Sako-Franchi GP avasi ampumakautta kovatasoisesti Lopella – Lopen Ampumaurheilukeskus uudistuu kohti SM-Juhlakisoja

Blogi, sunnuntaina 14.06.2020

Urheilukilpailut ja sarjatkin lähtevät koronakevään jälkeen pikku hiljaa liikkeelle. Skeetin kausi avattiin kovatasoisesti tänä viikonloppuna meillä Lopella. Lopen Ampumaurheilukeskus toimi perinteen mukaan Ala-Hämeen Ampujien Sako-Franchi GP:n näyttämönä ja erinomaisena sellaisena. Ampumapaikkoja kehuttiin ja myös sitä, miten erityisen hyvä ratamme on korkeatasoisille tuloksille. Taivas siis hyvin takana ja riittävän pitkään kiekot sineä vasten.

AHA:n Timo Suni seurasi tarkasti miten AHA:n Timi Vallioniemi ja Eetu Kallioinen ampuivat kovatasoisessa finaalissa.

Tämä ja muutenkin erinomaisen kesäsää mahdollistivatkin jälleen lähes ennätyskovan kisaviikonlopun. Ja mikä hienointa meidän omat loppilaisampujata Ala-Hämeen Ampujien Timi Vallioniemi, Eetu Kallioinen, Kaisa Kurki ja Tero Kallioinen omissa sarjoissaan kärkikahinoissa koko viikonlopun.

Sako-Franchin voittoon ampui  Suomen ennätystuloksella Eetu Kallioinen upean ja korkeatasoisen finaalin jälkeen. Päivän loppukilpailua kuvailtiin yhdeksi maamme kaikkien aikojen kovatasoisimmaksi. Kallioisen taakana toiseksi parhaiten kiekkoja pudotteli Tommi Takanen ja kolmanneksi ampui Aleksi Ahokas. Ennen finaalia kilpailua johtanut Timi Vallioniemi putosi finaalissa neljänneksi.

Naisten voittoon ampui Heidi Hämäläinen ennen AHA:n Marja Mäkelää ja  Kaisa Kurkea. Nuorten kisan voitto Nea Vallioniemi ja Eetun isä Tero Kallioinen juhli taasen Y50-voittoa.  M20 voittoon ampui Oskari Lehtimäki ja Y60:sten Toivo Lyly.

Sako-Franchi GP:n järjestelyissä noudatettiin poikkeuksellisen tiukkoja koronarajoituksia ja kilpailua isännöinnyt AHA:n puheenjohtaja Timo Suni oli syystäkin yhtä hymyä. Vaikean kevään jälkeen viikonloppu onnistui hyvin ja yli odotustenkin. Kiitokset siis AHA:laisille kaiman johdolla jälleen erinomaisen hienosta työstä radallamme ja myös koko suomalaisen ampumaurheilun eteen.

Samalla ratamme myös valmistautuu ensi kesän 2021 Metsästäjäliiton Suomenmestaruuskilpailuihin. Rata sai juuri keväällä uuden ympäristöluvan, missä SM-kisojen vaativat kehittämistoimet rata-alueella on huomioitu. Alueelle tulee siis lisää ampumapaikkoja ja myös muutenkin alue kehittyy isoimman harppauksen sitten alkuperäisen valtavan rakennusurakan jälkeen. Aikanaanhan radan rakensivat talkoilla loppilaiset metsästysseurat ja reseviupseerit ja reseviläiset. Ja heidänkin asema ja harrastusmahdollisuudet paranevat nyt tehtävien kehittämistoimien myötä sillä jatkossa myös kilpailu- ja yksityistilaisuuksien aikaan on aina loppilaisilla mahdollisuus käyttää rataa mm. aseiden kohdistamiseen. Rata ei siis jatkossa enää ole kokonaan kilpailujen yms. myötä normaalilta toiminnalta kiinni ja kyllähän tämä jättiurakka myös muutenkin kehittää paikan fasiliteettejä valtavasti. Nyt jo valmistui alueen toinen kahvila- ja ravintolarakennus ja paraikaa työnalla uudet ampumaradat. Myös uusi 300 metrin rata tulee tarpeeseen vaikkakin SM-kisoissa se vielä palveleekin ”vain” parkkipaikka-alueena.

