Urheilupäivä – Hippokisoista Salibandyn SM-sarjan karsintaan.

Blogi, lauantaina 24.08.2013

Aurinkoinen viikonloppu on tänään täytetty urheilulla. Lopen urheilukentällä kisataan jälleen perinteikkäät lasten hippokisat. Muistan päivän jo omasta lapsuudestani ja sieltä taukoamatta on tämä hauska koko perheen urheilutapahtuma aina värittänyt syyskesää. Nyt oman perheen kanssa aurinkoiselle kentälle.

Päivä jatkuu sitten Riihimäen Urheilutalolla. Lopen LFT muutti nimensä seudulliseksi RSS Panthersiksi ja tänään B-pojat taistelevat SM-sarjapaikasta. Samat pojat siis jotka juhlivat Suomenmestaruutta jo 2012 keväällä. Tänään Riksun Urheilutalolla kaksi karsintapeliä ja huomenna sitten vielä yksi. 

SM-sarjapaikasta taistelemassa 4 joukkuetta, isäntänä Riihimäen RSS Panthersin B-pojat (ent. LFT96).

Otteluohjelma lauantai 24.8.2013:
Klo 13.00 RSS Panthers-TPS II
Klo 14.15 SPV II-Nokian KrP
Klo 16.45 Nokian KrP-TPS II
Klo 18.00 SPV II-RSS Panthers

Otteluohjelma sunnuntai 25.8.2013:
Klo 11.00 TPS II-SPV II
Klo 12.15 RSS Panthers-Nokian KrP

Kalatiet vahvistavat uhanalaisia kalakantoja.

Maa ja metsätalousministeri Jari Koskinen on tehnyt määrätietoisesti työtä lohikantojen vahvistamiseksi. Yksi merkittävä lisäaskel otettiin nyt elokuussa kun valtion lisätalousarvioon saatiin varat Kymijoen Korkeakosken kalatielle. Kyse on miljoonan euron rajoituksesta. Rahana ei siis suuren suuri, mutta vaikuttavuudeltaan erittäinkin merkittävä. Itseasiassa juuri nämä kalatiet me nostimme esille vahvasti tämän viikon kesäkokouksessamme ympäristöryhmässämme. Halusimme määrätietoisia askelia kalastrategian eteenpäin viemiseksi ja siinä juurikin kalatiet ovat keskiössä.

Korkeakosken kalatie on tärkeä askel kansalliselle kalatiestrategialle, jonka valtioneuvosto hyväksyi maaliskuussa 2012. Huoli oli suuri ja nimenomaan lohi, taimen ja muut vaelluskalamme tarvitsivat erityistoimia koski- ja virtapaikkoja luomiseksi niiden lisääntymiseen. Vaelluskalojen on päästävä kulkemaan esteettä järvistä ja merestä kutualueille, nyt siis kalateitä.

Koskisen johdolla tehty kalatiestrategia pyrkii siirtämään painopistettä istutuksista kalojen luontaisen lisääntymiskierron ylläpitämiseen ja palauttamiseen.  Koskinen totesi, että nyt rahoituksen saava kKorkeakoski on erittäin hyvä paikka kalatielle. Se nimittäin avaa lohelle ja muille vaelluskaloille nousureitin Kymijoen alaosalle, jossa on yli 200 hehtaaria kutualuetta. Meillä ei nimittäin ole Suomenlahden rannalla suurta, runsaasti kutualueita omaavaa nousujokea vaelluskaloille ja nyt Kymijokea voidaan kehittää sellaiseksi suhteellisen pienillä kustannuksilla. Itseasiassa merkittävä osa Kymijoen kalanistutuskustannuksista voidaan korvata luonnollisesti kasvaneilla vaelluspoikasilla, jolloin säästyneet varat jäävät käytettäväksi muihin kalatalouden kehitystoimenpiteisiin. Kalatiehankkeen avulla tuetaan myös kalastuselinkeinoa ja kalastusmatkailua Suomenlahden itäosan rannikko- ja saaristoalueilla sekä Kymenlaaksossa koko jokivarressa. Ja pitää muistaa sekin, että myös jo pelkät kalatien rakennustyöt tuovat alueelle lisää työtä.

Kalateistä on jo hyviä kokemuksia. Yksi sellainen on Siuntionjoella. Ja tätä työtä haluamme nyt jatkaa määrätietoisesti.

Kello 21.34. Urheilupäivä takana. Päivä joka tosin sain lapsiperheen ensimmäisen syysflunssan takia hieman ohjelmamuutoksia. Mutta Hippokisat jälleen kisattiin ja kilpailijoita oli mukana yli 250 ja heidän seuranaan triplamäärä kannustajia ja huoltojoukkoja. Upea tapahtuma siis jälleen kerran ja monta vanhaa hippokisaajaa nyt mukana äiteinä ja isinä. Ei kai sentään vielä yhtään isovanhempina, mutta aikanaan niinkin.

Lopen kentältä sitten pari kertaa Riihimäen Urheilutalolle. Riihimäen seudun salibandyseura RSS Panthers pelasi tänään SM-karsintaturnaustaan. Kaksi makeaa voittoa B-junnuille ja huomenna sitten vielä ratkaisuottelu. Jos siitä voitto irtoaa niin paikka kauden mestaruussarjassa on suoraan selviö. Tänään Urheilutalolla kaatui ensin Turun Palloseura vajaassa puolessa tunnissa keskeytysluvuin 12-0 ja illalla sitten toisessa matsissa hieman tiukemman pelin jälkeen Seinäjoen Peli-Veljet. Tosin tässäkin matsissa pantterit aivan eri tasoa, mutta maaliteon viimeistely kun hieman takkusi niin jännittää saimme aina kolmannen erän alkuun asti. Mutta sitten pojat menivät helposti menojaan.

Niin ja tulihan sitä tänään urheilua tv:stäkin hieman seurattua. Saksan MM-rallissa Jari-Matti Latvalalle ikävä virhe johtopaikalta ja keskeytys. Ja myös F1:ssäkin suomalaiskuskeilla ongelmia. Valtteri Bottas teki Williamsilla sen mihin auto pystyy ja Lotuksella Kimi Räikkönen kärsi hieman sadekuuron ajoituksesta ratkaisevaan rakoon. Mutta huomenna itse kisa ja olen varma, että Kimi siinä tätä päivää parempi. Ja toivotaan, että rallissakin nyt kolmantena ajava Mikko Hirvonen vielä parantelisi asemiaan päätöspäivän pitkillä erikoiskokeilla.

Urheilupäivä päätökseen. 

Kommentit