Kesän suuri kokoomuspäivä Riihimäellä.

Blogi, lauantaina 18.08.2012

Tänään lauantaina 18.8. vietetään Riihimäellä elokuun suurta kokoomuspäivää. Graniitin aukiolla on luvassa hieman erilainen tapahtuma ja tilaisuus, joka on täynnä harrastuksia ja tekemistä. Mukana kello 12 alkavassa tapahtumassa tietenkin myös kaupungin kunnallisvaaliehdokkaita ja nykyisiäkin luottamushenkilöitä. Ja nähtävää ja koettavaa riittää siis koko iltapäiväksi esitysten ja haastatteluiden muodossa. 

Itsekin suuntaan tapahtumaan mukaan. Tottakai. Graniitin aukiolla siis nähdää kello 12 alkaen. Nautitaan elokuun upeasta aurinkoisesta päivästä.

Riihimäeltä päivä sitten jatkuu Lopen Ampumaradan koko perheen avoimien ovien päivään. Ja onhan tänään monenlaista muutakin ohjelmaa tarjolla ympäri Hämettä Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinoista ja Rapumaakunnan juhlista aina Läykän BeachVolley ja hiekkapainikisoihin. Valinnan varaa siis riittää.

Vanhuspalvelulaista vielä.

Hieman surullisena olen seurannut tätä vanhuspalvelulakipelleilyä. Viikolla jo kirjoitinkin aiheesta. Nyt on valitettavasti käymässä niin että valmisteluvastuussa oleva peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsson on unohtamassa kaiken muun ja keskittyen vain sinänsä tärkeään hoitohenkilökunnan henkilöstömitoitukseen. Mutta todellinen idea on kuitenkin koko lailta vesittymässä jos emme onnistu palauttamaan tätä uudelleen valmisteluun tai alku-urilleen. Uusi laki kyllä takaisi hoitohenkilöstö ja olisi siinä mielessä hyvä, mutta se ei takaisikaan kuitenkaan kaikille hoito ja tukea tarvitseville oikeutta näihin palveluihin. Siis lopulta se kaikista olennaisin jäisikin puuttumaan laista ja myös valitettavaa olisi se, että toteutuessaan tämä esitys siirtäisi painopistettä eli rahaa laitoshoitoon kotipalvelulta ja omaishoidontuesta. Siis juuri siitä osa-alueesta mitä pitäisi nyt lisätä, jotta mahdollisimman moni voisi asua omassa rakkaassa kodissaan mahdollisimman pitkään.

Painotan nyt vielä itsekin, että kannatan ehdottomasti riittävää henkilöstömitoitusta vanhustenhoitoon ja sosiaali- ja terveyspalveluihin yleensäkin. Henkilöstömitoitus tulee siis määritellä, mutta ennen kaikkea niin että se palvelee aina tapauskohtaisesti ikäihmisen tarpeita. Ei siis kategorisesti kaikille samaa ja aina vain ja ainoastaan laitoksessa, vaan joustavasti niitä palveluita, tukea ja hoitoa, mitä kukin elämäntilanteensa mukaan tarvitsee. Henkilöstömitoitus siis tarvitaan, mutta ei todellakaan sellaista, että se on sama kaikille ikäihmisille. En usko, että tuo Guzenina-Richardssonin ajama kategorinen kaikille sama 0,7 hoitajaa/vanhus edes riittäisi kaikissa tilanteissa. Joskus tarvitaan varmasti enemmänkin hoitajia ja ennen muuta hoitoa ja hoivaa. Itse ainakin uskon, että ikäihmisen kunnolla on myös suuri merkitys siihen miten monta hoitajaa hän tarvitsee ja millaista hoitoa ja hoivaa. Ja pidän tärkeänä, että tämän palvelutakuun piiriin saadaan kaikki he jotka palveluita tarvitsevat. Se pitää olla vanhuspalvelulain johtoajatus.

Ja toisaalta pohtia koko asiaa siitä tulokulmastakin, että maassamme olisi yleisestikin toimiva hoito- ja hoivatakuu. Meillä on nimittäin paljon muitakin ihmisiä kuin ikäihmisiä, jotka tarvitsevat päivittäistä apua ja hoivaa. Ja tuhansia ja tuhansia nuoria jotka pitäisi myös saada hoito- ja tukitakuun piiriin. Ja nyt siis puhun niistä nuorista jotka tarvitsevat esimerkiksi mielenterveyspalveluita tai muita. Kannattaa muistaa, että vaikeasta ja keskivaikeasta masennuksesta kärsii jopa 15 prosenttia nuorista, mutta tänään maassamme heistä vain murto-osa saa ongelmiinsa apua. Tähänkin pitää nyt löytää ratkaisu. Tämän hoitotakuun pitää toimia ja henkilöstömitoitusten ja muiden olla samassa veneessä. Nyt täytyy siis puhua kokonaisuudesta irtopisteiden keräämisen sijaan.

Hyvään hoitoon pitää olla kaikilla oikeus oman tilanteen ja tarpeen mukaan.

….

Lasten ja nuorten tilanteesta.

Viikolla Hesarissa oli kertakaikkisen hyvä haastattelu Tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä. Oleellista on se, että meistä ihan jokainen voi olla tässä työssä mukana ja nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen vaatii meitä kaikkia ja kaikkia mahdollisia toimia.

