Syksy tuo säpinää kuntapuolellekin.

Blogi, perjantaina 17.08.2012

Kesälomat on vietetty myös kunta-asioiden osalta. Kunnanhallituksen puheenjohtajana kesäloma jää tälläkin puolella aika lyhyeksi ja katkonaiseksi. Tänäkin suvena puhelin on soinut kotikunnan asioista aikalailla monta kertaa ja erilaisia asioita on hoideltu niin kesäkuulla kuin heinäkuullakin. Jotkut asiat ovat vain sellaisia, että ne eivät voi odottaa lomien loppua ja silloin niitä pitää hoidella hetimiten.

Mutta nyt alkaa kuitenkin sitten taas täysi tohina. Seutukunnalla on jo pidetty palavereitä eriasioista ja ensi viikolla sitten kunnanhallituksemme kanssa avaamme syksyn kokouskauden. Maanantaina mielenkiintoinen esityslista käsittelyssä ja monta isoa asiaa eteenpäin.

Yksi sellainen mikä mieltäni lämmittää erityisesti on uuden kerrostalohankkeen käynnistyminen Lopella. Vaikka kuntamme onkin kasvuvauhdiltaan Hämeen ykkönen niin reilun 8000 asukkaan kunnassa ei kerrostalohankkeet ole aivan arkipäivää. Täällä rakentaminen ja kasvu tulee tilavista omakotitonteista ja asumisesta omassa pihapiirissä. Mutta tasaiseen myös tarvitsemme muunlaista asumismuotoa tarjolle ja nyt on hienoa, että liikkeelle saadaan jälleen uusi kerrostalohankekin. Yksityinen rakentaja tekee Lopen kirkolle 16 asunnon kerrostalon josta on nyt jo myyty muutamaa asuntoa vaille kaikki asunnot. Talon sijainti aivan parhaalla paikalla urheilukenttämme ja Veteraanipuiston vieressä ovat sellaisia jotka todellakin houkuttelevat muutamaan ja moni pariskunta onkin kiitellyt talohanketta kun ovat halunneet päästä eroon pihanhoidosta ja asumaan hieman helpomman asumisen piiriin.

Kunnan osuus tässä kerrostalohankkeessa on vanhan kuntamme perinteen mukainen. Kunta on aina varannut yhden tai kaksi asuntoa uusista kerrostaloista ja avittanut näin hankkeita eteenpäin. Näin on toimittu jo 60- ja 70-luvulla kuin siitä tähän päivään asti. Hyvänä esimerkkinä aikanaan vaikkapa Lopen nykyisen torin ja sen liiketalon rakentaminen. Kunta lähti hankkeeseen mukaan muutamalla asunnolla ja torilla ja näin Lopen kirkonkylä sai kertaheitolla aivan uudenlaista ilmettä ja uutta liiketilaa ja tilat silloin mm. myös Kelalle. Sen jälkeen olemme sitten aina pikkuhiljaa luopuneet näistä ”startti”-asunnoista eri asunto-osakeyhtiöissä. Viime vuosinakin olemme myyneet useampia kerrostaloasuntoja pois ja taitaa tällä hetkellä tilanne olla jo tietyllä tavalla miinuksellakin.

Isona juttuna meillä Lopella on liikkeellä myös toinen kerrostalohanke. Lopen Vuokratalot remontoi Mäkitien 70-luvun lopun suurta kerrostaloa uudeksi perhetaloksi. Remontti on edennyt hyvää vauhtia ja viime viikkoina talo on saanut jo uudet ikkunat ja maalipiinnan. Talo on siirtynyt myös öljylämmityksestä hankelämmityksen piiriin kaukolämpöverkkoon ja loppuvuoden aikana talo saa myös hissin ja asunnot remontoidaan läpi. Perheille aikanaan rakennettu talo saa näin uuden elämän ja hissit tekevät talosta myös varmasti houkuttelevan vaihtoehdon ikäihmisillekin aivan Lopen kirkonkylän palveluiden ytimessä. 

Samalla alueella yksityinen rakentaja remontoi myös lukuisia rivitaloasuntoja myyntiin. Vuokrarivitalot muuttuvat tässä projektissa omistusasunnoiksi ja kun paikka on aivan loistava ja talotkin kauniita ja hyviä. Niin voin hyvin suositella tätäkin vaihtoehtoa. Asuntoja myy paikallinen kiinteistönvälittäjämme OP-Kiinteistökeskus eli sinne kannattaa olla yhteydessä jo rivitaloasuminen tai sitten vaikkapa nuo viimeiset kerrostaloasunnotkin kiinnostavat. Ja löytyyhän sieltä paljon muutakin tarjontaa omakotitaloista aina vapaa-ajanasuntoihin asti kuten monilta muiltakin seutukunnallamme toimivilta välittäjiltä.

