Olisiko aika nyt kypsä koululaisten kesälomien siirtämiselle? – Kesä ei ole vielä oikein edes alkanut

Blogi, keskiviikkona 12.07.2017

Tein muistaakseni ensimmäistä kertaa vuonna 2003 esityksen koululaisten kesälomien siirtämiseksi ns. eurooppalaiseen rytmiin. Tämä itseasiassa tarkoittaisi koko suomalaisen kesälomakauden siirtämistä eurooppalaiseen rytmiin. Silloin asia ei edennyt ja olen asiaa pitänyt esillä ja keskustelussa koko ajan ja ajattelin, että nyt ministeri Anne Bernerin aikana aika voisi olla kypsä tällekin uudistukselle.

Meillähän yleisesti tärkein kesälomakausi sijoittuu juhannuksesta heinäkuulle ja monen kohdalla venyy elokuullekin. Kesäkuu on monissa paikoissa vielä hiljaiseloa ja monet kesäsesongin paikat on vielä kiinnikin. Peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen kesäloma sijoittuu kuitenkin kesäkuun alusta eteenpäin. Rytmi on siis täysin eri kuin esimerkiksi Keski-Euroopan maissa, joissa lomakausi alkaa todenteolla vasta heinäkuussa.

Suomalaiset matkailuyrittäjät, tänään viimeksi yksi mansikanmyyjä sähköpostillaan minulle ja viime viikolla ravintoloitsija ja hotelliketju, ovat esittäneet loma-aikojen siirtoa myöhempään vedoten pidempään sesonkiin niin kotimaan matkailijoiden kuin myös ulkomaisten turistien takia. Myöskään sesonkityövoimaa ei ole saatavissa tarpeeksi opintokauden alettua elokuussa. Yritykset kokevat koko maan elinkeinoelämän kannalta hyödylliseksi ajatuksen peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen ja koko pääkesälomakauden siirtämisestä alkamaan esimerkiksi kaksi viikkoa nykyistä myöhemmäksi. Loma-aikojen siirto vaikuttaisi positiivisesti erityisesti juuri matkailun ja viennin parissa toimiville yrityksille ja antaisi monelle nuorelle paremmat mahdollisuuden saada myös kesätyötä.

Kesälomien siirrolla myöhempään mahdollistettaisiin myös yhtenäinen rytmi korkeakoulujen sekä peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen välillä. Tällä tavalla olisi myös todellinen mahdollisuus luoda kunnollinen kesälukukausi, jota on hallituksienkin toimesta kaavailtu ja kehitelty pitkään. Lomakauden ja erityisesti koulujen rytmillä olisi vaikutuksia myös varusmiespalvelukseen astumisaikoihin ja varmasti myös muuhun. Näin ollen uudistus vaatii perusteellisen ja laajan poikkihallinnollisen valmistelun ja uskon, että uudistamiseen hyvin tarttunut nykyhallituksemme olisi tässä nyt oikea toimimaan.

Ja kun tämän kesän säitä on taas katsellut niin kyllä ne kesäkuun kesäpäivät ovat vähissä ja näyttää siltä, että se kesä siirtyy koko ajan helteineen heinäkuulle ja jopa elokuulle. Monen lapsen vanhemmatkin elävät eurooppalaisen rytmin mukaan ja lomat on pidettävä silloin kun muukin Eurooppa lomailee. Ja tämä ei koske vain monikansallisten yhtiöiden palveluksessa toimivia vaan kaikkia jotka tekevät esimerkiksi kauppaa Euroopasta. Elokuussa Eurooppa on kiinni. Jospa siis mekin ottaisimme askeleen yhteiseen rytmiin nyt ja aloittaisimme koululaisten lomat vaikkapa juhannuksesta ja jatkaisimme siitä elokuun lopulle asti.

Uusitaan siis esitys nykyhallitukselle ja toivotaan, että toimeen tartutaan.

….

Täällä Tampereella me jatkamme kotimaan kesälomamatkailua. Nyt lomakausi siis parhaimmillaan ja menoa ja vilskettä riittää. Edellispäivä Särkänniemessä ja eilen SuperParkissa ja katsotaan mitä tämä lomapäivä tuo tullessaan.

….

Kello 18.10 ja päivä menty vauhdilla. Tänään 50 vuotta vanhassa legendaarisessa Tampereen Liikennepuistossa ja sitten takuuvarmassa Pikku Kakkosen puistossa. Hauskaa eikä maksa mitään! Suositellaan vahvasti!

Ja nyt vielä illan pizzat aidossa italialaisessa Lucassa. Hyvältä jo tuoksuu!

 

Kommentit