Suomessa on tärkeää harjoitella myös oman maan puolustamista – Pääsotaharjoitus 2021 harjoituttaa myös kansainvälisen avun vastaanottamista

Blogi, perjantaina 27.04.2018

Tällä vaalikaudella olemme tehneet puolustusministeri Jussi Niinistön esityksistä lukuisia uskottavaa puolustustamme vahvistavia ratkaisuja. Yksi tärkeä on ollut lainsäädäntömme uudistaminen niin, että voimme vastaanottaa myös kansainvälistä apua kriisitilanteessa. Viime vuonna Puolustusvoimamme harjoitteli jo avunantamista Ruotsin Aurora 2017 -sotaharjoituksessa. Tänä vuonna osallistumme myös Viron Siili 2018 -harjoitukseen. Olemme siis harjoitelleet ja harjoittelemme avunantamistamme ystävämaillemme.

Nyt on tehty ratkaisu siitä, että kansallisen pääsotaharjoituksemme yhteydessä vuonna 2021 järjestetään myös laaja kansainvälinen harjoitus. Nyt on siis aika harjoitella myös oman maamme puolustamista ja avunvastaanottamista tällaisissa tilanteissa ystävämailtamme. Sotaharjoituksen pitämisestä päätettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa. Mukaan harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 23 000 sotilasta, joista ulkomaalaisia tulee olemaan noin 3000.

Vastaavassa Ruotsin Aurora -harjoituksessa oli mukana noin 19 000 sotilasta ja muita viranomaisia ja kansainvälisiä joukkoja oli Suomen lisäksi Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta, Virosta ja Yhdysvalloista. Meidän harjoitukseen kutsutaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan kumppanimaita ja myös EU ja NATO. Kattaus varmasti aikalailla samanlainen kuin Ruotsissa ja toivottavasti kaikki maat haluavat olla osaltaan myös harjoittelemassa meidän auttamista pahimman varalle.

Viron Siili 2018 -sotaharjoitukseen osallistuu ensi viikolla yli 13 000 henkilöä ja siellä myös pieni ryhmä meiltä Suomesta. Harjoitus on itseasiassa suurin sotaharjoitus Viron uudelleenitsenäistymisen vuoden 1991 jälkeen. Eli olemme myös harjoittelemassa Viron auttamista kriisitilanteessa.

Tämän kaiken takia hieman hämmästelen tätä kritiikkiä mitä Suomessa on aiheuttanut se, että olemme nyt valmistelemassa harjoitusta missä haluamme harjoitella nimenomaan oman maamme puolustamista. Eikö sen pitäisi olla jokaiselle ihan itsestään selvää. Pitää.

Hyvää Veteraanipäivää! Tänäänkin saloissamme voi heidän ansiosta liehua vapaan maan lippu!

Puolustusministeri Jussi Niinistön johdolla on tehty myös lukuisia muita hyviä päätöksiä maamme puolustamisen vahvistamiseksi. Viimeksi puolustusministeri Niinistö valtuutti tässä kuussa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen siltapanssarivaunujärjestelmän hankkimisesta Patrialta. Puolustusvoimat hankkii neljä uutta Leopard 2L – siltapanssarivaunua, jotka voivat käsitellä eri mittaisia Leguan-siltoja. Nämä rakennetaan aikaisemmin hankittujen Leopard 2A4 -panssarivaunujen alustoille ja samalla hankitaan myös eri mittaisten siltojen käsittelykyky aiemmin vuosina 2004 – 2008 hankittuihin kuuteen Leopard 2L – siltapanssarivaunuun ja yhdeksään SISU E15TP-L -silta-autoon. Tämän hankinnan työllistämisvaikutus lisähankintavarauksineen on Suomessa eli käytännössä meillä Hämeessä Hämeenlinnassa noin 55 henkilötyövuotta.

Maamme uskottava puolustaminen on tämän vaalikauden jälkeen paljon paremmassa kunnossa kuin kauden alussa. Tästä olen enemmän kuin tyytyväinen ja toivon, että myös tulevat hallitukset huolehtivat maamme puolustamisesta kaikissa tilanteissa.

Kello 20.54 ja kotona Lopella. Kansallinen veteraanipäivä näin päätökseen. Kiitollisin mielin.

Osa maakunta- ja soteuudistuksen esityksistä Benillä.

Eduskunnassa vielä puolustusvaliokunnan jälkeen valtiovarainvaliokunta ja sitten lyhyt täysistunto missä nostin esille verkkoesteettömyyden ja sen tarpeen ja myös eduskunnan vakavat puutteet esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden tiellä. Palaan aiheeseen täällä blogissani laajemmin myös ensi viikolla.

Nyt viikonlopun pariin. Kaunis kevätilta vaikka vielä vähän koleaa onkin. Huomenna lähiruoan päivä.

 

Kommentit