Presidentti totesi, että syrjäytyminen ei ole luonnonilmiö, jolle ei muka mahdettaisi mitään. Mutta hän painotti samalla, että yksin kukaan meistä ei voi sitä poistaa, mutta yhdessä se on mahdollista. Presidentti toisti, että lapsi ja nuori tarvitsee vierelleen luotettavia aikuisia.

Pääministeri Jyrki Katainen minusta kiteyttikin asian hyvin toteamalla, että ”välittämistä eikä välittämisen vastuuta voida ulkoistaa. On turha kuvitella, että Suomesta voidaan tehdä lämmintä hyvinvointiyhteiskuntaa, jos välittäminen voidaan ulkoistaa kylmästi veroja maksamalla.”

Otetaanpa tästä Presidentti Sauli Niinistön ajatuksesta ja herättelystä koppia. Mietitään itse mitä me voisimme itse kukin tehdä asian korjaamiseksi. Ja teemmekö me jo kaiken mahdollisen omassa kodissamme ja lähipiirissämme? Välitämmekö riittämiin?

Mutta nyt upea auringonnousu Loppijärvellä. Eilen illalla pulahdin vielä pimenevässä illassa uimaan Loppijärven aaltoihin. Sellaiset elokuun illat ovat yksi vuoden kohokohta. Niistä minä nautin. Mutta nyt aamukahvit ja sitten Riihimäelle Graniitin aukiolle ja kolmen aikaan Lopen Ampumaradalle.

Kello 17.59 ja takaisin Loppijärven rannalla. Tästä juuri katselen kuinka joutsenperhe tuossa järvellä uiskentelee. Kyllä tällaisessa maisemassa vain mieli lepää.

Mutta lyhyesti päivästä. Tänään aamusta ensin Shellin aamuparlamentin kautta Riihimäellä. Riksun Kokoomuksen vaalistartti oli tänä vuonna hieman erilainen ja sitä kautta myös enemmän kuin onnistunut. Väkeä aivan valtavasti Graniitin aukiolla ja porukka pääsi tutustumaan erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin, mutta myös näkemään kokoomustekijöitä ja -ehdokkaita omien harrastuksiensa parissa. Aika hauska idea ja kannattaa ehdottomasti kopioida muihinkin kuntiin.

Tänään näimme miten Riihimäen kokoomuslaisista löytyi salsan taitajaa, bändillinen soittajia, samban osaajia ja autoharrastajia. Paikalla oli myös syksyn sienisatoa, kukkia sidontaa ja vaikka mitä. Uskommattoman kiva juttu ja siinä sivussa sitten hieman ehdokkaiden esittelyä haastatteluin ja pikkuruisin puhein. Ei siis mitään jäykkää ja pönötystä vaan hymyä ja iloista meininkiä. Niin sen pitääkin olla.

Tottakai siinä paljon asiaakin tuli ja tiukkaakin palautetta niin Riihimäen luottamushenkilöille ja ehdokkaille, mutta myös minulle alueemme kansanedustajana. Talous on nyt puhuttanut jo pitkään, mutta nyt myös aika kuumana aiheena vanhuspalvelulaki. Näyttää siltä, että ihmiset eivät voi myöskään oikein ymmärtää sitä, että rahoja ollaan nyt ohjaamassa takaisin laitoshoitoon ja karsimassa sitten pois kotihoidosta ja omaishoidosta. Oli helppo olla samaa mieltä ja muistutta tuo sama mitä jo aamulla kirjoitin. Tärkeintä on nyt saada aikaan sellainen vanhuspalvelulaki joka takaa aina tarpeenmukaisen ja laadukkaan hoidon ja siihen riittävän henkilökunnan. Niinhän sen pitää mennä eikä niin että aina ikäihmisten tai hoidettavien kunnosta riippumatta on hoitorivissä 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohden. Joskus se on liian vähän ja silloin pitää henkilöstömitoituksen olla enemmän. Tottakai. Järki siis nyt käteen.

Puhetta aiheutti myös Riihimäen koulupuolen asiat ja myös uuden jäähallinkin kohtalo. Kouluasioita hieman kommentoin ja jäähalliakin sen verran, että nyt tärkeintä on saada syksyn Riihimäen budjettineuvotteluissa aikaan kaupungilta päätös hallin rakentamisesta. Uskon, että Valtion Liikuntaneuvostossa saan asian sitten vietyä maaliin ja valtion tuen hankkeelle nyt siis jo toistamiseen. Mutta ehto sille väännölle on sitova päätös kaupungilta hallin rakentamiseen ensi vuonna. Muuten ei sitä neuvottelurumbaa kannata aloittaa. Itse toivon, että ratkaisu hallin rakentamisesta syntyy. Tarve on suuri ja aika moni Lopeltakin ja muistakin naapurikunnissa halleja käyttää ja käytön mukaan myös kustannuksia kattaa. Uusi halli siis palvelisi suurempaakin aluetta ihan varmasti. Ja ehkä yksi malli voisi olla tehdä jotain seudullistakin tässä asiassa. Mietitäänpä sitäkin.

Mutta nyt ajattelin laittaa saunan lämpiämään. Tänään Sajaniemessä on jatkuneet Loppijärven hoito- ja kunnostustyöt uimarannan niittotalkoilla. Väkeä oli ollut sielläkin talkoohommissa ja tulosta oli saatu aikaan. Mukana oli ollut myös tuore Loppijärven Ystävien puheenjohtaja Esa Tommila. Esan osaaminen on hienoa saada nyt mukaan yhteisiin talkoisiimme järvemme pelastamiseksi. 

 

 

Kommentit