Nämä hankkeet luovat sellaista kivaa uutta pöhinää Lopelle. Tällaista olen itse kaivannut pitkään. Ja nyt syksyn aikana kun saamme liikkeelle vielä uuden Esiopetustalon rakentamisen niin kyllähän siinä tapahtuu monenlaista. Launosten Puustellin risteysalueen remontti myös etenee ja parantaa alueen tieturvallisuutta merkittävästi ja myös liikennöintiä Launosiin ja Nyynäisiin. Ja minusta aivan tärkeimpänä tekee alueen lasten koulutiestä jälleen turvallisemman. Hyvä niin. 

Mutta vahvasti kasvava kunta ei todellakaan voi jäädä tähän vaan uuttakin suunnitellaan koko ajan. Itse pidän tärkeänä, että heti ensi vuoden alussa käynnistämme seuraavaksi Launosten koulun saneerauksen ja laajennuksen suunnittelun. Itseasiassa tässä suunnittelussa on järkevää ottaa pohdintaan koko Kormu-Launosten -alue. Kormun koulun pelastaminen on osoittautunut todellakin oikeaksi ratkaisuksi niinkuin jo silloin puhuimme. Kylä kasvaa nyt kovaa vauhtia ja uusia tontteja on myyty alueelta tasaisesti. Olen vakuuttunut, että Kormun tulevaisuus tulee olemaan enemmänkin kuin positiivinen. Itse pohtisinkin nyt sitä miten voisimme jatkossa tarjota vaikkapa yhdessä yksityisen palvelutarjoajan kanssa Kormunkin koululla päivähoitopalveluita. Se loisi kylälle vielä aivan uudenlaista kasvua. Sitä kannattaa tässä Kormu-Launonen -alueen suunnittelussa myös pohtia. Mutta ennen muuta ryhtyä nyt määrätietoisesti viemään eteenpäin saneerausta ja laajennusta odottavan Launosten koulun remonttia. 

Itsekin aikanaan Launosten Koulussa opettajana toimineena tiedän, että tilat eivät todellakaan ole tätä päivää ja uutta tilaa on parsittu mitä erilaisemmista tiloista. Niin vanhoista asunnoista kuin alakerran pikkuikkunallisista varastoistakin. Nyt koulu tarvitsee uuden ja toimivan liikuntatilakokonaisuuden rinnalle täysremontin ja laajennustakin. Samalla Launosten koulun yhteyteen tulee minusta suunnitella myös ajanmukaiset tilat esiopetukselle ja näin ”rauhoittaa” uusi päiväkoti koko ajan kasvavan taajaman pienimpien lasten päivähoitoon. Kun teemme tämän suunnittelutyön ensivuoden aikana niin hanke voisi hyvin lähteä liikkeelle sitten jo seuraavina kahtena vuotena. Ja sen jälkeen sitten vuosikymmenen puolivälin paikkeilla sama esiopetustilaprojekti pitää tehdä Läyliäisiin. Läyliäisten taajamassa koulutilat on saneerattukin, mutta kyllä nekin jo vaativat korjausta ja ajanmukaistamista. Mutta ennen muuta kylään tarvitaan lisää päivähoitotilaa ja se syntyy parhaiten sielläkin rakentamalla esiopetustilat koulun yhteyteen. Tämä ei kuitenkaan valitettavasti ennen Launosten remonttia toteudu ja siksi Läyliäisissä pitääkin nyt etsiä lisää päivähoitotilaa hieman väliaikaisratkaisuin niin että kaikki alueen lapset saavat päivähoitopaikat omat alueeltaan. Minusta se on oltava ehdoton pääsääntö kaikilla näillä päivähoidon alueilla.

Läyliäisiinkin saamme muuten tänäkin syksynä jotain uutta. Läykän koulun rehtori Jukka Mursula otti viime vuonna yhteyttä spottimiehenä minuunkin ja oli innostunut saamaan päiviksi koulun ja illaksi kylän käyttöön uuden lähiliikunta-alueen. Puhelumme aikana päätimme, että idea on hyvä ja sitä kannattaa viedä eteenpäin. Ja näin lähti liikkeelle muuten aikamoisellakin vauhdilla uusi lähiliikuntapaikan suunnittelu.

