Vihervasemmiston spinnausvettä ei kannata niellä – Pääministeri Petteri Orpon hallitus nimenomaan estää ”carunat” vesihuollossa

Blogi, tiistaina 08.10.2024

Vähän liian helpolla näyttää menevän jopa valtakunnan isoissa medioissa läpi vasemmisto-opposition spinnaukset. Keskustassa lähdettiin viikonloppuna syöttämään tarinaa, että maamme hallitus olisi myymässä maamme vesivaroja.

Otetaan nyt tähän alkuun heti olennainen:

Hallitus nimenomaan korjaa nykytilaa. Estämme, että jatkossa vesivarojamme ei enää voida myydä carunoiden tapaan.

Julkinen omistus ja määräysvalta siis vahvistuvat vesivaroissamme, eivät siis heikkene. Ja annamme myös kunnille etuosto-oikeuden nykyisiin jo olemassa oleviin yksityisomisteisiin laitoksiin nyt tehtävän vesihuoltolain uudistuksen myötä

Eli yksiselitteisesti…

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus nimenomaa estää vesihuollon yksityistämisen. Keskustan johdolla valmisteltu uudistus etenee nykyhallituksessa, vaikka kepu sitä yrittääkin poliittisten irtopisaroiden toivossa läikyttää.

Opposition väitteet vesihuoltolaista eivät pidä paikkaansa.

Vaikka totuus on tämä, niin vihervasemmisto-oppositio halusi syystä tai toisesta levittää viikonloppuna täysin vääriä väitteitä. Esimerkiksi viime hallituksessa itsekin ministerinä hetken istunut Keskustan Petri Honkonen (kesk.) väitti lähettämässään tiedotteessa, että kokoomus haluaisi yksityistää vesiverkot. Samanlaisia spinnauksia levittivät myös keskustan Tuomas Kettunen (kesk), mutta myös keskustan edellisvaalikauden hallituskumppaneista ainakin vasemmistoliiton Veronika Honkasalo (vas) ja SDP:n Pinja Perholehto (sd.). Olen varma, että ainakin Honkosen täytyi tietää ja myös ymmärtää uudistuksen todellinen luonne. Muista en välttämättä ole varma.

Nimittäin tämä iso kokonaisuus lähti siis liikkeelle nimenomaan edellisen SDP:n ja Keskustan hallituksen kaudella  ja valmistelun pohjana toimi Maa- ja metsätalousvaliokunnan keskustalaisen puheenjohtaja Anne Kalmarin (kesk) johdolla vuonna 2021 laadittu yksimielinen mietintö. Pääministeri Sanna Marinin hallitus siis lähti valmisteluun juurikeskustajohtoisen valiokunnan yksimielisen mietinnön pohjalta ja nyt he sitten tätä oppositiossa vastustavat? No eivät vastusta, vaan hassuttivat vähän mediaa ja yrittivät heristää muutaman halvan poliittisen irtopisaran yhteisillä vesivaroilla kansaa pelotellen.

No julkisuudessa on myös kerrottu, että kyseisen kansalaisaloitteen tekijät pettyivät esitykseen. Heidän tulkinnan mukaan Marinin hallituksen Mmv:n mietinnön pohjalta valmisteluun laittaman esityksen pelkkä kunnan määräysvalta vesiyhtiöissä ei riitä, vaan omistuksien pitäisi olla aina 100% kunnilla. No tämänkin huomion kansanedustaja Anne Kalmarin johtama Maa- ja metsätalousvaliokunta otti huomioon vuonna 2021 asiasta laatimassaan mietinnössä ja totesi, että tällainen kategorinen vesihuoltoinfran pakkososialisointi yksin kunnille tai täydellinen myyntikielto eivät olisi juridisesti edes mahdollisia, eivätkä palvelisi monella tavalla järjestettyjä kuntien vesiyhtiöitä tai vesiosuuskuntia. Näin ollen kansalaisaloitteen työn myötä päädyttiin malliin missä kuntien nykyinen määräysvalta vesilaitoksissa turvataan, mutta kunnille annetaan vielä etuosto-oikeus vesilaitoksissa. Samalla yleisesti vesilaitosten omistamiseen liittyvä sääntely kiristyy. Näin ollen vesihuollon hallinnointi järjestetään siis jatkossa niin, että määräysvalta pysyy suomalaisilla nyt ja tulevaisuudessa.

Fakta on siis se, että ihan koko eduskunta – nykyinen hallitus ja myös edellinen hallitus eli myös nykyinen oppositio ja edellinen oppositio – jakoi ja jakaa edelleen huolen tällaisten ns. luonnollisten monopolien päätymisestä vääriin käsiin. Se siis nyt estetään. Nykylaki on siis mahdollistanut tällaiset ”carunat” myös vesihuollon suhteen, mutta jatkossa tämän estämme tiukalla ja ehdottomalla lainsäädännöllä.

Kepun pikkunäppärä politikointi siis meni valitettavasti isosti läpi muutamassa mediassa, mutta pian, kun totuus selvisi, karahtikin irtopisarakuuppa tyhjään kiljuun.

