Viinan juonti ei ole vähentynyt, tuonti vain lisääntynyt.

Blogi, sunnuntaina 25.08.2013

Varmasti osa kääntää viinaveron tuloutuksen romahtamisen onnistumiseksi. Väittämällä siis, että viinaveron kertymän vähentyminen on seurausta siitä, että alkoholia on juotu vähemmän kun veroa ja saatavuutta on rajoitettu. Jos näin olisi pitäisi sen näkyä muissakin tilastoissa.

 Mutta selitys löytyykin aivan toisaalta. Viinaralli Virosta on siis kiihtynyt ja tämän takia verokertymät kotimaan myynnistä ovat jääneet tavoitteista. Ja todennäköisesti myös juontimäärät ovat nousseet. Ystäväni esimerkiksi kertoi Ruotsista esimerkin miten vahvemman oluen myynnin siirto paikallisiin alkoihin, Systembolageteihin, vaikutti. Kun enää ruokakaupasta ei saanut yhtä tai kahta olutta ruokakassiin niin erillinen reissu Systembolagetiin nostikin kotivaraston heti koriin tai kahteen. Ja sen tiedämme mitä kotivaraston kasvu vaikutti juomiseen. Kun juomaa oli saatava vaatehuoneen nurkasta niin sitä myös juodaan. Näin siis kehitys meni Ruotsissa.

Meillä haaveiluun perustuvat alkoholiveron korotukset ovat leikanneet tuonnin kasvaessa valmisteveron tuotosta 42 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriö joutuikin leikkaamaan arviotaan nyt 2,9 prosenttia ja tästä vuodesta on tulossa toinen jo peräkkäin jolloin alkoholiveron tuotto laskee. Surulliseksi asian tekee se, että ministeriö edelleen uskottelee itselleen, että he ”arvioivat suomalaisten alkoholinkulutuksen yläkanttiin”. Siitä ei siis todellakaan ole kyse.

Vuonna 2012 verokertymä jäi tavoitteesta 18 miljoonaa ja arviot sakkaavat tänä vuonna. Ja mitä tehdään ensi vuodeksi – korotetaan jälleen viinaveroa. Ensi vuoden alusta valmisteveroa on tarkoitus jälleen korottaa ja korotuksen arvioidaan tuovan maamme pohjattomaan kassaan noin 125 miljoonaa euroa lisää rahaa. Saanen epäillä. Ehkä sen verran Viron valtionkassaan. Vaikutusta veronkorotuksella ei siis suuresti ole siihen kuinka paljon juomme vaan siihen mihin verot maksamme.

Alkoholipolitiikan yksi tavoite on ollut siirtää juomatottumuksiamme väkevästä viinasta, Koskenkorvasta ja muista, miedompiin juomiin. Mutta tämä tavoite ei toteudu kun samaan aikaan oluen ja siiderin hintaa on kiristetty merkittävästi ja näin siirretty ostokset kotikaupan muutamasta saunakaljasta Viron laivan trukkikärryyn.

Samaan aikaan SDP:ssä on haluja siirtää oluenmyynti meilläkin ruokakaupoista Alkoihin. Ja myös laimentaa keskiolutta jne. Ja tuoreimmassa esityksessä STM:stä esitetään jo mietojen juomien myynnin kieltämistä iltaisin ja sunnuntaisin. Myös ravintoloiden aukioloa halutaan rajoittaa ja myyntiä. Uskomattomia kukkahättitätien esityksiä. Arki kuitenkin menee ihan toisin. Vaikutus olisi kasvava vienti, kotibaari siideri- ja olutlaatikoineen, ja entistä myöhempi baariin menoaika.

Viron viinaralli aiheuttaa tällä hetkellä meille noin 300 miljoonan euron veronmenetykset. Ensi vuoden alussa voimaan tuleva seuraava kotimaan alkoholin veronkorotus kasvattaa tätä tappiota entisestään. Tällä hetkellä homma hoituu jo niin helposti. Lueskelin tuossa Eckerolinen kotisivuja. Sivuilla on varattu tilaa runsaasti viinan ennakkotilaukselle. Paketin voi tilata autokannelle tai jopa suoraan Länsiterminaalin noutopisteeseen. Ja sivujen mukaan ostoksista ”saat tietenkin myös S-Bonusta”. Taitaa siis onnistua jopa niinkin, että edes koko Viron laivaan ei itse astu. Ja nettisivuilla valikoimaa riittää ja ruksi ruutuun riittää. Matkan hinta 19e.

