Vihjaileva uutisointi on ikävintä.

Blogi, perjantaina 25.01.2013

Viime päivinä on käyty epämiellyttävää keskustelua jääkiekon MM-joukkueen ympärillä. Juttu lähti liikkeelle Urheilulehden uutisesta jonka mukaan kaksi viime kevään MM-kotikisoissa pelannutta leijonaa olisi jäänyt seuransa testissä kiinni huumausaineen eli tässä tapauksessa kannabiksen käytöstä. Jääkiekkoliitto on kiistänyt huhun ja vaatinut oikaisua ja siihen vastanneena Urheilulehti on ilmoittanut, että ei käy. He seisovat uutisensa takana.

 Toisaalta Urheilulehdeltä on kysytty myös kovan väitteen lähdettä tai lähteitä. Niitä ei ole haluttu kertoa. Ei myöskään muka kärynneiden pelaajien nimiä. Tapausta ei ole haluttu edes yksilöidä tällaista vihjailevaa uutisointia enempää. Se tässä minusta onkin juuri epämiellyttävintä. Tällaisen jälkeen Urheilulehti laittaa periaatteessa kaikki pelaajat epäilyn alle ja löyhään hirteen. Ikävällä tavalla.

Toisaalta ymmärrän lähdesuojan. Mutta en tällaista vihjailevaa uutisointia. Jos asiat on vedenpitävä näyttö niin miksi silloin koko totuutta ei kerrota? Vai perustuuko uutisointi vain tuttuun ”valaehtoiseen lausuntoon” mihin Ylekin aikanaan perusti oman tyhjäksi lopulta paljastuneen lautas-casensa. Eihän tuollaisella lausunnolla ole oikeasti mitään merkitystä. Sehän on voi olla vaikkapa vain muotoa ”kuulin, että jäähallilla puhuttiin”.

Toivon itse sporttimiehenä, että asia saadaan pian pois päiväjärjestyksestä. Parhaiten se tapahtuu jos itsekin urheilijoista ja urheilusta elävä Urheilulehti olisi suoraselkäinen ja kertoisi kaiken mitä he tietävät. Tällaisia huhu-juttuja kun on niin kovin helppo tehdä ja niillä usein ikäviä seuraamuksia.

Jääkiekkoliitto pohtii nyt omia toimiaan uutisen takia. Ja myös urheiluministeri Paavo Arhinmäki on luvannut, että asia selvitetään. Asiasta on jo mennyt Jääkiekkoliittoon selvityspyyntö. Uskon, että asia tullee kiinnostamaan myös meitä seuraavassa Valtion Liikuntaneuvostossa. Tällaiset tapaukset ovat sellaisia, että ne tulee huolellisesti selvittää myös valtion taholta. Urheilun rahoituksesta suuri osa tulee kuitenkin yhteisistä veikkausvoittovaroistamme.

Tapaus vaatii lisäselvyyttä. Vihjaileva uutisointi on vastenmielistä.

Jos tämä väite on tuulesta temmattu. Se on surullista Urheilulehden kannalta. Jos taas jutussa on perää on se surullista näiden jääkiekkoilijoiden kannalta. Tärkeintä, että tämä nyt selvitetään.

Perjantai jo edennyt illansuuhun. Tänään ei kalenterissa ollut yhtään sovittua kokousta eikä palaveriäkään. Sain siis hyvin asioita eteenpäin ja ensi viikon työjuttujakin järjestykseen. Ensi viikolla aloitamme kunnanvaltuuston kanssa Lopella uuden toimikauden ja maanantaihin mahtuu lisäksi Päijät-Hämeessä yksi vierailu ja yksi vierailu Riihimäelläkin.

Tämän viikon maanantain yritysvierailuistamme kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa on tänään Hevosurheilussa upea juttu. Maanantaina kävimme vierailulla Riihimäellä Joutsen Finlandilla ja sen perään Sammaliston Talleilla. Oritallilla pääsimme tapaamaan Hennan vanhan hoitohevosen Tanskan vuosilta ja toki käymään läpi hieman hevosalan ajankohtaisiakin asioita. Esillä oli mm. maneesien eli ratsastuspaikkojen rakentaminen kuin ikuisuuskysymyskin eli hevosenlannan poltto. Sen parissa jatkamme edelleen työtä ja toivottavasti joskus saamme senkin väännön maaliin. Mutta tuo Hevosurheilun juttu kannattaa ehdottomasti lukaista ja jo aiemmin Aamupostissa oli hieno iso Petri Lyyn tekemä juttu suurine ja hienoinen ratsastuskuvineen vierailustamme.

Mutta nyt perjantai painuu jo iltaa kohden. Jääkiekkocasessa ei mitään uutta. Toivottavasti pian selviää. Mutta huomenna sitten Riihimäellä pelataan ulkojäällä jääkiekkoa ja me täällä Lopellakin suunnittelemme Talviklassikkoa. Meillä tarkoitus pelata yksi ottelu vanhaan LHL-henkeen pe 8.2. Siitä tulee hauska päivä. Aikanaan jopa Iltalehtikin tuon sarjamme huomioi suurella aukeaman kokoisella jutulla. Ne oli aikoja ne. 


 

Kommentit