Vienti pitää saada vetämään.

Blogi, maanantaina 20.08.2012

Maamme talouden kasvulle on haettu ja etsitty erilaisia kasvukeinoja viime vuosina. Kasvu onkin olennaisen tärkeä osa kestävää valtiontalouttamme ja tässä paketissa ulkomaankaupan elpyminen on yksi kivijalka.

Olenkin enemmän kuin tyytyväinen, että elinkeinoministeri Jyri Häkämies on ennakkoluulottomasti lähtenyt tälläkin saralla työhön. Hän esitti viikonloppuna lai­va­kul­je­tus­ten väy­lä­mak­suis­ta luopumista ja myös ras­kaal­le lii­ken­teel­le die­sel­ve­ron pa­lau­tus­jär­jes­tel­män käyttöönottoa. Näin voisimme osaltamme laskea suomalaisten yritysten kuljetuskustannuksia.

Juuri viime viikonloppunakin eräs kuljetusalan yrittäjä Riihimäen Kokoomuksen vaalistarttitilaisuudessa Graniitin aukiolla kertoi alan suurista haasteista Suomessa ja ihmetteli mm. sitä, että kuulemma poliisi ei pysty valvomaan ulkomaisten rekkojen käyttämää polttoainetta. Lupasin asiaa selvitellä ja palaan kyllä siihen. On nimittäin olemassa hyvinkin yksinkertaisia testejä polttoaineen selvittämiseksi ja tuntuu erikoiselta jos niitä ei muka käytetä. Toivottavasti on vain urbaanilegenda tienpäältä.

Mutta on tärkeää, että teemme kaikkemme suomalaisen kuljetusalan tukemiseksi tässä tilanteessa. Se laittaa kummasta pyöriä pyörimään muuallakin kuin vain rekka-autoissa.

Yksi erittäin myönteinen asia tässä samaan aikaan on pitkien neuvottelujen loppuunsaaminen Venäjän WTO-sopimuksen suhteen. Venäjän jäsenyys Maailman kauppajärjestössä eli WTO:ssa alkaa nyt ja sen odotetaan tuovan jopa satojen miljoonien eurojen lisäpotkun maamme vientitaloudelle. Siirtymäaika kuitenkin hieman jaksottaa hyötyjä, mutta niitä on tulossa heti ja tästä eteenpäin säännöllisin väliajoin lisää. Itänaapurimme WTO-jäsenyys tullee lisäämään maamme vientikysyntää jopa prosentilla ja tämä lisäisi taasen maamme talouden kokonaistuotantoa 0,1–0,2 prosenttia ja työllisyyttäkin 0,2–0,3 prosenttia. Ulkoministeriön arvioiden mukaan tämä merkitsisi maamme kokonaistuotannolle jopa 200–300 miljoonaa euroa enemmän verrattuna siihen, että Venäjä ei olisi WTO:n jäsen. Tällaisia piristysruiskeita nyt tarvitaan.

Yhtenä konkreettisena esimerkkinä voi mainita vaikkapa viime vuosina paljon puhuttaneet puutullit. Niistä Venäjä luopuu WTO-jäsenyyden myötä heti. Toisaalta myös tulleja Venäjälle päin lasketaan ja se osaltaan helpottanee suomalaisyritysten menoa myös Venäjän kasvaville markkinoille. Kun muistamme miten asiat kehittyivät Kiinassa vastaavassa tilanteessa niin voimme hieman ymmärtää tätä. Tästä kokonaisuudesta on siis lupa odottaa paljon.

Tänään alkuun ensimmäinen kokonainen politiikkaviikko tältä syksyltä. Tänään aamusta töihin ja sitten iltapäivästä Lopen kunnan asioiden pariin. Kunnanhallitus kokoontuu tänään ensimmäiseen kokoukseensa tänä syksynä. 

Niin ja illalla sitten vielä kh:n jälkeen Lopen Kokoomuksen kokous kunnallisvaaliasioiden tiimoilta. Tervetuloa siis kaikki ehdokkuudesta tai kampanjoinnista tai muustakin kokoomustoiminnasta kiinnostuneet mukaan. Palaverimme alkaa kunnantalolla kello 18.30. 

Mutta nyt töiden pariin. Ensin valtakunnan asioita ja sitten kotikunnan asioita. Tästä se alkaa.

Kello 21.31 ja takaisin kotona. Tänään siis kuntapäivää iltapäivästä iltaan. Ensin lyhyt palaveri kahden kunnanjohtajan kanssa ja sitten puheenjohtajisto, ryhmäkokous ja sen perään kunnanhallitus. Ja jotain erinomaisesta kunnanhallitushengestämme kertoo sekin, että koko kokous reilusti vajaassa tunnissa ohi ja lopussa vielä hieman keskustelua tulevasta ja hieman pienemmistäkin asioista. Täytyy todella nostaa hattua tälle meidän joukkueellemme yli puoluerajojen ja aikaansaaville virkamiehillemme. Olin erittäin tyytyväinen.

Kunnanhallituksen jälkeen sitten pieni tauko ja illalla vielä Lopen Kokoomuksen hallituksen ja kunnallisvaaliehdokkaiden yhteiskokous. Kunnallisvaaliohjelmaa rakentelimme ja hieman tulevia tapahtumia ja tilaisuuksiakin. Tuntuu siltä, että intoa ainakin tässä porukassa on ja vahvaa yhteishenkeä. Olen enemmän kuin tyytyväinen tähänkin. Toki joukkoomme vielä lisääkin ehdokkaita mahtuu. Jos siis sinua kiinnostaa Lopen kunnan asiat tai tiedät hyvän ehdokkaan Lopelta niin vinkkaapa ihmeessä minulle suoraan. Mielelläni aiheesta keskustelen lisää. Niin ja kun tätä blogiani lukee aikamoinen määrä väkeä ympäri Suomen niin jos muihinkin kuntiin ehdokaskiinnostusta löytyy niin mielelläni olen niissäkin yhdyshenkilönä. Tässä työssä on jo lähes jokaiseen kuntaan erilaisia kontakteja ja mielelläni olen auttamassa mukaan Sinuakin. Yhteyttä vaan sählöpostilla tai soittelemalla.

Myöhään illalla piipahdin vielä tapaamassa yhtä tulevaa kuntavaaliehdokastamme. Mukava saada hänetkin mukaan vaikka nyt tuntuu siltä, että ehdokkaiden saaminen on paljon hankalampaa kuin viime kerralla. Toivottavasti siis laatu korvaa tällä kertaa määrää. Niin se vaan tuntuu nyt menevän.

Mutta huomenna sitten jatkamme. Hämeenlinna-päivää ja illalla sitten Vasemmistoliiton Anna Tassu -koirien talent-kisaa seuraamaan Lopen torille. Mutta sitä ennen vielä pitkä työpäivä edessä.

 

 


Kommentit