Tänään jännitetään Anna-Julia Kontiota.

Blogi, sunnuntaina 19.08.2012

Anna-Julian kaltaisia maamme huippu-urheilu tarvitsee. Lahjakas ja ahkera tekijä joka todellakin panostaa uraansa ja kovaan harjoitteluun. Sieltä se menestys lopulta tulee tällaisessakin lajissa missä iso merkitys on myös hevosella.

Eilen Juuli raivasi tiensä esteratsastuksen nuorten EM-kisojen finaaliin. Upea 13-vuotias ranskalaisruuna Le Prestige St Lois de Hus laittoi parastaan ja kun tänään finaalissa vielä arvokisojen hengen mukaan hieman venytään niin kaksikko taistelee mitalistakin. Tänään tarvitaan siis puhdasta ja virheetöntä menoa, mutta siihen Juuli pystyy ja sitä nyt toivomme.

Juulin lahjakkuudesta kertoo paljon sekin, että hän sai nykyisen hevosensa käyttöönsä Sveitsissä vasta kolme kuukautta sitten. Sen jälkeen onkin tehty duunia, mutta uskallan sanoa, että parhaat radat on vielä tällä kaksikolla tulossa. 

Mutta tänään Juuli kisaa finaalissa. Takana jo 44 ratsukkoa ja nyt Juuli kuudentena 30 parhaan joukossa. Hyvällä ratsastuksella tänään Suomi-ratsastusjuhlii Juulin EM-mitalia. Pidetään siis peukkuja.

….

Itse suuntaan tänään Hämeenlinnaan. Hämeen Linnalla jatkuvat Keskiaikamarkkinat ja ne sellainen jokavuotinen tapahtuma mihin pakko päästä mukaan. Nyt ollut niin vilskeinen viikonloppu, että matkaan vasta tänään päätöspäivänä, mutta hyvinhän sitä tänäänkin ehtii. Suosittelen muuten teillekin.

Kiitos muuten muutamista palautteista vielä vanhuspalvelulakiinkin liittyen. Kommentoi niitä iltasella lisää ja paria muutakin. Nyt aamukahvin kautta Tavastehus.

 

Kello 15.42 ja hetki sitten Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinoilta kotiin. Hieno tapahtuma jälleen ja aina jotain uuttakin. Sitä tällaiset vuosittaiset tapahtumat aina vaativat. Lopen Launosten Kartano Oy oli tuottanut tapahtumaan upeat hevosshowt ja esittely ja myyntikojuja oli paljon. Ja mikä hienointa tiukasti vain käsitöitä ja kaikki pieteetillä mietittynä. Ei siis markkinakrääsää ja pomppulinnoja vaan tässä tapahtumassa hevosia, käsitöitä, lasten puuleluja ja sellaista. Juuri niin kuin pitääkin.

Mutta ehkäpä nuo kuvat kertovat tälläkin kertaa enemmän. 

Niin lupasin hieman palata tuohon vanhuspalvelulakikeskusteluun vielä. Kiitos siis alkuun saamastani palautteesta. Ja myös erinomaisista lisäpointeista.

Mutta siis….

Aloitetaanpa nyt siitä, että peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin esittämä 0,7 hoitajaa vanhusta kohden ei siis todellakaan tarkoita sitä, että 10 vanhuksella olisi 7 hoitajaa. Tätä on varmaankin ihan tarkoituksella levitetty näin ja haluttu antaa täydellisen väärä kuva siis siitä mitä tämä nyt tarkoittaa.

Olisi ollut siis reilua ministeriltäkin kertoa, että hänen esittämä henkilöstömitoitus 0,7 tarkoittaa siis vuorokautista hoitoa. Uusi Suomi oli samaan asiaan tarttunut ja siellä rautalangasta väännettiin tämä asia. Eli vuorokautinen hoitajamitoitus on sama kuin yhteenlasketaan päivä-, ilta- ja yövuorojen työntekijämäärä ja jatetaan tämä asikkaiden määrällä.