Kuusi parasta valmiina Sako Franchi 2020 -finaaliin.

Timo Vallioniemi veti finaalikierrosta varmoin ottein.

Kari Kuparinen ja Timo Suni seuraamassa finaaleja.

Isona työnä alueella tehdään myös massiiviset äänienhallintatyöt. Alueelle tulee korkeita maavalleja ja pengerryksiä blokkaamaan ja ohjaamaan ääntä. Näiden tekoon ympäristöluvassa on 10 vuoden aika, mutta itse tänäänkin totesin, että kunnan näkökulmasta on välttämätöntä, että nämä äänienhallintatyöt aloitetaan jo mielellään tänä kesänä ja tulevana talvena niin, että SM-kisojen aikaan ensi  kesän heinäkuussa on akuuteimmat paikat valmiina. Ja tärkeää on myös huolehtia siitä, että radalla ammutaan aina vain määrättyinä aikoina.

Ensi vuoden Metsästäjäliiton Suomenmestaruuskilpailut ovat siis juhlakilpailut. Kaksinkertaisetkin vielä. Metsästäjäliitto juhlii 100. juhlavuottaa ja myös Sako täyttää 100 vuotta. Sako onkin juhlakilpailujen pääyhteistyökumppani. Itse olen mukana myös hommassa lupautuneena kilpailun viralliseksi suojelijaksi. Ja muutenkin radan kehittämishankkeessa Lopen kunnan puolesta. Kuntaamme ratayhdistyksen hallituksessa edustaa lisäksi Jarmo Laukkanen. Ja koko isoa radan kehittämishanketta ja myös 100-vuotisjuhlakilpailuja vetää Kari Kuparinen. Karia voi hyvinkin pitää tämän koko radan isänä – ja monessa mielessä myös henkenä. Vaikkakin isoin kiitos kuuluukin kymmenille ja kymmenille loppilaisille metsästysseurojen jäsenille ja reserviläisille ja reserviupseereille, jotka valtavalla talkootyöllä aikanaan tämän radalle keskelle umpimetsää tekivät. Ja myöhemmin rataa ovat olleet kehittämässä myös Ala-Hämeen Ampujat, jotka ovat mukana myös nykyisin radan hallinnossakin. Tekijöitä nimittäin tarvitaan.

Mutta rata kehittyy koko ajan entistä paremmaksi. Ensi kesänä sitten Suomenmestaruudet ratkotaan meillä. Sitä kohden siis mennään ja näyttää hyvältä, että tätä menoa vuodella siirtyneissä kesäolympialaisissakin nähtäisiin jälleen loppilaisväriä.

Tässä muuten mainio esimerkki siitä, että kun liikuntapaikat on kunnossa niin myös mestareita kehittyy. Meillä Lopella siis poikkeuksellisen upeat puitteet ammuntaan ja se näkyy hetin lajin Suomen, mutta myös maailman kärkikahinoissa. Ja tämä ei siis tarkoita, että homma ei lahjakkuutta vaatisi. Totta kai vaatii ja se on menestyksen ehto numero yksi, mutta lahjakkuus ei kehity mestaruuksiksi, jos ei harjoittelupaikat ole kunnossa. Ja onhan meillä muitakin esimerkkejä, kun paikat on kunnossa niin talenteista tulee timantteja. Yksi sellainen kirkkaimmista on salibandyn tämän hetken maailman parhaimpiin lukeutuva Ville Lastikka.

Liikuntapaikkoihin siis kannattaa panostaa ja pitää huoli, että lapsilla ja nuorilla riittää tekemistä. Ja jos tässä kirjoitin lahjakkuudesta ja harjoituspaikoista niin yksi iso hatunnosto kuuluu näiden mestareiden vanhemmille ja valmentajille. Siinä ei muuten ole tunteja laskettu eikä usein eurojakaan. Kaikki liikenevä on molemmissa mennyt lasten ja nuorten hyväksi.

