Liikkuvaa poliisia ei ole syytä eikä järkeä lopettaa.

Blogi, tiistaina 21.08.2012

Tänään poliisiministeri Päivi Räsäselle luovutettavassa mietinnössä esitetään tietojeni mukaan Liikkuvan poliisin lakkauttamista. Kyse on ymmärtääkseni säästötoimenpiteestä eikä siis turvallisuus tai liikenteen valvonnan parantamisesta. Itseasiassa Liikkuvan Poliisin alasajo tulisi varmasti heikentämään merkittävällä tavalla liikennevalvontaa ja erityisesti raskaanliikenteen valvontaa. En usko, että tätä osaamista ja erikoiskalustoa on mahdollista siirtää paikallispoliiseille ainakaan yhtä tehokkaasti kuin nykyinen noin 600 poliisin ryhmä niitä käyttää.

Itse aiheesta kirjoitin jo kesäkuussa. Ja nyt näyttää siltä, että huoleni ja pelkoni on ainakin työryhmän esityksessä käymässä toteen. 

Kyse on siis poliisin hallintorakenneuudistuksen Pora III-hankkeesta, jonka tarkoitus on uudistaa poliisin organisaatiota ja uudistus koskee monia eri kohteita organisaatiossa.

Kesäkuussa totesin, että ”vaikka sakkolapun saaminen tienpäällä varmasti harmittaa niin olen varma, että me suomalaiset emme halua kuitenkaan tinkiä liikennevalvonnasta emmekä varsinkaan rattijuoppojen ja raskaanliikenteen valvonnasta”.

Liikkuvan Poliisin rooli on merkittävä mm. eri juhlapyhinä ja niitä edeltävinä päivinä liikenteenvalvonnassa. Olenkin enemmän kuin huolissani, että Liikkuvan Poliisin mahdollinen lakkauttaminen näkyisi myös valvonnan eriarvoistumisena eri puolilla maata.  Ei ammatti ja erityisen osaamisen poliiseja voi korvata tekniikalla ja kameroilla eikä millään muullakaan mm. päihtyneenä ajavien valvonnassa. Minusta on tärkeää, että puhallusratsioita on jatkossakin riittämiin ja tienpäällä epäilyttävästi liikkuviin on resursseja puuttua nopeastikin.  

Olen varma, että Liikkuvan Poliisin alasajossa varmasti raskaan liikenteen valvonta vähenee. LP on itseasiassa ainoa poliisin yksikkö, joka tekee jatkuvaa ja säännöllistä raskaan liikenteen valvontaa. He tekevät yhteistyötä autoliittojen mm. SKAL:n, Trafin, K1-katsastuksen sekä muiden yhteistyötahojen kanssa. Raskaan liikenteen valvonta vaatii erityisosaamista ja jatkuvaa työssäoppimista.

En usko, että peltipoliisein eli automaattisella tievalvonnalla voidaan tätäkään valvontaa korvata ja erittäin tärkeä osa tätä poliisin työtä on myös ns. henkilökohtaiset kontaktit tienpäällä. Ihan vain poliisin näkyminen. Lisäksi Liikkuvalla Poliisilla on omaa erityiskalustoa kuten moottoripyörät, veneet, mönkijät, moottorikelkat, vaaka- ja videoautot, keskinopeusmittarit, digipiirturin lukulaitteet ja kehittyneet tutkat. Edellä mainittua kalustoa ei juuri paikallispoliisilla ole.  

Tämä nyt keskustelussa oleva kehityssuunta vähentänee entisestään poliisin näkymistä maaseudulla. Myös on pelättävissä, että palvelupisteverkkokin harvenisi entisestään.  Pyrkimys säästää poliisin toimitilojen vuokrissa siirtänee partiot laitosten keskuspaikkoihin ja siitä seurauksena poliisi näkyisi maaseudulla entistä harvemmin ja tarvittaessa avun saaminen kestäisi entistä pidempään.

Kyllä tässä on nyt huoli siitä, että halutaanko myös maaseudulla turvata asukkaille riittävät ja laadukkaat poliisin tuottamat palvelu myös jatkossa.

Itse toivon, että arkea hyvin tunteva poliisiministeri Päivi Räsänen viheltää tämän järjettömän säästöpelin heti alkuunsa poikki. Säästämisessa ei ole mitään järkeä jos arjen turvallisuus siitä kärsii ja teistämme tulee entistä vaarallisempia. Villin lännen teitä on Suomessa nykymallillakin aivan liikaa.

Annan siis täyden tukeni Liikkuvan Poliisin jatkolle ja kehittämiselle. Tätä osaamista kannattaa vaalia ja kehittää vaikka se sakkolappu omassa kädessä aina harmittaakin 🙂

….

