Vihreiden Heikki Hiilamo haluaisi perintöveron 65% – Järkevämpää olisi poistaa koko vero

Blogi, torstaina 13.07.2017

Vihreitä eduskuntavaaleissa edustanut Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo esitti raportissaan, että perintöveroa pitäisi korottaa 65%. Tämä korkein luokka kuulemma vähentäisi eriarvoistumista ja vahvistaisi mahdollisuuksien tasa-arvoa.

Yksi älyttömimpiä kesähörinöitä mitä näissä säissä on kuultu. Eikä edes hellettä olla vielä nähty. Nythän meillä jo pienet ja itseasiassa aika isotkin perinnöt on vapautettu kokonaan perintöverosta ja tämä on ollut minusta oikea päätös. Enkö ymmärrä miten uusi superverotus lisäisi siis tasa-arvoa. Itse en usko, että verotusta kiristämällä tämä maa selviää. Eiköhän me pärjättäisi aika hyvin jos korkeat verot olisivat maamme pelastus. Ei ole ja siksi pitää nyt hakea kasvua ja kannustaa siihen verotusta keventämällä. Verottaa tässä maassa on kyllä aina osattu karkkiverosta kiinteistöveroon asti ja kaikkea mahdollista siitä väliltä ja kierrätysmaksuja ja muita lisäksi.

Jos Hiilamon ajatus perintöveron rajusta korottamisesta tai yleensä vihervasemmiston halu kiristää kaikkia veroja toimisi niin kyllä se varmaan olisi jo Suomessa kokeiltu. Ja itseasiassa korkeaa verotusta on kokeiltukin. Ei ole toiminut. Se satoa tässä nyt on korjattu taloutta tasapainoon laitettaessa. Korkeaverotus on itseasiassa vain pahentanut työttömyyttä ja taloustilannetta. Nyt kun verotusta on uskallettu keventää on talouden suuntakin saatu kääntymään ja maahan lisää työpaikkoja.

Eli toisinpäin kuitenkin hyvin toimivia esimerkkejä on paljon. Esimerkiksi autoveron lasku laittoi autoverotuotot kuitenkin kasvuun ja samaa on siis tapahtunut työnverotuksenkin keventämisen kautta. Syntyy lisää työtä ja lisää kulutusta ja ja verotuotot kasvavat vaikka veroja lasketaan. Myös perintöveron kohdalla tämä toimii kun pieniä perintöjä on vapautettu perintöverosta niin rahat ovat menneet kulutukseen ja sama tapahtuu myös silloin kun perinnöksi saatu asunto myydään jne.

Järkevämpää olisikin Hiilamon superverotusehdotusten sijaan Ruotsin tapaan luopua koko perintöverosta. Tämän jälkeen myyntivoittoveron kautta valtion kassaan tulisi jopa enemmän verotuloja lopulta ja myös yritykset pääsisivät yli perikuntatilanteista yritystoiminnan alasajon sijaan. Ruotsissa demarien johdolla perintöverosta luovuttiin ja toivottavasti meilläkin löytyisi tähän rohkeutta.

Kesälomalla on välillä ihan pakko avata suunsa. Ja SuomiAreenassakin juttuja on riittänyt.

Kello 20.07 ja Lopen Kesätorin kautta kotiin Loppijärven rantaan. Tai siis mökille – kesäkotiimme. Tänään mukava päivä vielä Ideaparkissa ja kummitytön isovanhempien mökilläkin piipahdimme. Kiitos perhe ja Elisa! Ihanat päivät.

Ihanaan päivään mahtui myös surua. Ystäväni, työkaverini ja myös motorsportissa ja toimittajana ja tv-tekijänä monessa opettajananakin toiminut Miiro Koivula siirtyi tänään autuaampien moottoriratojen ja rallipenkkojen luo. Toivottavasti tänään Miiro tapasi jo Jarnon, Ayrtonin, Henkan ja muut.

Loppuun asti mies teki töitä ja hymyili. Arvostan ikuisesti ja muistan kiitollisuudella.

Osanottoni Miiron perheelle ja läheisille. Tiedätte, että kanssanne tänään surua tuntee moni ja myötä elää kanssanne. Miiro elää suomalaisen motorsport-väen sydämissä aina ja ansaitsee ison aukeaman moottoriurheilun historiakirjaamme.

Kommentit