Jo heinäkuun alussa 1.7.2024 Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti, että ”

Vesihuoltolain uudistus etenee

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt vesihuoltolain uudistamista koskevan hallituksen esitysluonnoksen lausuntokierrokselle. Lausuntoja voi antaa 30. syyskuuta 2024 saakka, ja lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2025. Uudistuksen tavoitteena on turvata Suomen vesihuollon tehokas toiminta ja huoltovarmuus, kun investointitarpeet kasvavat.

Lakiuudistus varmistaa kuntien määräysvallan vesihuoltolaitoksissa ja edellyttää kunnilta vesihuoltosuunnitelmien laatimista. Laitosten on laadittava omaisuudenhallintasuunnitelmat ja niiden varautumissuunnitteluvelvoitteita tarkennetaan. Lisääntyvä suunnitelmallisuus turvaa vesihuollon toimintaedellytyksiä ja auttaa pitämään vesihuoltomaksut kohtuullisina ja tasapuolisina.

Lakimuutosesityksellä toimeenpannaan Orpon hallitusohjelmaa, jonka mukaan ”Vesihuollon toiminta turvataan ja vesivarat pidetään kansallisissa käsissä”. Esityksellä toimenpannaan myös Vesi on meidän -kansalaisaloitteeseen perustuva eduskunnan päätös.

Investoinnit ja korjausvelka
Vesilaitosyhdistyksen arvion mukaan Suomen vesihuollon korjausvelka kasvaa ja kokonaisinvestointitarve lähes kaksinkertaistuu lähivuosina nykyisestä 400 miljoonan euron vuositasosta. Laadukkaiden vesihuoltopalveluiden varmistaminen ja korjausvelan kasvun hillitseminen ovat avainasemassa. Korjausvelan selättämiseen tarvitaan suunnitelmallisuutta.

–    Toimiva ja turvallinen vesihuolto on ihmisten ja yhteiskunnan kannalta välttämätöntä. Siksi laadukkaat vesihuoltopalvelut on varmistettava ja korjausvelan kasvu on saatava kuriin. Korjausliike pitää tehdä hallitusti, jotteivat asiakasmaksut nouse kerralla liikaa, maa ja -metsätalousministeriön vesitalousjohtaja Olli-Matti Verta sanoo.

Määräysvalta
Lakimuutosesitys edellyttää, että kunnat säilyttävät määräysvaltansa vesihuoltolaitoksiin ja omistuksensa vesihuolto-omaisuuteen. Kunnille säädettäisiin myös etuosto-oikeus nykyisin yksityisessä omistuksessa olevien vesihuoltolaitosten ja niiden omaisuuden mahdollisissa myyntitilanteissa. Osuuskuntamuotoinen vesihuoltotoiminta mahdollistetaan jatkossakin.

Sääntelyratkaisu varmistaa julkisen määräysvallan säilymisen vesihuoltosektorilla, ja turvaa kunnille perustuslain mukaisen itsehallinnon vaatiman liikkumavaran vesihuoltopalvelujen järjestämisessä.

Vesihuoltolaitosten toiminta-alueet
Laitosten taloudellisten toimintaedellytysten varmistamiseksi tehdään muutoksia vesihuollon toiminta-alueisiin sekä kiinteistöjen liittämisvelvollisuuteen.

Kunnille säädetään velvoite päivittää säännöllisesti vesihuollon toiminta-alueita. Ne alueet, joille keskitetty vesihuolto ei ole tarkoituksenmukainen ratkaisu, rajataan toiminta-alueen ulkopuolelle. Ajantasaiset toiminta-alueet mahdollistavat laitosten pitkäjänteisen toiminnan ja kestävän omaisuudenhallinnan.

Kiinteistöjen tulee liittyä vesihuoltoverkostoon kunnan hyväksymillä toiminta-alueilla. Liittämisvelvollisuus muuttuu niillä taajamien ulkopuolisilla alueilla, jotka ovat kunnan vahvistamalla toiminta-alueella. Kuivakäymäläkiinteistön ei jatkossakaan tarvitse liittyä jätevesiviemäriin. Vapautus liittämisvelvollisuudesta voidaan myöntää, jos liittäminen muodostuisi kohtuuttomaksi kiinteistön omistajalle tai haltijalle.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2026. Hallituksen esityksen valmistelua on tukenut työryhmä, jossa on ollut edustettuna useita ministeriöitä ja sidosryhmiä.”

No, nostin tämän nyt vielä tännekin näin laajasti, sillä valitettavasti yhdenlainen valeuutinen levisi niin kovin tehokkaasti varsin somessa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallitus siis nimenomaa estää vesihuollon yksityistämisen. Keskustan johdolla valmisteltu uudistus etenee nykyhallituksessa, vaikka Kepu sitä yrittääkin poliittisten irtopisaroiden toivossa läikyttää.

Vesi on siis jatkossa meidän.

Eduskunnassa tänään vauhdikas päivä. Aamusta ensin palaveri liikennehankkeiden ja MAL-asioiden parissa, sitten liikennejaoston kokous samoilla teemoilla mm. SKAL:n ja Suomen Yrittäjien kuulemisen parissa ja perään iso talouskuuleminen valtiovarainvaliokunnassa. Nyt kello 13.42 ja ensi kertaa istun muualla kuin kokoushuoneessa. Lounaskin meni tänään ns. juosten.

 

 

 

 

 

Kommentit