Mutta meidän Lopen ampumarata on siis tässä yhtenä tukipilarina…

Lopen Ampumaurheilukeskus koostuu seuraavista radoista

Viisi haulikkorataa savikiekkoheittimillä
Liikkuvan maalin hirvirata (100m)
Liikkuvan maalin pienoishirvirata (50m – rakenteilla)
25m pienoispistoolirata luotiloukuilla
25m pistoolirata (2 ampumapaikkaa pienoispistooliradan yhteydessä)
50m pienoiskiväärirata
100m kiväärirata – 20 ampumapaikkaa
150m kiväärirata – 8 ampumapaikkaa
300m kiväärirata (rakenteilla)
kolme IPCS/SRA rataa – (neljäs rakenteilla)

Tässä vielä hieman tietoa..

Lopen Ampumaurheilukeskus 2021 -hankkeesta:

”Ampumaurheilukeskus 2021 – hankkeen tavoitteena on mahdollistaa ampumaurheilukeskuksen käyttö kansallisissa haulikko- ja kiväärilajien kilpailuissa sekä parantaa keskuksen monipuolisia harrastusmahdollisuuksia nykyisille ja uusille harrastajille. Lisäksi Etelä-Suomesta puuttuu nykyisellään 300 metrin kiväärirata. Projektin tarkoituksena on luoda tulevaisuudessakin ampumaurheilukeskuksen vaatimukset täyttävä kokonaisuus.

Suomen Metsästäjäliiton SM – kilpailut ovat jokakesäinen suurtapahtuma. Lopella on tarkoitus järjestää SM – kilpailu vuonna 2021.

Hankkeen suunnittelu käynnistettiin syksyllä 2016 pidetyillä työpajoilla, joissa ampumaurheilukeskuksen aktiivisia käyttäjätahoja kuultiin toiveiden ja tarpeiden kartoittamiseksi. Työpajoissa saatujen palautteiden perusteella Lopen ampumaurheilukeskukselle tehtiin päivitetty aluesuunnitelma.

Suunnitelmassa on huomioitu alueen viihtyvyyden ja turvallisuuden lisäksi ampumaurheilukeskuksen lisääntyvä kävijämäärä muun muassa parkkitarpeen, yleisten tilojen sekä kilpailutoiminnan järjestämisen kannalta.

Hankkeen parannuskohteet. Katso numeroidut selitykset vierestä.

Alueelle tarpeiden pohjalta suunnitellut uudet toiminnot ja lisäykset
(kts. kuva 2):

Uusi liikkuva Hirvi / pienoishirvi / karju 100/50m -rata hirvi 100m ja kiskoilla siirrettävä ampumakoppi pienoishirvi / karju 50m

Olympiatrap
Vanha rata puretaan ja tilalle rakennetaan kaksi 1-trap -rataa muiden haulikkoratojen suuntaisesti

Luodikkoradalle rakennetaan näyttöhauta

Uusi kokous / toimitsija -rakennus haulikkoratojen takarinteeseen (kuva 1)

Konttivarastot haulikkoratojen ja toiminta-ratojen yhteyteen 2 x Merikontti / kattotuoli –rakenne

Uusi 300m rata
välipenkat 50m välein, 2 ampumapaikkaa

Toiminta-ampumaradalle rakennetaan yksi 25m rata lisää

25m pistoolirata isopistooliammuntaan lisätään pienoiskivääriradan viereen

Nykyisen compak-radan yhteyteen varaus 1-trap radalle

Yksi kohdistuspaikka, jota ei voi varata ja jolla voi turvallisesti kohdistaa riippumatta onko viereisellä radalla muuta toimintaa
Näiden lisäksi alueen parkkitilaa kasvatetaan, tie kunnostetaan ja ampumaurheilukeskuksen kilpailulajien katsomotilat järjestetään siirrettävillä katsomoilla. Yleisötapahtumia varten varaudutaan suunnitelmissa kemiallisten käymälöiden paikoilla, sekä esteettömyyteen kiinnitetään huomiota. Inva-WC alueella on jo valmiiksi aiemmin rakennetussa huoltorakennuksessa. Osaan ampumapaikkoja rakennetaan katokset.”

Lähde: Lopen Ampumaurheilukeskuksen verkkosivut.

Kommentit