Olen täällä kirjoittanut useamman kerran myös tapahtumistamme historiassamme. Tänä vuonna erityisesti vuoden 1918 tapahtumat ovat olleet esillä julkisuudessa sillä tuleehan tänä vuonna kuluneeksi tasan 100 vuotta siitä kun maassamme käytiin verinen sisällisota. Tuossa sodassa oli liikkeellä voimia varmasti erilaisilla tarkoitusperillä ja paljon myös tietämättömyyttään ja osa pakostakin. Suomen vapaus kuitenkin säilyi vaikka siitä maksettiinkin heti itsenäistymisen ensikuukausina kova hinta.
Huhtikuun lopun tapahtumien jälkeen kenttäoikeudet toimivat ympäri maan. Ne langettivat tuomioitaan alkuvuoden rikoksista ja väkivaltaisuuksista, mutta myös paljon valitettavasti täysin ilman tutkintaa ja kunnollista oikeudenkäyntiä. Väkivallalle ja vihalle annettiin valtaa ja myös kostolle. Kotikunnassani Lopellakin järjestettiin huhtikuun lopulla ja toukokuulla 1918 kenttäoikeuksia. Keskipitäjällä kenttäoikeuden muodosti muutama saariston vapaajoukon ruotsinkielinen upseeri ja viisi paikallista miestä. Ensimmäinen tuomioiden täytäntöönpano tapahtui Lopella tänään juuri sata vuotta sitten 4.5.1918, kun seitsemän punaista teloitettiin. Seuraavaksi 7.5. saaristolaisretkikunta ampui yksitoista loppilaista ”kapinavankia”. Tämän jälkeen keskipitäjällä surmattiin enää vain joitakin yksittäisiä vankeja ja näin pääosa tuomioiden täytäntöönpanoista ajoittui juuri tälle toukokuun ensimmäiselle viikolle ja viikonlopulle kuten myös yleisesti koko maassa. Launosissa saaristolaisretkikunta ampui neljä vankia, heistä ensimmäisen 6.5. ja viimeisen 13.5. Kaiken kaikkiaan Lopelta kotoisin olevia punaisia ammuttiin eri lähteiden mukaan 52-55 henkeä. Heistä vain puolet ammuttiin Lopella ja muut useilla eri paikkakunnilla eniten Riihimäellä ja Hyvinkäällä. Joidenkin muilla paikkakunnilla kenttäoikeuden eteen joutuneiden loppilaisten kapinavankien kohtaloon pyrittiin Lopen Suojeluskunnan taholta vaikuttamaan, etteivät he saisi kuolemanrangaistusta.
Minulla on muistona ja muistutuksena näistä tapahtumista erään loppilaisen vankina olleen miehen puinen lusikka ja Suomenlinnassa tekemä valokuvakehys. Lusikasssa on nähtävissä edelleen nälän jäljet. Muistona vuoden 1918 tapahtumista on myös mökkimme Pekkalan aitan seinässä haulikon lyijypanoksen jälki. Siihen iskeytyi vartiossa olleen punaisen sotilaan aseen panos.
Kesällä ja syksyllä 1918 loppilaisia oli vankeina mm. Riihimäellä, Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Suomenlinnassa. Heistä monet nääntyivät nälkään ja tauteihin tai saivat muuten surmansa. Valkoisten toimesta pyrittiin tosin saamaan loppilaisia pois vankileireiltä ja Lopen Historian mukaan moni isäntä hakikin kapinavankeja pois vankileireiltä pelastaakseen heidät. Armahduslakien johdosta vankileirissä olo muodostui valtaosalle vangeista lyhytaikaiseksi. Kormussa tosin toimi vankisiirtola aina vuoden 1920-luvun alulle asti.
Historian kirjoitusten ja arkistojen mukaan kokonaisväestötappiot punaisten puolella oli Lopella ilmeisesti 25 rintamalla kaatunutta, 46 vankileirillä kuollutta ja 54 teloitettua. Noin 130 menetti siis henkensä sisällissodan jälkiselvittelyissä. Valkoisten puolelle kirjattiin helmikuun kuusi murhaa, joissa surmansa saivat mm. Lopen kirkkoherra, nimismies ja kunnansihteeri. Orvoksi sisällissota jätti näin yhteensä 64 lasta.
Vuoden 1918 tapahtumat jättivät syvät arvet. Ylilyöntejä tapahtui siis molemmin puolin. Opetuksena olkoot kova hinta siitä, että ei koskaan enää.
….
Kello 10.20 eduskunnan työhuoneessa. Pöydällä paksu nippu asiantuntijalausuntoja Soten kustannuksista ja tai kustannussäästömahdollisuuksista. Niitä nyt käyty pari päivää läpi ja tänään työ etenemässä Valtiovarainvaliokunnassa. Illalla sitten Pizzaa ja Politiikkaa iltani nyt vuorostaan Forssassa. Mukava nuortenilta luvassa.
….
Kello 21.20 ja kotona Lounais-Hämeestä. Tänään eduskunnassa harmillinen tulos kun lähes puolet vaalikoneessa eutanasiaa kannattavista äänestikin asian lähettämistä vain työryhmän pohdittavaksi. Lopulta 60 kansanedustajaa asettui tukemaan kansalaisaloitetta ja tekemääni ponsiesitystä. Olin iloinen, että sain tukea kuitenkin lähes kaikista puolueista tärkeälle asialle ja tänään on tullut valtavasti viestejä ja kiitoksia työstä tärkeän asian eteen. Olen varma, että pian myös kansanedustajamme on valmiita eutanasian hyväksymään kun nyt jo valtaosa suomalaisista arvokasta kuolemaa kannattaa. Ja iloinen olen siitä, että esitys saattohoidon parantamiseksi kuitenkin nyt jo etenee.
Forssan Pizzaa ja Politiikkaa Kotipizzassa
Ilta sitten tänään Forssassa Pizzaa ja Politiikkaa -nuorteniltani parissa. Hämeen Kokoomusnuorten kanssa järjestimme tänään tilaisuuden Kotipizzalla ja väkeä oli todella hienosti paikalla niin Forssasta kuin Jokioisilta ja muistakin naapurikunnista ja kauempaakin. Nämä illat vaan niin toimivat. Aikanaan tämän mallin ideoin kun halusin saada Riihimäellä nuoria mukaan yhteiskunnallisten asioiden pariin ja nyt mallista on kehittynyt jo lähes käsite. Ja näiden kautta mukaan on saatu jo kymmeniä ja kymmeniä nuoria eri puolilla Hämettä ja Suomeakin. Nyt sovittuna jo seuraava Pizzaa ja Politiikkaa -ilta Hausjärvelle ja tänään ideoitiin seuraavia sitten Lahteen ja Heinolaan. Minulle voi laittaa viestiä jos tällaista iltaa teille päin toivotte niin tehdään ihmeessä.

Kiitos Hämeen Kokoomusnuoret ja Forssan Kokoomusnuoret mukavasta illasta! Jatketaan!
Mukavaa keskustelua ajankohtaisista asioista pizzan ääressä ja jälleen muutama uusikin taisi innostua lähtemään mukaan toimintaamme. Hyvä niin.
Eduskuntaviikko näin päätökseen. Huomenna sitten Timotei-kuoron 30-vuotisjuhlakonsertti ja sunnuntaina rakkaan serkun pojan rippijuhlat. Hauskaa viikonloppua kaikille!