Kuuleeko Häme? – Hämeen maakuntavaltuusto kokoontui etänä ympäri kauniin Hämeen maan

Blogi, maanantaina 15.06.2020

Tänään olimme äänessä ympäri kauniin Hämeen maan.

Kyllä, Hämeen Maakuntavaltuusto kokoontui nimittäin tänään historiansa ensimmäistä kertaa etänä. Maakuntavaltuutetut ympäri Hämeen olivat kokouksessa läsnä etäyhteyksin omista kotikunnistaan kodeistaan ja taisi osa olla työmailla ja onnekkaimmat jo mökeillään. Jokainen Hämeen kunta kuitenkin edustettuna ja jotenkin erityisen hieno tunnelma, kun äänet kuuluivat ja kuvat näkyvät eri kunnista. Hauska yksityiskohta oli web-kameroiden takana näkyneet kotien seinät tauluineen ja kukkineen. Osalla myös kauniit hämäläiset maisemat taustalla.

Maakunnan etäkokousta johdettiin tällaisissa tiloissa Hämeenlinnan Olympiakadulla.

Maakuntavaltuuston puheenjohtajana istuin itse maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen ja kokouksen sihteeristön kanssa Hämeenlinnan studiossa. Historiallinen paikka sekin. Nimittäin kokousta johdettiin tänään Olympiakadulta Hämeenlinnasta. Historian havinaa siinäkin.

Maakuntavaltuusto hyväksyi tänään menneen vuoden tilinpäätöksen ja katsoi vahvasti jo tulevaan. Esillä myös Hämeen strategiatyön kehittäminen ja myös nuorten osallisuuden vahvistaminen ja kehittäminen. Hyvä ja antoisa kokous, mutta toivottavasti syksyllä jo sitten taas pääsemme kokoustamaan ihan paikan päällä ja silloinkin taas jossain päin Hämettä. Yhdessä.

Iltapäivällä tänään sitten vielä valtakunnan talousasioita pöydällä, etänä nekin, ja etänä myös päivän Lopen kunnan puheenjohtajisto ja sen perään pidetty kunnanhallituksen kevätkauden viimeinen kokous. Poikkeusoloissa on menty ja mentiin vielä ainakin tämä kokous sielläkin.

Tänään myös Marinin hallitus päätti, että valmiuslakia ei enää sovelleta. Valmiuslakihan otettiin käyttöön 17.3.2020. Valmiuslain käyttö edellyttää siis  välttämättömyyden ja oikeasuhtaisuuden perusteiden täyttymistä. Valmiuslain pykälistä käytössä on ollut viisi ja niillä on pääasiassa turvattu terveydenhuollon ja sairaanhoidon kantokykyä.

Hallitus kertoi antavansa kumoamisasetuksen välittömästi tänään ja näin poikkeusolot maassamme päättyvät. Valmiuslaista luopuminen ei siis kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikista koronaepidemiaan liittyvistä rajoituksista luovuttaisiin.

Marinin hallituksen päätöksenteon ongelmista kertoi se, että sopua ei tänään kuitenkaan löytynyt  suurempien yleisötilaisuuksien rajoituksista elokuun alusta lähtien. Ratkaisua kuulemma pyritään etsimään seuraavan kerran keskiviikkona. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan samalla olisi tarkoitus pohtia myös ravintoloiden toiminnan rajoitustoimia. Toivotaan, että tuo buffet-pöytä kielto saataisiin nyt kumottua ja myös muutenkin ravintola- ja kahvila-alan kohtuuttomat rajoitukset ainakin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Nyt näyttäisi kyllä jo siltäkin, että myös pääkaupunkiseudulla ei ole enää koronaviruksen tautitilanteen takia syytä pitää yllä tällaisia toimia.

Tänään myös Marinin hallitus esitteli hahmotelmiaan soten osalta. Näyttää siltä, että uudistuksessa on sellaisia ongelmia edelleen, että on vaikea uskoa, että uudistus voisi tällaisena edetä.

Keskusta onkin jo ilmoittanut, että se on valmis jopa kaatamaan vasemmistohallituksen, jos Etelä-Savon maakunta hajotetaan. Asian valmistelusta vastaava ministeri Krista Kiuru kuitenkin näyttää härkäpäisesti vievän eteenpäin myös mallia missä Etelä-Savo hajotettaisiin. Vaikea ymmärtää, että miksi, jos se ei kerran valtiovarainministeripuolueelle sovi?

Mielenkiintoiselta kuullosti myös se, että Kiurun Sotessa nyt kuitenkin tavoiteltaisiin viime vaalikauden tapaan kustannussäästöjä. Viime kaudella Kiuru tätä nimenomaan äänekkäästi arvosteli, mutta nyt se näyttäisikin kelpaavan. Kiurun Sote on siis myös leikkaustoimi.

Vielä viime elokuussa 2019 Kiuru totesi nimittäin Iltalehdessä, jota lainasi mm. Verkkouutiset että ”Tässä on nyt kyse aidosti uudistuksesta, ei säästöstä.” Nyt ääni siis muuttunut. Tänään selvisi, että myös Marinin  hallituksen sote-uudistuksella tavoitellaan säästöjä.

 

 

Kommentit