Eduskunnassa kinattiin Kiky-sopimuksesta – Myös SDP ja Vihreät kannattivat työmarkkinajärjestöjen tekemää sopimusta

Blogi, keskiviikkona 20.09.2017

Tänään eduskunnassa aloitimme täysistunnossa ensi vuoden budjetin lähetekeskustelun. Valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli toisen valtion talousarvioesityksensä ja todellakin erilaisissa tunnelmissa kuin mies muistiin ennen. Talous kasvaa, työttömyys vähenee ja työllisyys kasvaa. Tänään itseasiassa Palkansaajien Tutkimuslaitos korotti oman tämän vuoden talouden kasvuennusteensa uusiin ennätyslukemiin eli 3,6 prosenttiin. Ja mikä tärkeintä talouskasvu on nyt laaja-alaista ja koko maan on saatu siihen varsin mukavasti mukaan vaikka alueittain vielä tehtävää riittääkin. Ja itseasiassa tehtävää riittää kaikilla alueilla kun esimerkiksi Turun seudulla kasvu on jo niin kovaa, että työvoimasta on jatkuvaa pulaa. Toimenpiteitä tarvitaan siis kaikkialla, mutta erilaisia.

Talous on nyt kuitenkin saatu siis kasvu-uralle ja on totta, että siinä on avittanut Euroopan ja maailman talouskasvu, mutta myös hallituksen tekemät toimet ja myös työmarkkinajärjestöjen tekemät toimet. Työmarkkinajärjestöthän päättivät KiKy eli kilpailukykysopimuksesta. Siitä ei siis päättänyt eduskunta eikä maamme hallitus vaan työntekijät ja työnantajat. Heidän tekemää esitystä tuki kaikki muut puolueet paitsi vasemmistoliitto. Myös siis SDP ja Vihreät tukivat Kiky-sopimusta. Tänään tosin demarit koittivat rimpuilla päätöksestä irti, mutta tosin huonoin tuloksin. Salissa tuli pian mm. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen lehtisiteerauksien myötä todistettua ns. mustaa valkoisella, että SDP tuki työmarkkinajärjestöjen kilpailukykysopimusta ja sen osana mm. julkisen puolen lomarahojen leikkaamista.

Juuri tämä julkisen puolen lomarahojen leikkaus oli minusta Kiky-sopimuksen huonoin kohta. En ymmärrä miksi työntekijät lopulta halusivat leikata lomarahoja vain julkisenpuolen työntekijöiltä eli mm. kuntien lastentarhanopettajilta, sairaahoitajilta, opettajilta ja muilta. Tämä olisi voitu korvata esimerkiksi kaikille tulleella pienellä työajan väliaikaisella pidennyksellä tai muulla, mutta työmarkkinajärjestöt päätyivät lomarahaleikkaukseen. Itse toivoisinkin, että nyt työmarkkinajärjestöt etsisivät keinon perua tämä epäreilu leikkaus julkisenpuolen työntekijöiltä. Uskon, että siihen löytyisi keinot.

Tänään keskustelussa itse puhuin mm. talouden isosta kuvasta ja siinä tapahtuneesta muutoksesta ja myös hieman parannuksista lapsiperheille ja opiskelijoille mitä ensi vuoden budjetti tuo. Näistä olen täällä useamman kerran kirjoittanutkin ja kirjoitan varmasti jatkossakin, mutta nyt tällä kertaa en enempää. Takaisin istuntoon ja illalla sitten A-Studioon puhumaan alkoholiuudistuksesta.

Kommentit