäreitä koskeva kansalaisaloite oli tänään eduskunnassa käsittelyssämme. Siinä vaadittiin, että Kelan ja vakuutuslääkäreiltä on poistettava aloitteen sanoin ”mielivaltainen oikeus kumota potilasta hoitavan lääkärin lausuntoja”. Osa paheksui näin kovaa kielenkäyttöä, mutta itse totesin, että ehkä tuo kuvaa juuri sitä turhautuneisuutta ja mielialaa mikä näiden vakuutuslääkäreiden päätösten myötä moni on kohdannut.

Kansalaisaloitteessa vaaditaan muuttamaan tapaturmavakuutuslakia. Kansalaisaloite tavoittelee siis muutosta minkä myötä vakuutusyhtiön lääkäri ei voisi poiketa hoitavan lääkärin lausunnosta. Aloitteen myötä vakuutusyhtiöiden ja eläkelaitosten omien lääkäreiden ja myös ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnot tulisi näin asettaa jatkossa muodollisesti yhtäläiseen asemaan. Ja olen samaa mieltä aloitteen tekijöiden kanssa siitä, että lääkärien lausunnoilla ja todistuksilla on keskeinen merkitys koko sosiaalivakuutusjärjestelmän uskottavuudelle, ja vakuutuslääkäreille annettu erivapaus on omiaan lisäämään epäluuloja järjestelmää kohtaan. Samalla se lisää vakuutettujen kokemaa epäoikeudenmukaisuutta.

Mun entinen oppilas Mikke Neuvonen kävi tänään vierailulla. Mukavat muistot vauhdikkaasta pojasta, joka nyt nappasi elämänsä ensimmäisen Platinalevyn tekemällä Petri Nygårdin tuoreimman hittibiisin Nössö! Hienoa Mikke! Lopelta kasvaa siis muutakin kuin perunaa 🙂

Itse tiedän useamman urheilijan niin jääkiekkoilijoita kuin ratsastajiakin jotka ovat tämän kohteeksi joutuneet. Myös monia töissään. mm. poliiseja, loukkaantuneita ja myös maatamme kriisinhallintatehtävissä palvelleita. Osa on jäänyt kokonaan ilman hoitoa ja vakuutusturvaa ja osa on joutunut taistelemaan siitä vuosia. Toivottavasti tämä kansalaisaloite nyt nostaa tärkeä asian esille ja huolelliseen käsittelyyn. Itse en asiassa ole asiantuntija, mutta oikeus ja kohtuus sanoo, että nyt kaikki ei ole oikein. Kansalaisaloite täytyy käsitellä huolella ja tehdä tarvittavat muutokset, että tilanne saadaan yleisen oikeustajunmukaiseksi.

Eduskunnassa tänään väänsimme valmiiksi valtiovarainvaliokunnan lausunnon sote- ja maakuntauudistuksesta. Palaan tuohon huomenna hieman laajemmin. Siihen nimittäin sisältyy mielenkiintoinen muistio ja siinä on uutinen. Päivällä myös vieraanani Hämeen Poliisista kanslianväkeä ja myös Hämeen Omakotiyhdistyksen väkeä.  Ja luokkaretkellä oli tänään Kangasalan Suoraman Koulun oppilaskunnan hallitus Jyrki Taipaleen johdolla. Mainio porukka, mutta harmi, että kiireisen päivän aikana ehdin heitä vain niin lyhyesti moikkaamaan.

Nyt vielä eduskunnassa ja tänään jatkamme iltaan asti. Vauhdikas päivä ja jotenkin tuo aurinko ja lämmin vielä uloskin houkuttelisi.

Kommentit