Viron matkailu alkaa – Ravintoloiden rajoitukset syytä purkaa ja buffet-pöydät sallittava

Blogi, lauantaina 13.06.2020

Viron matkailu palautuu korona-kriisiä edeltäneeseen aikaan kesäkuun 15. päivä. Määrällisesti varmasti jäädään vielä normaaleista matkustajamääristä, mutta muuten Viroon voi Suomesta matkata ilman erityisjärjestelyjä tai paluun kahden viikon omaehtoisen karanteenin vaatimusta. Muualle maailmalle matkoja edelleen rajoitetaan ja tämä varmasti osaltaan tulee herättämään Viroa kohtaan erityisen suurta kiinnostusta. Mökin jälkeen Virokin tuntuu jo kaukomatkalta.

Matkustaminen Suomen ja Viron välillä on 15.6. alkaen täysin vapaata, kun maidemme välillä rajavalvonta palaa normaaliin tilaan ja karanteenisuositukset poistuvat. Virossa on myös ravintola-alalla vetovoimatekijänä meitä matalammat verot,

Viron matkailu luo myös meidän ravintola- ja myös koko kotimaan matkailualalle tiukkenevan kilpailutilanteen. Itse pidänkin välttämättömänä, että vähintäänkin valtaosassa maata turhat ja näin ollen kohtuuttomat ravintola- ja kahvila-alan rajoitukset puretaan. Viimeinenkin perustelu näiden rajoittamiselle poistuu siis nyt, kun matkailu Viroon avautuu normaaliksi.

On nimittäin kohtuutonta, jos meillä on Suomessa tiukat rajoitukset ravintola- ja kahvila-alalle sen jälkeen, kun matkailu Viroon palautetaan koronaa edeltäneeseen tilanteeseen. Perustuslainkin näkökulmasta kyseenalaiset ravintola- ja kahvila-alan rajoitukset tulisi purkaa nyt vähintäänkin niistä osista maata joissa korona-virusta ei käytännössä enää ole tai edes ole ollut. Ravintola- ja kahvila-alan rajoittaminen pahimmillaan aina jopa lokakuulle asti loukkaavat elinkeinonvapautta ja myös omaisuuden suojaa.

Yksi aivan turha rajoitustoimi on myös ravintoloiden buffet-ruokapöytien kieltäminen. Buffet-ruokapöytien kielto tuntuu täysin käsittämättömältä, kun mm. salaatti- ja sushi-buffat on samaan aikaan sallittuja ruokakaupoissa. Lounasravintolat voisivat hyvinkin vastuullisesti avata näitä lounaspöytiä huolehtien esimerkiksi tarvittaessa henkilökunnan toimesta ruuan annostelusta tai sitten käyttää henkilökohtaisia ottimia ruuan annostelussa. Osalla lounaspaikkoja nimittäin buffet-tyyppinen ruuanjakelu on ainoa mahdollinen mm. keittiötilojen, mutta myös salitilojen takia. Samalla olisi myös tarpeen poistaa ravintoloiden kategorinen asiakasmäärän rajaaminen puoleen ja edellyttää ainoastaan ravintoloilta korkeaa hygieniatason huomioimista ja riittävien etäisyyksien varmistamista. Luotettaisiin siis jälleen kerran suomalaisiin rajun sääntö Suomen sijaan.

Lounasravintoloiden buffet-noutopöydät sallitaan kesäkuun puolivälistä eteenpäin. On kestämätön tilanne, että pääministeri Sanna Marinin hallitus ylläpitää tällaisia rajoituksia käytännössä ihan kuin vain varmuuden vuoksi. Tällaiset rajoitukset eivät voi olla perustuslainkaan kannalta hyväksyttäviä, kun koronatartuntatilanne on tällainen kuin se nyt on. Kahvilat ja lounaspaikat ja myös ruokaravintolat tuleekin avata normaalisti jo kesäkuun puolella.

Rajoitukset ovat perusteltuja silloin, kun koronatilanne niitä edellyttää. Nyt Marinin hallitus pitää koko maata pihdeissä vain hieman kuin varmuuden vuoksi. Tällainen kyseenalainen toimi myös haittaa merkittävästi maamme taloustilannetta ja myös lisää lomautuksia ja pahimmillaan myös konkursseja ja työttömyyttä.

Upean kaunis aamu. Tulossa yksi alkukesän kauneimmista päivistä. Onneksi terassit saavat ollakin avoinna ja tänään varmasti nähdään yksi terassikesän ruuhkaisimmista päivistä. Se muuten osaltaan kuitenkin vääristää ravintola- ja kahvila-alan kilpailua ja sitä tulisikin tarkastella myös tästä näkökulmasta.

Kello 19.25 ja mökillä. Kiitos isosta määrästä viestejä liittyen aamuiseen kannanottooni liittyen ravintoloiden buffet-pöytiin ja yleensäkin ravintoloiden ja kahviloiden rajoittamiseen. Nyt on tärkeä saada Marinin hallitus tekemään ennen juhannusta päätös näistä luopumiseksi. Muuten on vaarana, että vasemmistohallitus pitää MaRa-alaa rajoitteiden pihdeissä koko lomakauden. Lupaan painaa päälle.

Kaunis helteinen päivä ollut. Alkukesää kauneimmillaan tai jo pikkuhiljaa kohti keskikesän juhlaa. Taidan laittaa grillin kuumaksi ja saman tehdä saunallekin.

Teetin Pekkalan laituriin tällaisen kompassin. Nyt oikeat suunnat koko ajan kannessa.

 

 

Kommentit