Vihreäkupla puhkesi – Vihreät leikkaisivat sivistyksestä lähes 250 miljoonaa euroa

Kynästä, maanantaina 21.11.2016

Suomalaistakin politiikkaa vaivaa nykyisin haika hurja populismin tuuli. Lähes johtavan aseman tässä ovat ottaneet Vihreät erityisesti puheenjohtajansa Ville Niinistön johdolla. Puolue on ollut kiivaasti puolustamassa kaikkea mahdollista ja vastustamassa kaikkea mahdollista. Voisi hyvin todeta, että Vihreät on kaiken hyvän puolesta kaikkea pahaa vastaan. Vihreät ovat ottaneet demareilta samalla myös johtavan EI-puolueen viitan itselleen.

Ehkä räikeintä Vihreiden toiminta on, sinänsä minustakin ikävien koulutus- ja sivistysleikkausten, suhteen. Vihreät ovat ilmoittaneet, että he eivät leikkaisia koulutuksesta enää vaikka viime hallituskaudella halusivatkin leikata ja vieläpä paljon. Räikeäksi Vihreiden toiminnan tekee se, että puheista, twiiteistä ja FB-päivityksistä huolimatta Vihreät leikkaavat omassa varjobudjetissaan myös koulutuksesta ja sivityksestä todella paljon.

Omalla vaihtoehtobudjetillaan ja sen koulutusleikkauksilla Vihreät tunnustavat lopulta taloustilanteemme vaikea tilanteen ja sen, että joka paikasta on puheista huolimatta pakko säästää kuten hallituskin on pakon edessä joutunut tekemään.

”Me emme leikkaa koulutuksesta. Satsaamme koulutukseen ja tutkimukseen, koska ne parantavat tuottavuutta ja vauhdittavat talouden kasvua. Esitämme, että koulutusleikkaukset korvataan karsimalla ympäristölle haitallisia tukia.” – Ville Niinistö

Näin Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on sanonut ja luvannut. Mutta huolimatta puheenjohtaja Ville Niinistön puheista, Vihreiden varjobudjetissa on yhteensä 246,5 miljoonaa euroa koulutusleikkauksia valtiolle ja kuntiin. Omassa budjetissaan vihreät leikkaisivat itseasiassa niin varhaiskasvatuksesta, ammatillisesta koulutuksesta kuin korkeakouluiltakin. Eivätkä Vihreiden varjobudjetin tulonlisäykset perustu minkään tukien leikkaamisiin, vaan veronkorotuksiin.

Varhaiskasvatukseen Vihreät tekisivät 99 miljoonan euron säästöt kuntien kautta. Varjobudjetissa Vihreät ei ole esittänyt kunnille määrärahoja säästöpäätösten kumoamiseksi. Tämä tarkoittaa vihreiltä varhaiskasvatusoikeuden rajaamisesta, henkilöstömitoituksen muutosta ja esikoulun kerhotoiminnan mahdollistamista. Eli juuri niitä mistä Vihreät ovat hallitustakin arvostelleet. Valtiolle suunnitellut säästön Vihreät kuitenkin poistaisivat.
Ammatillisesta koulutuksesta, Vihreiden Ville Niinistö on todennut, että ”…näin suuria rahamääriä ei leikata toiselta asteelta ammatillisesta koulutuksesta ilman, että koulutuksen laatu kärsii. Tästä olen samaa mieltä niitten kanssa, jotka ovat sitä mieltä, että rakenneuudistuksella ei edes 190 miljoonaa pysty tekemään järkevästi niin, etteikö se heikennä koulutuksen tasoa.” Mutta omassa Vihreiden varjobudjetissa Ville Niinistön johdolla esitetään ammatilliseen koulutukseen 110 miljoonan euron säästöjä. Ammatillinenkaan koulutus ei siis säästyisi Vihreidenkään käsittelyssä ilman säästöjä.

Korkeakouluista Ville Niinistö on väittänyt seuraavaa: ”Hallitus on leikkaamassa korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitusta vuoteen 2019 mennessä puolella miljardilla eurolla joka vuosi. – – Viisainta olisi perua korkeakoulujen ja tutkimuksen leikkaukset kokonaan, jotta työrauha voidaan palauttaa korkeakouluihin.” Tämä ei pidä edes väitteenä paikkaansa. Jos Niinistön usein toistama, postaama ja twiittaama väite ”puolen miljardin euron leikkauksista” yliopistoissa pitäisi paikkansa, niin kysyä sopii miksi Vihreät silloin esittävät vain 106,7 miljoonaa euroa lisäyksiä näiden leikkausten perumiseksi? Siksi, että ei edes hallitus sellaisia leikkauksia ole esittänyt vaan tällaiset väittee ovat olleet räikeää Ville Niinistön populismiä.

Väite ”puolen miljardin euron leikkauksesta joka vuosi” on siis perusteeton – suorastaan holtiton. Itse asiassa korkeakoulujen ja tieteen rahoitus on ensi vuonna 2017 suurin piirtein samalla tasolla kuin vuonna 2015. Puolta miljardia ei kerry myöskään muista tulovirroista, vaikka ne lakkaisivat kokonaan.

Lisäksi Vihreät eivät ole esittäneet korkeakoulujen indeksin palauttamista. Vihreiden varjobudjetissa leikattaisiin korkeakouluilta 37,5 miljoonaa euroa vuoden 2017 tasossa kaikista puheista ja lupauksista välittämättä.

Eli kaiken kaikkiaan Ville Niinistö ja Vihreät tekisivät koulutussäästöjä 246,5 miljoonan euron edestä.
Mihin meillä enää populistipuoluetta tarvitaan kun meillä on jo Vihreät.

Timo Heinonen
kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit