Vetoan teihin urheilu- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen! Älkää tuhotko alkavaa lasten ja nuorten harrastamisen kautta

Blogi, perjantaina 13.08.2021

Urheilu ja liikunta, mutta myös laajemminkin koko harrastamisen kenttä on menettämässä jo kolmannen kautensa.

Tältä tilanne nyt näyttää. Eilen pääkaupunkiseudulle määrättiin äärimmäisen kovat uudet rajoitukset koronan takia. Etelä-Suomen AVi eli aluehallintovirasto teki päätöksen, että pääkaupunkiseudulla kokoontumisrajoitukset kiristyvät ja asiakastilojen käyttöä rajoitetaan. Keskeisin ja rajuin on kahden metrin etäisyysvaade sisätiloissa ja se käytännössä siis tarkoittaa, että urheilu salibandy, jääkiekko yms. päättyy. Rajoitukset koskevat aikuisten harrastustoiminnan lisäksi myös nuorten ja jopa lastenkin liikuntaa ja muutakin harrastustoimintaa. Uudet rajoitukset tulevat voimaan 20. elokuutta ja jatkuvat aina 12. syyskuuta asti.

Rajoitus on kova ja kohtuuton ja vaikka sen joutuikin tekemään AVI, niin vastuun siitä kantaa kyllä pääministeri Sanna Marinin hallitus ja terveysministeri Krista Kiuru. Tällaisia rajoituksia ei olisi tarvittu aikuisille ja nuorille, jos koronapassi olisi käytössä ja jos myös lupaukset lasten ja nuorten harrastustoiminnan käynnissä pitämisestä olisi pidetty.  Rajoitustoimien ulkopuolelle ei jätetty kuin oppilaitosten toiminta, koulut ja varhaiskasvatus, sekä ammattiurheilu ja yksityis- tai perhepiiriissä tapahtuva toiminta.

Ja tämä raju päätös laittaa siis harrastamisen ja liikunnan ja urheilun lisäksi polvilleen myös tapahtumat ja monen muunkin; Konertit, teatterit, elokuvateatterit jne… Nekin olisi voitu koronapassilla pitää käynnissä ja elossa, mutta nyt Marinin hallitus on päättänyt toisin – toimimattomuudellaan päättänyt.

Itse en näitä rajoitustoimia tästä syystä voi hyväksyä. On mahdotonta, että edes kahden rokotuksen saaminen ei pysty takaamaan sitä, että yhteiskunta pysyy avoinna. Ja tällä Marinin hallituksen politiikalla rajoitukset ovat kiusanamme niin kauan, kun jotkut eivät rokotetta vain yksinkertaisesti halua ottaa. Emmehän me kai voi yhteiskuntaa kiinni laittaa siksi, että osa ei halua rokotusta ottaa? Hinta tällaisesta politiikasta on lapsille ja nuorille ja tälle maalle kohtuuton.

Vetoankin nyt urheilu- ja kulttuuriministeri Antti Kurviseen! Älkää salliko tätä vaan antaa lasten ja nuorten harrastaa, ottakaa koronapassi käyttöön ja antakaa aikuistenkin harrastaa. Älkää antako enää laittaa kulttuuri- ja tapahtuma-alaa kyykkyyn. He eivät siitä enää selviä.

Kello 20.24 ja metsästä mökille. Tänäänkin työpäivän jälkeen suuntasin tuonne Niittumäen kyttikopille ja se alkaakin siellä pikku hiljaa valmistua. Mukava kesäprojekti ollut ja tänään jo lapsen kanssa veimme vähän peuran pojillekin omenoita.

Päivään mahtui tänään vierailu Syrjän vanhalla talolla. Palaan siihen aiheeseen ja vierailuun tässä joku päivä. Mutta sen voin jo sanoa, että aivan mahtavaa työtä seuran väki tekee ja voisi sanoa, että todellista kulttuuritekoa. Täysi tuki sille. Tänään myös vaalirahailmoitus valmiiksi ja nippu muitakin työjuttuja eteenpäin. Näin se syksy sieltä sitten tulee.

Sotkut näiden  harrastustoiminnan uusien rajoitusten kanssa näyttää saavan vain erikoisempia piirteitä. Nyt kuulemma lasten ja nuorten harrastustoiminta ja pelaaminen voi jatkua, kunhan jokainen voi pitää kahden metrin suojavälin muihin. Siinä nähdäänkin sitten aivan uudenlaista salibandyä ja jääkiekko tämän kauden alkajaisiksi. Ja lisäksi näyttää siltä, että Marinin hallituksen edes ministerit eivät ymmärrä tai tiedä tai eivät ainakaan halua julkisesti myöntää, että aluehallintovirastot toimivat kyllä aivan heidän säätämien lakien ja asetusten mukaan ja hallituksen näpeissä olevan STM:n ohjeistuksia noudattaen. Kyllä siis se vastuu on 100% Marinin hallituksella ja sen ministereillä ja halutessaan heillä on mahdollista tämä tilanne muuttaa ja korjata. Lisätään yhdessä painetta, että kohtuut ja tolkku voittaisi. Minä en ainakaan anne periksi.

 

Kommentit