Idean pohjalla oli Jukka Mursulan bongaama Suomen Palloliiton ja S-ryhmän yhteistyö rakentaa maajamme lasten lähiliikuntapaikkoja. Valtakunnallisen Monitoimikenttäohjelman tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten liikunnallista aktiivisuutta. Viime vuonna maahamme saatiin seitsemän uutta Ässä-lenttää ja tänä vuonna kenttiä rakennetaan 14 ja niistä yksi nyt Lopen Läyliäisiin. Kenttäasennuksista vastaa kolme kokenutta kotimaista lähillikuntapaikkarakentajaa Aaba kotikentät, Lappset Group ja Kerko Sport ja tavoitteena on lopulta saada kasaan sata uutta lähiliikuntapaikkaa Suomeen niin, että rahoituksesta osa tulee S-ryhmän alueosuuskaupoilta, osa kuntien normaalista liikuntapaikkarahoituksesta ja osa liikuntapaikkarakentamisen rahoista.

Läyliäisten monitoimikenttä on kovaa vauhtia nyt valmistumassa. Kävin itse paikanpäällä kurkkaamassa miltä hommat näyttävät ja hyvältähän se näytti. Pian uusi peliareena on koululaisten käytössä ja iltaisin ja viikonloppuisin sitten yleisesti kyläläistenkin käytössä. Arena tarjoaa siis mukavan pelipaikan niin korikseen, sählyyn kuin futsaaliinkin ja olen varma, että lapset keksivät paikassa vielä paljon muitakin omia peli-ideoitaan.

Palloliiton ja S-ryhmän hanke on niin mainio, että itse toivon, että ensi vuonna voisimme sitten saada samanlaisen rakennushankkeen liikkeelle myös koulukeskukseen palvelemaan niin tulevaa eskaritaloa kuin alakoulua, yläkoulua ja miksein osaltaan myös lukiolaisiakin. Ja sitten Launosten koulun rempan yhteydessä sinnekin kannattanee tehdä vastaava monitoimiliikunnan paikka ja miksei kyläkouluillekin. Tässä muuten kanttaa olla aktiivinen ja ottaa pallosta koppi. 

Niin ja kopin voi ottaa myös muissakin kunnissa. Idea on mainio ja tuo varmasti teidänkin lasten koulupihaan aivan uudenlaista tekemistä ja pelaamisen ja leikkimisen riemua. Suosittelen. Tässä linkki Ässä-kenttiin ja hakuaika ensi vuoteen on nyt käynnissä. Tässä vielä hieman lisätietoa kentistä ja kuvakin siitä miten kenttä pelaa 🙂

Itseasiassa tästä jo hahmottelimme Lopella hieman tulevaakin. Ehkä starttaamme tässä pian hieman lähiliikuntahanketta laajemminkin. BeachVolley-kenttää ja ehkäpä nurmikenttääkin. Ja oli meillä yksi pieni koululainen tehnyt aloitteen skeittipaikastakin. Katsotaan. Mutta palaanpa siihen myöhemmin. 

Kuntavaalit ovat tässäkin kaikessa tärkeässä roolissa. Syksyllä lokakuun lopulla linjaamme jokaisessa kunnassa tulevaa. Silloin on aika vaikuttaa siihen mikä meistä on tärkeää ja miten haluamme edetä. Tällaisia askelmerkkejä minä kannatan.

Eli aika hyvässä suhinassa meillä Lopella mennään. Tuoreimmat verotilitykset kertovat, että olemme todellakin saaneet kuntamme rakennetta kuntoon ja taloutta tervehdytettyä. Mutta totta on sekin, että mm. erikoissairaanhoidosta ja perusterveydenhoidostakin on tulossa lisälaskua. Työtä siis riittää jatkossakin. Mutta sitähän varten tässä ollaan.

Nyt kello jo kohta seitsemän. Uusi päivä alkamassa ja näyttää kesäiseltä. Hyvä niin.

Lopen kunnantaloudesta ja tilanteesta vielä.