Uusi aamu ja tiistai siis tänään. Järvestä nousee kaunis aamun usva. Se merkki siitä, että syksy tulee. Toivottavasti ei kuitenkaan liian suurin askelin. 

Tänään aamusta Lopen Kirkkoherranvirastolle ja sitten Hämeenlinnaan. Työpäivä edessä.

 

Nyt iso kiitos Vasemmistoliitolle.

Lopen Vasemmistoliitto järjesti puheenjohtajansa Marianna Rautiaisen johdolla aivan ihanan tapahtuman Lopen torilla. Anna Tassu -koirien leikkimielinen match show keräsi torille varmaan jonkun matkaa toistasataa koirien ystävää ja parisenkymmentä koiraankin. Niistä olikohan kuusitoista osallistui itse kilpailuun ja esitti siis emäntänsä tai isäntänsä kanssa taitojaa. Toinen osasi toista ja toinen toista ja niinhän se tässä elämässä menee. Mutta kaikki aivan valtavan herttaisia ja tapahtuman tunnelma mukava.

Tapahtuma oli siis osa Vasemmistoliiton Hämeeseen suuntautuneen eduskuntaryhmän kesäkokouksen iltatapahtumasarjaa. Tilaisuuksia oli muissakin kunnissa, mutta uskallan kyllä sanoa, että taisi Lopen tapahtuma nyt olla ainakin hauskin. Tosin tällaisessa tapahtumassa me poliitikot saamme vielä varmemmin haukut kuin normitoritapahtumissa 🙂

Sanoinkin Aamupostin toimittaja Kare Aspille, että hyvä otsikko olisi, että ”Lopen torilla haukuttiin oikein kunnolla” tai jotain sellaista. 

Mutta kiva tapahtuma ja paljon väkeä. Kiitos siis Vasemmistoliitolle järjestelyistä ja ideoinnista ja kiitos myös siitä, että itsekin sain kutsun mukaan. Tällaisiin tapahtumiin on aina mukana lähteä mukaan ja tänäänkin hymyssä suin kotimatkallekin.

Niin ja oli myös mukava saada Lopelle visiitille ympäristövaliokuntamme puheenjohtaja kansanedustaja Martti Korhonenkin. Mara aivan mahtava tyyppi ja kun tässä olemme nyt puolitoista vuotta yhdessä töitä ympäristöpolitiikan parissa tehneet niin ei voi kuin kiittää häntäkin. Kun tässä nyt kiittelemään ryhdyttiin. Todella ammattilainen politiikassa, mutta myös ihmisenä aivan mahtava tyyppi. Usein vakavien asioiden välissä myös nauru ja hymy irtoaa. Se saa muuten jaksamaan monta kertaa vaikeistakin paikoista eteenpäin ja hankalien asioiden kanssa kohti ratkaisua. Hyvän yhteishengen salaisuus piilee monessa, mutta puheenjohtajasta se usein lähtee suuresti niin kuin meidän ympäristövaliokunnassakin.

Mutta mahtuihan päivää monenlaista muutakin. Palaveria tulevan uuteen Mannerheim Hirvijahtiimme liittyen, Hämeenlinnassa kokoomusasioita ja sitten puhelinpalaveria ja vielä Yle Hämeen Politiikan Puhemylly. Popussa esitin saman vahvan huoleni Liikkuvan Poliisin puolesta. Annan täyden tukeni hallinnon keventämiseksi, mutta en hyväksy sitä, että arjen palveluita ajetaan alas. On tärkeää, että poliisi näkyy tienpäälläkin ja täällä maaseudullakin ja siinä tärkeässä roolissa LP. Ja heillä kuitenkin tuo paras osaaminen myös raskaanliikenteen valvonnassa ja vastaavassa. Kehitetään mieluummin LP:tä vahvemmin liikenteen valvontaan ja keskitetään osaamista entistä vahvemmin sinne. Nimittäin jos tämä toiminta viedään muualle niin pian tätä toimintaa ei enää paljoa olekaan. Mutta tämän parissa työ jatkuu ja lupaa olla aktiivinen.

Ohjenuorani siis se, että panoksia lisää poliisinaisiin ja poliisimiehiin ja heidän määrään ja näkyvyyteen ja karsitaan sitten ylempää hallintoa jos sikseen tulee.

Mutta huomenna aikainen herätys ja matka oman eduskuntaryhmän kesäkokoukseen Kouvolaan ja Lahteen. Palataan sieltä näihin tunnelmiin sitten huomenissa.

 

 

Kommentit