Uusi Suomi oli tehnyt myös kaksi hyvinkin kuvaavaa esimerkkiä 20 paikkaisesta palvelutalosta. Guzenina-Richardssonin esittämä malli 0,7 tarkoittaisi siellä esimerkiksi päivävuorossa 0,3 hoitajaa per asukas, iltavuorossa samaa 0,3 hoitajaa ja yövuorossa enää 0,1 hoitaa per asukas. Tästä sitten ministeri saa aikaan loppusumman jonka hän kertoo julkisuuteen, että 10 vanhuksella on 7 hoitajaa.

 

Itseasiassa Guzenina-Richardssonin esittämänä 0,7-malli ei lisäisi yhtään hoitajaresurssia lisää nykyiseen yövuoroon ja päivävuoroihinkin vain 0,1 hoitaa enemmän per asiakas.

Voi siis hyvin kysyä ratkaiseeko tämä 0,1 hoitajaa meidän vanhustenhoidon haasteet? Minä en usko, että ratkaisee ja siksi itse toivon henkilöstömitoitusta joka on joustava ja takaa tarvittaessa paljon enemmänkin hoitajahenkilökuntaa asiakasta kohden kun asiakkaiden kunto ja tila sitä tarvitsee.

Mutta tämä pointti on siis todellakin hyvä ja olisi myös reilua, että kaiken osaava ja kaiken tietävä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonkin sen kansankielellä kertoisi.

Eli alleviivaan nyt vielä kerran sen suurimman huoleni. Minusta lain valmistelussa on keskitytty nyt syystä tai toisesta vain määriin ja mittoihin, mutta unohdettu palveluiden asiakkaat, eli ikäihmiset. Ei voi olla niin, että tavoite kääntyy päälaelleen ja uudella esityksellä heikennetään ikäihmisten oikeutta saada palveluja. Vanhuspalvelulain sisältöä on korjattava siten, että siihen kirjataan ikäihmisten oikeus hyvään hoitoon.

 

Meidän mielestä henkilöstömitoituksista käytävän keskustelun sijaan tärkeää on käydä keskustelua lain sisällöstä. Sisällön osalta erityisesti ikäihmisten oikeus saada palveluita tulee varmistaa ja palveluiden piirissä olevien joukkoa tulee laajentaa. Guzenina-Richardssonin esityksessä on keskitytty vain erittäin huonokuntoisiin.

Jos nyt vielä ihan lopuksi totean, että vaikka itse en näe Guzenina-Richarssonin esittämiä henkilöstömitoituksia oikeina ja kaikilta osin edes riittävinä (osa vanhuksista tarvitsee enemmän hoitoa) niin tämä ei tarkoita missään nimessä sitä, että laitoshoidon kehittäminen unohdettaisiin. Kaikkia palveluita, niin koti- omais-, kuin laitoshoitoakin on kehittävä rinnakkain parhaan hoidon aikaansaamiseksi.

 

Ja kun tämän rinnalla muistamme sen, että noin yhdeksän kymmenestä ikäihmisestä asuu kotonaan, niin se kertoo siitä, että pelkillä laitoshoidon pakkokriteereillä ei vanhustenhoidon ongelmia ratkaista. Itse haluan, että ikäihmiset voivat asua niin halutessaan kotonaan ja saada kotiin laadukkaita vanhuspalveluita. Näin minä ainakin itse aikanaan ikäihmisenäkin haluan.

 

Tästä on siis kyse.

Mutta ihan näin päivän lopuksi. Ei peukutkaan nyt auttaneet. Anna-Julia Kontio jäi palkintopallilta nuorten ratsastuksen EM-kisoissa. Mutta kuudes sija on loisto suoritus nuorelle ratsastajallemme ja olen aivan varma, että jatkoa vielä seuraa. Onnea Juuli!

 

Kommentit