Alkoholin haitat ovat kiistattomat. En niitä ole kieltämässä. Itseasiassa alkoholiin tavalla tai toisella liittyvätä kuolemat aiheuttavat meillä Suomessa yhteiskunnalle vuosittain noin miljardin euron kustannukset. Ja alkoholin myötä menetämme joka vuosi ennenaikaisesti noin 25 000 elinvuotta. Alkoholin käyttö on meillä 40 vuodessa jopa kolminkertaistunut, mutta viime vuonna kulutus laski pitkään aikaan alle kymmeneen litraan. Vuoden 2012 kulutus oli 9,6 litraa. Mutta fakta on sekin, että Suomi on alkoholin kuluyustilastossa maiden keskivaiheilla. Emme siis ole pahimmassa joukossa lainkaan. Esimerkiksi Tanskassa alkoholia käytetään meitä enemmän jne. 

Mutta huomionarvoista on se, että meidän suomalaisten nuorten alkoholinkäyttö on kuitenkin vähentynyt jo 15 vuoden ajan. Vielä omassa nuoruudessani alle 16-vuotiaista joi 60 prosenttia alkoholia kuukausittain – nyt ”enää” alle puolet. Ja onneksi 25% nuorista on täysin raittiita. Tämä näkyy aikanaan myös kuolintilastoissa, mutta vasta 10-15 vuoden päästä.

Tiedämme mitä kieltolain aikaan Suomessa tapahtui. Se ei siis ole tie vaan ennen muuta valistus ja kasvatus. Tähän pitää nyt panostaa enemmän kun hinnan ja saatavuuden rajoittamisessa on ylitetty jo kestävyyden raja. Vaikutukset ovat kieltolain tapaisia jo nyt.

Itse en siis usko, että 2010-luvun kieltolailla ongelmia ratkaistaan vaan ne lakaistaan vaan olohuoneiden sohville. 

Tämänpäiväinen kirjoitukseni viinasta ja sen verotuksesta antoi aihetta useampaankin palautteeseen. Itseasiassa yhdessäkään ei ajatuksiani kumottu tai tyrmätty. Vaan kaikissa tuettiin ja ennen muuta niin, että on turha puhua haittojen nimimoimisesta tai naamioida rahankeruu tavoitteet sen taakse, kun tulokset kuitenkin jotain aivan muuta. Niin se nyt valitettavasti on käynyt vaikka itse uskonkin saatavuuden ja hinnankin vaikuttavan merkittävällä tavalla alkoholin käytönmäärään ja sitä kautta ongelmiinkin. Mutta nyt raja on ylitetty, muussakin kuin trukkilavallisessa olutta.

Tänään mukana vapaapäivä. Hieman ystäviä ja enemmän perhettä ja kotona oloa. Ja siinä samalla formuloita, vähän ralliakin tv:stä ja sitten penkkiurheiluhetki Riihimäen Urheilutalolla. Siellä RSS Panthersin B-pojat jatkoivat SM-sarjaan pääsystä karsintaan viikonlopun kolmannella matsilla. Ratkaisuottelussa vastassa ollut Nokian KrP oli lopulta maaleilla mitattuna parempi. Ja kun ne maalit tässäkin lajissa ratkaisevat niin sillä ei ole mitään merkitystä kumpi tilanteita kentällä hallitsee ja palloa pitelee. Nyt siis nokialaiset suoraan SM-sarjaan ja meidän jengi jatkaa taistelua seuraavan vaiheen kautta pelipeliltä ensi viikonloppuna. 

Kulttuurikummini Cheek alias Jare Tiihonen otti kantaa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen möläytyksiin myös viikonloppuna. Jare teki sen biisillä suoraan kulttuuriministerille. Näin se vaan menee…

 

 

 

Kommentit