Demarit avasivat eduskuntavaalihuutokaupan – Tämä lupaus maksaa jopa 1,4 miljardia

Blogi, torstaina 03.05.2018

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan suoraan 100 euron nettokorotuksen kaikkiin alle 1 400 euron eläkkeisiin. Korotus toteutettaisiin Rinteen mukaan erillisellä ohjelmalla. Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen totesikin tuoreeltaa, että tämä demarien vaalilupaus ei ole mikään halpa lupaus vaan maksanee noin miljardi euroa. Knoppitietona hän totesi tähän eläkelupaukseen liittyen, että viime vuonna 2017 mediaanieläke oli 1434 €/kk. Jos 100€/kk lupaus koskee kaikkia alle 1400 €/k eläkkeitä saavia, saisi sen siis noin puolet eläkeläisistä.

Myöhemmin Eläketurvakeskus laski Uuden Suomen pyynnöstä Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappulupausksen hintalapun. Eläkekorotus olisi kasvattanut eläkemenoja liki 1,4 miljardilla eurolla, jos korotus olisi tullut voimaan vuoden 2017 alusta. Puhutaan siis erittäin suuresta summasta sinänsä toki tärkeään asiaan.

Aiemmin Antti Rinne on jo luvannut yleisturvaan 5 miljardia, maksuttomaan varhaiskasvatuksen miljardin ja nyt eläkkeisiin sitten seuraavan miljardin. Kallista vaalipeliä sinänsä tärkeiden ja kannatettavien asioiden kautta. Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist komppasi Nordean kollegaansa twitterissä kirjoittaen, että SDP on avannut vaalipelin kalliilla lupauksella ja nykyisten ”työeläkkeiden rahoitus (on jo nyt) valmiiksi tiukalla”.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen totesikin keskustelussa kuvaavasti, että ”sen lisäksi, että SDP on vastustanut jokseenkin kaikkia viime vuosien säästöjä, nyt demareilla rahaa näyttää löytyvän myös miljardiluokan vaalilupauksiin. Piikki näyttää olevan auki, mutta kuka maksaa?”

Ja vastaus on yksiselitteinen eli lapset ja lapsenlapsemme maksavat.

Rinteen esitys on siis puhtaasti vaalipropagandaa ja hätääntyy puoluejohtajan huuto. Yhtä perusteltua olisi esittää 100 euron korotusta lapsilisiin, mutta myös opintotukiin ja kaikkiin päivärahoihin. Ne kaikki olisivat mukavia esityksiä, mutta tällä hetkellä tällaisiin ei maallamme ole yksinkertaisesti varaa. Edelleen talouskasvun aallonkin harjalla maamme velkaantuu lisää eikä rajut säästöt ja talouskasvukaan ole saaneet talouttamme tasapainoon. Kaikki, myös Rinne, tietävät sen, että ensi ja erityisesti 2030-luvun haasteet on valtavat ja pääosin edelleen huutavat ratkaisuja. Niihin meidän jokaisen nyt tulisi suunnata voimavaramme ja se pieni liikkumavara mikä nyt on, on syytä jatkossakin suunnata sinne missä sitä eniten tarvitaan kuten nytkin tehtiin eli kaikista pienimpiin eläkkeisiin, lapsilisiin, päivärahoihin. Tällaisia tästä korotuksia hallitus teki nyt myös kehysriihessä. Olen niistä täällä blogissanikin viime viikkoina kirjoittanut useammankin kerran. Ne asiat löytyvät siis aiempien päivien ja viikkojen blogeistani jos ne ovat menneet ohi.

Luokkaretkiaika vilkkaimmillaan

Kevät täällä talolla on myös aktiivista luokkaretki aikaa. Tänäänkin päivällä vieraanani piipahti ensin oppilaita Lahden Jalkarannan koulusta ja sitten kasiluokkalaisia kotikunnastani Lopelta. Mukavat porukat molemmat ja kun vähän entisiä maikantaitoja esiin kaivaan niin lapsista ja nuorista saa paljon irti. Mukavat porukat molemmat. Useampi ryhmä vielä kevään aikana taloon tulossa tutustumaan, mutta enää uusia vierasryhmiä ei tälle keväälle eduskuntaan mahdu. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin liikkeellä jo ensi syksyä ja myös tulevaa kevättäkin silmälläpitäen. Mielelläni olen avuksi Deryan kanssa.

Lopen Yläkoulun oppilaita vieraanani eduskunnassa tänään opettaja Tiina Vuotilan johdolla.

Muutenkin kevään ainana paljon vieraita talolle tullut ja tulossakin. Tänään illalla vielä vieraanani Hämeen Omakotiyhdistyksen väkeä ja sitten Hämeen Poliisien ensimmäinen vierasryhmä. Niin kuin huomaatte on monenlaisia vierasryhmiä ja sen kautta myös monenlaisia ajankohtaisia aiheita myös esillä ja keskusteluissa. Joka päivä näistä oppii itsekin monenlaista uutta ja esille nousee erilaisia isompia ja pienempiä tärkeitä asioita. Osa vaatii korjausliikkeitä ja toimia ja osa vain hyvää taustatietoa tähän kansanedustajan työhön. Win-win!

Jalkarannan koulun oppilaita vieraana myös päivällä Lahdesta. Mainio porukka!

Nyt työvaliokunta ja ryhmäkokous ennen kyselytuntia ja illalla käsittelyssä vielä kansanalaisaloite eutanasiasta.

….

Tänään illalla vielä eduskunnassa keskustelussa kansalaisaloite Eutanasian sallimisesta. Tein esityksen, että hallitus ryhtyisi valmistelemaan aloitteen mukaisesti lainsäädäntöä Suomeen. 117 kansanedustajaa tätä tuki vaalikoneissa ja toivottavasti äänestävät myös sen mukaisesti kun asiasta nyt päätetään. Muuten tärkeä asia painetaan laajaan selvitysryhmään ja sinne se kuulkaa myös sitten hautautuisi.

Ja samaan aikaan esitin, että myös saattohoitoa pitää parantaa ja saada maahamme oma erityinen laki takaamaan laadukas saattohoito jokaiselle kun se ajankohtaiseksi tulee. Isoja ja koskettavia asioita.

Kyselytunnin jälkeen vieraanani kävi vielä ryhmään Hämeen Poliiseja. Mielenkiintoinen ja myös tai ainakin minulle antoisa tapaaminen heidän kanssa ryhmähuoneessamme. Antoisa päivä. Huomenna jatketaan.

 

Kommentit