Viikon pisteet menevät Eviran ylitarkastaja Pirjo Korpelalle – Kyllä puurosta pitää voida sämpylöitä tehdä Sääntö-Suomessakin

Blogi, torstaina 26.04.2018

Tämän viikon Sääntö-Suomi -palkinto tai pitäisikö sanoa suoraan Hullu-Suomi -kruunu menee Raumalle missä päiväkotia kiellettiin leipomasta ylijäämä puurosta tuoreita lämpimiä sämpylöitä.

Rauman kaupungin ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio totesi, että kielto johtuu elintarvikelain määräyksistä. Kuulemma terveysvalvontaviranomaisten näkemys ja ohjeistus on yksiselitteinen ja se perustuu elintarvikelainsäädäntöön. Elintarvikelainsäädännön mukaan ruokaa ei saisi tarjoilun jälkeen jäähdyttää ja käyttää enää uudelleen.

Onneksi Eviran Pirjo Korpela puuttui peliin ja totesi, että puuro ei kuulu helposti pilaantuvien ruokien joukkoon. Eviran mukaan siis Rauman leivontakielto on siis täysin tarpeeton. Elintarvikelaki ei siis estä puuron jatkokäyttöä sämpylöiksi, jos puuro tai muukin ruoka tarjoillaan niin, että keittäjä annostelee sen. Tällöin siis  uudelleenkäyttörajoitus ei ole. Tällainen jatkokäyttökielto koskee siis vain lounaslinjastojen ruokia, jotka ovat ihmisten itse otettavissa. Tällöinkin kielto koskee vain helposti pilaantuvia ruokia mitä puuro ei siis ole.

Eviran Pirjo Korpela siis ansaitsee viikon Järjenääni -palkinnon ja erityisen sympatiani senkin johdosta, että hän vielä Ilta-Sanomissa totesi, että vielä hienompaa olisi jos ylijäämäpuurosta lapset pääsivät itse leipomaan sämpylöitä. ”Näin he oppisivat pienestä pitäen, miten hävikkiä vähennetään tai estetään. Se olisi fiksua”.

Tämä Korpelan linjaus palautti uskoani, että maalaisjärjen käyttö ei olekaan täydellisesti tässä maassa kielletty. Nyt kello 9.15 ja eduskunnan työhuoneessa. Kaunis aurinkoinen aamu Hämeessä ja Lopelta sitten Riihimäen kautta töihin. Tänään eduskunnassa pitkä kokouspäivä ja illalla sitten jääkiekon aiheiden parissa ja sen perään vielä Euro Hockey Tourin ottelu Suomi-Venäjä.

….

Suomelle voittolaukauskisan kautta voitti Venäjästä yhdessä MM-lätkän esimatsissa ja samaan aikaan Oulun Kärpät varmisti Suomenmestaruuden voittamalla Tapparan. Sporttia.

Eduskunnassa tänään vauhdikaspäivä myös. Valiokuntien ja kyselytunnin lisäksi Elina Lepomäen kirjan julkistamistilaisuus. Elina on tehnyt upean kirjan mikä kannattaa lukea on sitten puolesta, vastaan tai jotain siltä väliltä. Sata sivua hieman turhaa, mutta muuten täyttä asiaa ja hyvää asiantuntijan ja osaajan pohdintaa. Elinalla on vielä paljon annettavaa kokoomukselle ja myös maallemme. Ja olen iloinen ja tyytyväinen, että hän on juuri meidän joukkueessa. Mies paikallaan.

Iltapäivällä Jokioisten koulun Paanan koulun ysiluokkalaisten toinen puolikas kävi visiitillä eduskunnassa ja mukava ja fiksu porukka jälleen ja myös kahvipalaveri tulevista jutuista Hattulan Kokoomuksen puheenjohtaja Jiri Katteluksen kanssa. Tulevia juttuja joista ei vielä sen enempää.

Huomenna uusi päivä ja se alkaa aamupalatapaamisella jo kukon laulun aikaan. Nyt nukkumaan.

Jokioisten Paanan Koulun nuoria tänään vierailulla eduskunnassa. Hyviä kysymyksiä jälleen nuorilla. Kiitos vierailustanne.

 

 

 

 

Kommentit