Vierailupäivä Lounais-Hämeeseen – Ypäjällä tutustumassa varhaiskasvatukseen

Blogi, maanantaina 18.09.2017

Tämän maakuntapäivän olin varannut aikoja sitten Lounais-Hämeeseen. Kierroksen pääkohteena oli Ypäjä siellä kunnan varhaiskasvatukseen tutustuminen ja kunnan uuden kunnanjohtajan tapaaminen. Ypäjällä tänä kesänä aloitti kunnanjohtajana Sam Vuorinen ja tänään tapasimme ensimmäistä kertaa. Hyvän päiväkotilounaan äärellä keskustelimme mm. maalaiskuntien vetovoimasta, kyläkouluista ja lukioista ja pidempään Ypäjän Hevosopiston tulevaisuudesta. Nyt täytyisi olla rohkeutta keskittää vahvemmin hevosalan koulutusta jotta saisimme riittävän vahvan ja menestykseen pystyvän oppilaitoksen tai maksimissaan kaksi maahamme.Katsotaan löytyykö siihen riittävästi tahtoa ja myös omistuspohjan pitäisi olla sellainen, että paikkoja kehitettäisiin ja toimintoja uudistettaisiin.

Ypäjällä sain tutustua myös kunnan varhaiskasvatukseen. Tapasin niin päiväkodin väkeä kuin eskarilaisia ja perhepäivähoitajiakin. Näyttää siltä, että Ypäjällä tämäkin asia on kunnossa niin kuin talous ja kiinteistötkin. Aamusta ensin vierailin pienten puolella ja sitten enn lounasta vielä isompia ja eskarilaisten talossa varhaiskasvatusjohtaja Hanna-Leena Sippolan johdolla. Hyvissä käsissä lapset Ypäjällä ja kunnan imagon mukaan ryhmät eivät olleetkaan kukkasia eikä päivänsäteitä vaan totta kai poneja, polleja ja varsoja. Ja mikä hienointa ei lainkaan villivarsoja.

Tällainen päivä taas osoitti hienosti sen miten maaseutu ja maaseutukunnat ovat todellinen rikkaus maallemme kasvua vetävien kaupunkien ja kaupunkiseutujen rinnalla. Itse uskon, että molemmille on tilaa ja tarvetta ja paikkansakin tulevaisuudessakin ja oikein tätä maata rakennettaessa nämä täydentävät hyvin toisiaan. Kaupungistumista emme pysty eikä pidekään kovakouraisesti suitsia, mutta antaa tilaa ja elinmahdollisuuksia myös maaseudulle ja pienemmille kunnille ja kaupungeille.

Mukava ja antoisa päivä mikä sitten jatkui Jokioisten ja Forssan kautta Lopelle ja täältä vielä Riihimäelle. Hämettä siis tuhti päivä.

Huomenna arki eduskunnassa ja päivällä tapaan CFS-potilaita vanhempineen ja sitten valtiovarainvaliokunta ennen iltapäivän täysistuntoa. Lähetekeskustelussa huomenna alkoholilain kokonaisuudistus.

Kommentit