Vierailulla Aulangon luonnonsuojelualueelle ja Liesjärven Kansallispuoiatoon – Metsähallituksen Luontopalvelut tekee arvokasta työtä

Blogi, maanantaina 17.09.2018

”Rahasumma, jonka valtio sijoittaa kansallispuistoihin ja retkeilyalueisiin, palautuu yhteiskunnalle monikertaisesti takaisin paikallisena yritystoimintana ja työpaikkoina.”

Tänään sain vierailla Aulangon luonnonsuojelualueella ja Sibeliuksen metsässä ja sitten vielä Tammelassa kahden kansallispuiston kunnassa. Erittäin antoisa maakuntapäivä ja paljon hyödyllistä tietoa ihan siellä paikanpäällä Liesjärven kansallispuistossa ja Aulangolla. Iso kiitos järjestelyistä Tammelan kunnanjohtajalle Kalle Larssonille ja Metsähallituksen väelle.

Aulangon Näkötornissa. Upea kansallismaisema ja keskustelussa alueen investointi- ja korjaustarpeet.

Mahtava nuori Sofia Pihlgren aloitti tänään eduskunnassa TET-jaksonsa ja tänään heti maakuntakierroksella.

Keskimäärin kansallispuistoissa kävijöiden rahankäyttö tuo lähialueelle yli 10 euroa jokaista puiston retkeilypalveluihin ja luontokeskuksiin sijoitettua euroa kohti.

Itseasiassa matkailualueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa hyötysuhde on vielä tätäkin korkeampi ja uskon, että myös täällä ruuhka-Suomen alueella summat ovat vieläkin isompia ehkä toki jakautuen hieman laajemmallekin alueelle säteillen. Ja onhan näillä alueilla täällä myös todella iso merkitys päivittäiseen ns. lähivirkistyskäyttöön ja terveyshyödytkin todella merkittävät.

Tuoreimmat tiedot ovat viime vuodelta. Nyt kun meillä on yhteensä 40 kansallispuistoa niin niiden kävijöiden kokonaistulo- ja työllisyysvaikutukset  olivat yhteensä 206,5 milj. euroa ja 2 055 henkilötyövuotta sekä kaikkien 5 retkeilyalueen vastaavasti 10,9 milj. euroa ja 116 henkilötyövuotta.

Paikallistaloudellisesti merkittävimmät puistot olivat isot ja legendaariset Pallas–Yllästunturin kansallispuisto (61,5 milj. euroa), Urho Kekkosen kansallispuisto (36,6 milj. e), Kolin kansallispuisto (21,5 milj. e), Oulangan kansallispuisto (18,8 milj. e) ja Pyhä–Luoston kansallispuisto (13,3 milj. e).

Metsähallituksen tietojen mukaan ”rahaa virtaa paikallistalouteen eniten matkailualueilla, joissa kävijöiden viipymä on pidempi ja matkailupalvelujen tarjonta suurempi. Esimerkiksi vuonna 2017 Nuuksion kansallispuiston käyntimäärä oli 318 900 ja Kolin 203 400, mutta Kolin kävijöiden rahankäytön kokonaistulovaikutus paikallistalouteen oli huomattavasti suurempi, 21,5 miljoonaa euroa, Nuuksion vaikutusten jäädessä 3,6 miljoonaan euroon.”

Metsähallitus hoitaa näitä alueitamme tai oikeastaan erityisesti heidän Luontopalvelut-vastuualue. Luontopalvelut hoitaa kaikkia kansallispuistoja, luonnonpuistoja ja valtion retkeilyalueita sekä Lapin laajoja erämaa-alueita. Luontopalveluilla on myös vastuu lukuisista kulttuuriperintökohteista alueillaan. Tehtävä on itseasiassa erittäin iso ja haastavakin sillä nyt minunkin kansanedustaja-aikana olemme perustaneet useammankin uuden Kansallispuiston ja myös avanneet vanhoja sotilassaaria Örön johdolla retkeilylle ja ne kaikki vaativat omat kunnostus-, mutta myös ylläpitoeuronsa. Siksi olemme nyt johdollani VaV:n ympäristöjaostossa lisänneet rahoitusta tähän tehtävään.

Luontopalvelut ennallistaa vuositasolla lisäksi metsiä ja soita palautumaan luonnontilaan n. 2 000 hehtaaria ja hoitaa esimerkiksi perinneympäristöjä yli 4 000 hehtaarin verran. Samalla kartoitetaan ja ylläpidetään tietoja arvokkaista luontotyypeistä ja lajeista maalla ja vesissä.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson kertoi Tammelan kahden kansallispuiston saneeraustarpeista.

Korteniemen Perinnetilan upea vanha Metsänvartijan tilan tupa kuin silloin joskus.

Luonnonsuojelualueet ovat kuitenkin ehdottoman tärkeitä  luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Mutta myös retkeily on lisännyt suosiotaan ja mikäs sen parempi suuntaus olisikaan. Kansallispuistoissa vieraillaan nyt siis jo vuosittain yli 3 miljoonaa kertaa. Meidän Hämeen kohteiden kävijämäärät myös erittäin kovassa kasvussa koko ajan ja se luo tarpeita myös uudistaa ja parantaa infraa mm. pitkospuita ja muita.

Antoisa päivä Aino-Kaisan ja Tarjan kanssa. Mahtavan hyvää yhteistyötä ja mielenkiintoisia kohtaamisia ja tapaamisia. Kiitos myös Metsähallituksen Luontopalvelut ja Hämeenlinnan kaupunki ja Tammelan kunta.

….

Päivään mahtui myös Hämeen maakuntahallituksen kokous eli Hämeelle koko päivä. Pitkästä aikaa antoisin maakuntapäivä ja onhan meille Suomi suloisin  vaan Häme siitä rakkahin.

Huomenna eduskunnassa aloitamme budjetin käsittelyn. Nyt pyöräilemään vielä.

 

Kommentit