Veturina Riihimäen seutukunta Kanta-Häme kasvaa maaseutukunnilla

Uutiset, perjantaina 07.09.2007

Väestörekisterikeskuksen tammi-heinäkuun tiedot kertovat, että Kanta-Hämeen kunnista valtaosa kasvaa ja vain kahdessa alkuvuosi on ollut väkiluvun kannalta miinismerkkinen. Tilastojen valossa maaseutukunnat toimivat Kanta-Hämeen muuttovoiton vetureina. Selvästi yli puolet koko maakunnan muuttovoitosta tuli maaseutukunnista. Vahvinta kasvu oli Janakkalassa ja Lopella.

– Maaseutukunnissa varmasti elämisen laatu ja edullisuus vetää väkeä. Tontit ovat edullisempia ja peruspalvelut lähellä, totesi Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen, mutta totesi samalla, että kallistuvat polttoaineet voivat osaltaan vaikuttaa muuttointoon.

Heinosen kotikunnan väestönkasvu ylitti ensimmäisen vuosipuoliskon aikana jo prosentin kasvun. Janakkalassa kasvu oli jo puolentoista prosentin tasolla. Kaupungeista Riihimäki pääsi 0,8 prosentin kasvuun, mutta Hämeenlinna jäi vaatimattomaan 0,2 prosenttiin ja Forssakin vain 0,3 prosentin kasvuun. Väestömäärä väheni heinäkuun loppuun mennessä Kanta-Hämeen 16 kunnasta vain kahdessa Rengossa ja Ypäjällä. Koko maakunnan kasvu oli hyvä 0,5 prosenttia ylittäen näin 170 000 asukkaan rajan. Kanta-Hämeessä asui heinäkuun lopussa 170872 asukasta. Kaupungeissa reilu 93 000 ja maaseutukunnissa reilu 77 000 asukasta. Seutukunnista Hämeenlinnan seutu kasvoi vajaan 0,5 prosenttia, Forssan seutu reilun 0,3 prosenttia ja Riihimäen seutukunta 0,8 prosenttia.

– Luonnollisesti yli prosentin ja puolentoista prosentin ympärillä pyörivä väestönkasvu luo paineita peruspalveluiden suhteen. Esimerkiksi meillä Lopella on pitkään muuttovoitto mahtunut ns. vanhojen seinien sisälle, mutta viime vuosina on rakennettu kaksi uutta päiväkotia, yhtä koulua laajennetaan ja useammassa koulussa saneerataan lisätilaa. Myös vanhustenhoidon palvelut vaativat satsauksia, mutta juuri tämän takia kunnan hallitun kasvun tavoittelu on perusteltua, totesi Heinonen.

Kommentit