Viekö hallitus tilannetta pikkuhiljaa kuitenkin siihen suuntaan, että Al-Helin suomalaiset aikuisetkin lennätetään takaisin Suomeen?

Blogi, sunnuntaina 14.07.2019

Päättyvällä viikolla uutisoitiin näyttävästi salainen tapaaminen missä pääministeri Antti Rinne tapasi Al-Holin ISIS-leirillä olevien ihmisten omaisia. Tilaisuudessa oli paikalla ollut ministereistä myös Vihreiden Pekka Haavisto ja Maria Ohisalo sekä toisena demariministerinä Krista Kiuru. Kokoonpanoa selitettiin ministereiden vastuualueilla, mutta silmäänpistävää oli se, että tapaamisessa ei ollut yhtään keskustan ministeriä. Yhtälailla olisi voinut ajatella, että esimerkiksi valtiovarainministeri Mika Lintilä tai ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ministerivaliokuntaan kuuluva puolustusministeri Antti Kaikkonen olisi kutsuttu kukaan kuin ulkoministeri, perheministeri tai sisäministeri. Oliko kuitenkin lopulta kutsumattomuuden syy se, että keskusta on hallituksessa käytännössä ainoa pitänyt kiinni jo edellisenhallituksen aikana linjatusta eli siitä, että aikuiset saavat perustuslain mukaan palata omatoimisesti Suomeen, mutta heitä ei aktiivisesti auteta tai haeta leireiltä ja konkreettinen apu kohdennetaan vain alaikäisiin Suomen kansalaisiin.

Rinteen antamat lausunnot olivat nimittäin merkittävästi myönteisempiä myös aikuisten auttamista kohtaan kuin mitä vielä eduskunnan viimeisissä täysistunnoissa juhannuksen jälkeen kuulimme. Pääministeri Rinne totesi kyselytunnilla 27.6.2019, ”ettei Suomi aio aktiivisesti evakuoida leiriltä perheitä konsulilain perusteella”. Nyt Rinne kuitenkin sanoi, että Rinteen mukaan Suomi tekee tiiviisti työtä, jotta tilanteeseen löytyisi ratkaisu. Itse luulen ja epäilen, että hallitus tulee tekemään vielä ratkaisun missä valtion hakee myös aikuisia leiriltä Suomeen. Kyse on käytännössä siitä, että tuleeko Keskusta tässä linjansa muuttamaan ja hyväksymään sen, että kalifaattiin vapaaehtoisesti muuttaneet ja vähintään huoltotoimien kautta ISIS:n toimintaan osallistuneet tai sitä tukeneet haettaisiin Suomeen. Julkisuudessa on myös Syyriassa ja Irakissa olleet kertoneet, että naisten rooli oli paljon muutakin kuin ruuanlaittoa tai lastenhoitoa. Syyria ja Irak ovatkin halunneet pitää itsellään mahdollisuuden tutkia näitä ISIS:n aikana tehtyjä rikoksia. Suojelupoliisi on todennut, että palaajat lisäisivät  Suomeen kohdistuvaa terrorismin uhkaa.

Rinteen hallitus ottaa siis merkittävän riskin jos se kuitenkin päätyy myös aikuisten lennättämiseen Suomeen. Sen jälkeen nähtäväksi jäisi pystyykö viranomaisemme ottamaan ja myös pitämään nämä aikuiset kiinniotettuina vai vapautettaisiinko heidät näytönpuutteen takia normaaliin arkeen?

Toinen asia mitä olen huolissani seurannut on Rinteen hallituksen päätökset ottaa Suomeen vastaan Välimeren yli salakuljettajien tuomia turvapaikanhakijoita. Nyt tehty päätös oli jo toinen ja voi aiheellisesti kysyä, että luoko tällainen järjestely Libyasta toimiville salakuljettajille vain lisähoukuttumia jatkaa vaarallisia ihmissalakuljetuksia? Myös EU-komissio etsii tähän ratkaisua ja täytyy toivoa, että malli on sellainen mikä ei ainakaan lisää tällaisen toiminnan houkuttelevuutta. Jo nyt monet ovat hakeneet turvapaikkaa suojelunperusteella vaikkei sille olekaan ollut perusteita.

….

Pyhäpäivä päätökseen. Aikalailla rento ja voimaannuttava päivä perheen ja mukavan tekemisen parissa. Huomenna uusi viikko ja jo vähän töitäkin, mutta vielä myös vähän lomapäiviäkin. Toivottavasti kesäsääkin taas palaisi.

 

 

Kommentit