Suomen talous vihdoin vahvassa kasvussa – Työllisyyden parantamiseksi tarvitaan lisää toimia

Blogi, tiistaina 19.09.2017

Valtiovarainministeriö julkaisi tänään tuoreimman talousennusteensa. Sen mukaan maamme talous kasvaa tänä vuonna 2,9 prosenttia ja ensi vuonna 2,1 prosenttia. Valtiovarainministeriön taloudellinen katsaus siis vahvistaa sen, että talous on nyt nopeassa kasvuvaiheessa ja sen jatkuminen edelleen tulee parantamaan työllisyyttä ja kohentamaan julkista taloutta. Tästä huolimatta julkisen talouden velkaantuminen jatkuu vielä ja tämän eteen täytyy jatkaa edelleen toimia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli tänään talousarvioesitystään valiokunnalle.

Talous siis kasvaa tänä vuonna selvästi nopeammin kuin vielä vuotta aiemmin mutta tämän vuoden jälkeen kasvuvauhti hidastuu siis kah­den prosentin tuntumaan. Työllisyyden ennustetaan paranevan lähes prosentin vuodessa, ja työllisyysaste nousee 70,5 prosenttiin vuonna 2019.

Julkinen talous on noususuhdanteesta huolimatta alijäämäinen, vaikka talouskasvu kohentaakin julkisen tilaa. Verotulot siis kasvavat ja työttömyys vähenee. Tämä mm. pienentää työttömyysmenoja. Erityisen iloinen olen siitä, että yli 55-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien määrä on laskenut alkuvuodesta hyvinkin nopeasti ja myös nuorisotyöttömyys on helpottanut. Työllisyys on siis noussut. Voi hyvin kysyä tai todeta, että kuka vielä väittää, että valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla tehtävä talouspolitiikkaa ei toimisi.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että suhdannetilanteen paraneminen ei poista julkista taloutta heikentäviä rakenteellisia tekijöitä. Julkisen talouden menot ovat nyt noususuhdanteessakin selvästi tuloja suuremmat. BKT:n vahva kasvu kääntää onneksi kuitenkin julkisen velkasuhteen laskuun. Mutta huolissani olen siitä, että hallituksen tavoite velaksi elämisen lopettamisesta vuoteen 2021 mennessä ei näyttäisi toteutuvan ilman merkittäviä uusia toimenpiteitä. Sen uskallan sanoa, että nämäkään toimet ja päätökset eivät jää kokoomuksesta kiinni ja toivottavasti muillakin on halua ratkaista loputkin ongelmat.

Maamme korkea velkasuhde muodostaa pitkällä aikavälillä myös riskin julkisen talouden vakaudelle. Ja VM:n mukaan ”julkiseen talouteen kohdistuu ensi vuosikymmenellä huomattavia menopaineita, jotka uhkaavat kääntää velkasuhteen uudelleen nousuun. Merkittävimpänä tekijänä on väestön ikääntyminen, joka lisää eläke-, hoito- ja hoivamenojen kasvua.”

Tänään aloitimme ensi vuoden budjetin käsittelyn etukäteiskuulemisella Valtiovarainvaliokunnassa. Budjetin valmistelusta vastannut valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli meille budjettinsa ja täytyy todeta, että todellakin erilaisissa tunnelmissa kuin vuosi kausiin vaikka tehtävää vielä riittää.

Budjetin käsittely täysistunnossa sitten liikkeelle huomenna ja alkava viikko ja myös ensi viikon alku on varattu budjetin lähetekeskustelulle.

….

Tänään tapasin eduskunnassa myös kaksi CFS-potilasta. Tässä jälleen yksi esimerkki siitä, että ihmisten täytyy voida tavata meitä ilman, että nimet ja henkilöllisyydet tulevat julkisuuteen. Tähänkin asiakokonaisuuteen liittyy sellaisia piirteitä, että en ainakaan itse halua olla niitä pahentamassa vaan haluan nimenomaan etsiä keinoja heidän auttamiseksi. Aiemmat julkiset esiintymiset ovat johtaneet mm. osan kohdalla lastensuojeluilmoituksiin ja jopa lääkäreiden oikeuksia ollaan rajaamassa. Erilaisista asioista pitää voida keskustella myös luottamuksellisesti.

Aamulla odotimme puheenvuoroja alkoholilain lähetekeskusteluun. Tiukkoja vastustajia ja maltillinen kannattaja 🙂

Eduskunnassa käytiin tänään myös lähetekeskustelu alkoholilain uudistamisesta. Itse kannatan tätä uudistusta joka on varsin maltillinen eikä ole tuomassa ruokakauppoihin mitään uusia limuviinoja eikä viinejäkään. Muutokset siis pieniä ja enemmänkin turhaa sääntelyä purkavaa. Näistä esityksistä löydätte minun blogini tuolta muutaman päivän takaa eli en nyt uudestaan niitä tähän enää kirjoita. Palautetta toki otan mielelläni edelleen vastaan – puolesta ja vastaankin.

Kommentit