Taloutemme on aivan toisenlaisessa asennossa kuin tämän hallituksen aloittaessa – Talouden kaikki kovat tavoitteet saavutetaan

Blogi, tiistaina 18.09.2018

IEduskunta aloitti tänään lähetekeskustelulla ensi vuoden budjetin käsittelyn. Me otimme valtiovarainvaliokunnassa jo hienoisen varaslähdön sillä aamulla pidimme jo ylimääräisen kokouksen missä kävimme valtiovarainministeri Petteri Orpon kanssa läpi ensi vuoden talousarvioesitystä.

Näyttää siltä, että tällä vaalikaudella saavutettu talouskasvu on nyt tänä vuonna suhdanteen huipulla. Tänä vuonna taloutemme kasvaa jopa 3 prosenttia, mutta sitten laskenee ensi vuonna alle 2 prosenttiin ja tämän jälkeen vakiintunee muutamiksi vuosiksi noin 1,5 prosenttiin. Kasvu on ollut ja on siis edelleen erittäin vahvaa ja hallituksen kaikki erittäin kovat ja osan jopa mahdottomiksi arvioimat tavoitteet on jo saavutettu tai saavutetaan.

Nyt on jo maassamme yli 110 000 uutta työllistä, työllisyysasteen 72 prosentin raja saavutetaan jo tänä vuonna ja ensi vuonna työttömyys laskee jo alle 7 prosentin. Julkinen talous on tasapainottumassa 2019 ja 2020 budjetti tulisi olemaan tasapainossa jos uusi ensi kevään vaalien jälkeen tuleva hallitus ei tee vääränlaisia ratkaisuja. Sellaisiakin on ollut jo nyt keskusteluissa esillä, että alkaa tällaista tarkan euron ja vahvan valtiontalouden puolustajaa hirvittää.

Tällä kaudella julkinen talous on siis vahvistunut jo 6 miljardilla eurolla ja täytämme kaikki EMU-kriteerit. Mutta edelleen tulevaisuudessa siintää sellaisia haasteita, että ratkaisuja tulee etsiä nyt määrätietoisesti. Tällaisia on mm. edelleen korkea työttömyys ja sen kova ydin. Samaan aikaan jokaisessa maakunnassa on jo tuhansia avoimia työpaikkoja ja ongelma onkin osaamisvaje ja myös haasteet muuttaa työnperässä. Aika vähän muuten meillä vieläkään puhutaan siitä, että suuressa osassa maata asunnot eivät me kaupaksi. Pian olemme tilanteessa, että työnperässä ei voi muuttaa ettei joudu kahden asunnon loukkuun ja toisaalta jopa tilanteissa, että rakkauden hiipuessakin eron tullessa on kuitenkin jaettava yhteinen talous.

Samasta aiheesta tänään sitten pidempi keskustelu Orpon johdolla täysistunnossa. Täällä koko viikko on varattu tähän lähetekeskusteluun ja käymme keltaisen kirjan läpi ministeriö ministeriöltä tämän viikon aikana. Tänään keskustelussa ison osan sai ansaitusti parantunut taloustilanne ja myös työllisyystilanne, mutta itse nostin näiden lisäksi esille myös merkittävät lisäpanostukset turvallisuuteen. Ensi vuodelle lisätään niin poliisien määrää kuin armeijankin henkilökuntaa, mutta panostetaan lisää myös Supoon ja Puolustusvoimiin laajemminkin. Turvallisuus on fakta, mutta myös tunne ja kun tuo tunne on monen kohdalla järkkynyt niin on tärkeä, että sitä nyt vahvistetaan.

En voi olla kommentoimatta myös tätä valeuutiskampanjaa mitä SAK tekee. Ei nyt eikä tulevaisuudessakaan ihmisen sairastuminen, sairaus tai loukkaantuminen ole irtisanomissyy. Surullista populismiä ja valetta.

Nyt valmisteilla olevan esityksen mukaan alle 20 työntekijän yrityksissä työntekijän voisi jatkossa irtisanoa vähemmästä työvelvoitteen laiminlyönnistä tai rikkomisesta tai epäasiallisesta käyttäytymisetä kuin nyt, jos se vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa tai horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta. Lisäksi edellytettäisiin, että työsuhteen jatkamista ei voitaisi pitää työnantajan kannalta kohtuullisena. Työntekijälle pitäisi antaa varoituksella mahdollisuus korjata tilanne.

Eli ei voisi pelkän luottamuspulan tai saatikka SAK:n väittämän sairastumisen tai jopa työpaikalla tapahtuneen loukkaantumisen seurauksena. Irtisanominen vaatii jatkossakin aina esim. työvelvoitteen rikkomista tai laiminlyöntiä. Työsopimuslain 7 luvun 2 pykälä ja sen 2 momemtin 1 kohta siis pysyy muuttumattomana. Luulisi SAK:nkin juristien tuntevan työsopimuslain ja varmasti tuntevatkin ja näin ollen kyse siis todennäköisesti tahallisesta valeuutisesta ja vääräntiedon levittämisestä.

Mutta SAK ei totuus kiinnosta ja tällainen 2018 vuoden Lothander-kampanjahan tuo on. Ja voi hyvin ja perusteltuakin että yrityksen kokorajaa vielä tarkastellaan esimerkiksi 10 työntekijää ja sitä pienempiin.

Hieno ilta tänään Ilkka ja Monica Brotheruksen kutsumana katsomassa ‪dokumenttia Sinituote Harghushay SINI-kouluprojektista Tansaniassa. Tästä voisi ottaa esimerkkiä muutkin suomalaiset.

Sinituote Oy:n ja Panacea Filmin tuottama elokuva Harghushay – koulumatka savannilla käy läpi ainutlaatuisen auttamisprojektin Tansaniassa. Tuo elokuva kertoo enemmän ja kaiken eli en edes yritä kertoa enempää.

Tänään myös Ilkka siirsi Sinituotteen Mopin tyttärelleen Johanna Hamro-Drotzille. 30 vuodessa neljän hengen yrityksestä on kasvanut kansainvälinen 100 hengen yritys minkä kaikki tuotteet tehdään edelleen ja myös tulevaisuudessa Suomessa.

Uusi toimitusjohtaja linjasi heti, että Sinituotteen tavoitteena on nostaa kierrätysmuovin tai muun ekologisen materiaalin osuus 30 prosenttiin vuoteen 2021 mennessä. Hieno kestävän kehityksen tavoite.

Kiitos Ilkka hienosta sinivalkoisesta yrittäjyydestä Sinituotteen ja muidenkin teidän yritysten kanssa. Ja onnea Johannelle tärkeään ja arvokkaaseen tehtävään!

 

Kommentit