Tuossa joku laittoi FB-viestiä ja kyseli hieman tarkemmin kuntamme taloustilanteesta. Tässä hieman tuoretta tietoa:

Lopen kunnan ”heinäkuun verotulotilitys on 12,4 % parempi kuin vuonna 2011. Tammi-heinä­kuun aikana verotuloja on tilitetty kaikkiaan 6,7 % enemmän kuin viime vuonna koostuen siten, että kunnallisveron tilitykset ovat lisääntyneet 8,1 % ja yhteisö­veron tilitykset vähentyneet 21,3 %. Kiinteistöveron tilitykset ovat alkuvuoden aikana lisääntyneet selvästi, mutta pääosin ne kertyvät vasta syksyn aikana. Talousarvion verotuloarvio toteutuu kokonaisuutena hyvin.

Talousarvion toteutumavertailun mukaan toimintatuotot ovat kasvaneet tammi-kesäkuun aikana viime vuoteen verrattuna 4,0 % ja toimintakulut 2,3 %. Rahoitus­eristä verotulojen kasvu kyseisenä ajanjaksona oli 5,8 % ja valtion­osuuksien kasvu 7,0 %. Talousarvioon verrattuna toimintatuottojen toteutuma oli 52,4 % ja toimintakulujen toteutuma 48,9 %. Vastaavasti verotulojen toteutuma oli 54,6 % ja valtionosuuksien 51,5 %.

Alkuvuoden perusteella talousarvio toteutuu kokonaisuutena hyvin. Viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna tulos on parempi.

Hämeen ELY-keskuksen toimittaman työllisyyskatsauksen mukaan Lopen työttömyysaste oli kesäkuussa 6,1 %, mikä oli ELY-keskuksen alueen kun­nista matalin. Työttömyysaste nousi toukokuuhun verrattuna 0,8 % ja oli 0,3 % korkeampi kuin vuotta aikaisemmin. ELY-keskuksen koko toimialueella työttö­myys­aste oli kesäkuussa 10,0 %, Kanta-Hämeessä 8,7 % ja koko maassa 9,3 %.

Hämeen liiton kautta saadun ennakkotiedon mukaan kunnan asukasluku on kasvanut alkuvuoden aikana 12 hengellä ja oli kesäkuun lopussa 8.389.”

 

Kello 20.02. Tämän päivän kun aloitin rakkaan kotikuntani asioilla niin pysytään Lopella nyt iltaan asti. Tänään nimittäin illalla Loppijärvellä jatkettiin hoito- ja kunnostustöitä. Urakkana oli Läyliäisten kylän uimarannan niitot ja kävin katsomassa miten talkooväki hommia hoiteli. On hieno nähdä, että monella on halua auttaa yhteistä järveä myös talikonvarressa ja Ketosen pojat olivat mukana jopa oman kaivinkoneen kanssa. Hatunnoston arvoista hommaa ja kiitos! 

Niitot täälläkin siis hoiti Sajaniemen Osakaskunnan Kari Kuparinen ja Esko Pälsi. Niin kuin olen monta kertaa aiemminkin todennut niin on tärkeää, että niitot hoitaa ammattimiehet. Hoitotyö on pitkänjänteistä ja suunnitelmallista työtä ja tänään jo miehet Läykän rannassa totesivat, että työ tuottaa tulosta. Niitettävää oli noin kolmannes vähemmän kuin viime vuonna. Ja vesi liikkui jo ihan erilailla rannassa. 

Mutta iso kiitos siis kyläläisille talkootyöstä. On tärkeää, että kaikki niittojätteet saadaan järvestä pois ja näin ravinnekuorma pois muualle maatumaan. Tänään ja eilen ja taisi olla myös edellispäivänäkin järvellä kulki myös Paloniityn toinen niittokone. Lopenkylän Osakaskunnan EU-hankkeen niittoja tehtiin 25 tuntia. Tässäkin puuhassa I love Loppijärvi -varoin pystyttiin kustantamaan hankkeen ns. omarahoitusosuus. Eli iso kiitos kuuluu jälleen teille kaikille lahjoituksia antaneille myös. Tulemme jatkamaan kampanjaamme ja hoitotöiden rahoittamista myös ensi vuonna. Periksi ei anneta ja koetetaan auttaa yhteistä järveämme nyt kaikin toimin ja voimin. 

Haastan Sinutkin mukaan tähän työhön.

Mutta nyt sauna lämpiämään ja kohta Loppijärveen pulahdan mukavan kesäpäivän päätteeksi. Huomenna sitten Riihimäellä Graniitin aukiolla suuri Kokoomus-tapahtuma ja sinne mukaan puoliltapäivin. Kannattaa tulla ja tervetuloa 🙂

 

 

Kommentit