Lopen Kesätorit onnistuivat yli odotusten – Kasmir huipensi yhdeksän torstai-illan torisarjan

Blogi, torstaina 12.08.2021

Rakkaan kotikuntani Lopen torstai-iltojen Kesätoreista on tullut jo käsite. Sinne tullaan kauemapaakin ja siellä viihdytään pidempäänkin. Tänä suvena vielä kesäkuun avaus jäi koronan takia väliin, mutta kymmenestä iltatorista yhdeksän saatiin toteutettua suunnitellusti ja koronaturvallisesti. Tänään sitten kesä huipentui Kasmirin keikkaan punaisella torillamme.

Loppihan on yksi niistä maamme kunnista, joka elää monessa mielessä kesästä. Meillä on satoja järviä ja tuhansia kesämökkejä ja juhannuksesta elokuulle kuntamme väkiluku jopa tuplaantuu kesän sykkeessä. Nyt myös mökeillä ja vapaa-ajanasunnoilla olo on lisääntynyt koronan myötä ja myös kuntamme panostukset yhdessä Järventaustan Valokuituosuuskunnan, Lopen Kuidun, kanssa nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin on lisännyt Lopella oloa mm. etätyömahdollisuuksien parantuessa. Tänäänkin valokuidun väki oli kesätorilla esittelemässä uusia laajentumissuuntia ja keräämässä liittymissitoumuksia valokuituun. Jos tällaiselle siis teilläkin on tarvetta, niin nyt kannattaa olla heräillään, sillä joskus verkon laajentuminen voi jäädä kiinni juuri siitä yhdestäkin ratkaisevasta liittyjästä.

Lisää tietos löydätte Lopen Kuidun sivuilta.  Järventaustan kyläkuituosuuskunnan kuituun on ilmoittautunut jo nyt noin 700 kiinnostunutta liittyjää, joista suuri osa on alueen kesämökkiläisiä. Kyseinen kyläkuitu saadaan pääosin toimintaan vuoden 2021 kuluessa. Lopen kunta päätti lisäksi vetää kuitukaapelin Lopen etelärajalta maantie 132:n vartta pitkin Läyliäisten kautta kirkonkylään. Myös Lopella toimivilla yrityksillä on mahdollisuus liittyä valokuituverkkoon. Kurkatkaapa siis: Lopen Kuitu.

Kasmir veti Lopen torin täyteen väkeä kesäkauden päätöksessä.

Illan aikana torilla esiintyi myös Etelä-Hämeen Tanssiopiston ryhmät ja…

…ja myös maamme paras naiskuoro eli loppilainen Timotei.

Torilla myös mainiot nuoremme. Tämä kolmikko – Lopen Kokoomusnuorten Susa Lehtinen, Venla Hatakka ja Essi Joutsi tulevat alkavalla kaudella Lopen luottamustoimiin mukaan. Susa aloittaa valtuutettuna ja tulee myös kunnanhallitukseen, Venla ryhtyy keskusvaalilautakunnan puheenjohtajaksi ja Essi tulee vapaa-aikalautakuntaan. Mainio ja osaava kolmikko. Ja kokoomusnuorista lisäksi mukana kunnan hallinnossa tulee toimimaan Pieti Muhonen.

Tämä kesä on ollut todentotta erilainen. Ei toki mahdoton, mutta välillä vaikea ja ainakin juuri erilainen. Korona on vielä ollut kiusanamme ja hieman erilaista on ollut arkikin monessa. Toivotaan, että ensi vuonna kesääkin saadaan Lopella viettää koronavapaasti. Nytkin meillä tartunnat onneksi pysyneet hyvin kurissa ja olemme aika-ajoin olleet tartuntamäärissä jopa ihan koronavapaata-aluetta. Mutta tuo näkymätön vihulainen on ollut sellainen, että sen seuraan tunkeutumiseen on pitänyt koko ajan kuitenkin varautua.

Pahaa pelkään, että Marinin hallitus laittaa vielä ainakin kertaalleen maatamme kiinni tämän nyt päätään nostavan aallon myötä. Se on valitettavaa ja turhaakin ainakin siinä mielessä, että nyt rokotekattavuus ja täysin rokotettujenkin määrä on jo niin korkea, että tuolla koronapassilla/ koronatodistuksella olisi ollut mahdollista välttää uudet kiristyvät koronarajoitukset. Tätä koronapassia hallitus ei kuitenkana ole valmistellut ja nyt kun tilanne on jo lähes päällä, niin jälleen siihenkin herätään, kuin kukaan ei olisi sitä ennen edes maininnut. Isoja juttuja ja epäonnistumisia koronan hoidossa. Mutta toivotaan, että koronapassi saadaan nyt pian käyttöön ja pystytään yhteiskuntaa pitämään avoinna niin matkailun, ravintoloiden, teattereiden, konserttien ja tapahtumien ja ennen muuta koulujen ja oppilaitostekin osalta.

Ja muistutan vielä, että itse en siis kannata rokotuspassia. En itse hyväksy mallia missä yhteiskuntaa pidettäisiin avoinna vain koronarokotteen ottaneille. Se olisi epäoikeudenmukaista ja jokaisen pitää saada itse valita ottaako rokotteen vai eikö. En siis kannata rokotuspakkoa, vaikka kannustankin rokotteen ottamaan, mutta kannatan koronapassia missä rokotuksen vaihtoehtona on tuore koronatesti tai pikatesti ja kolmantena vaihtoehtona sairastettu korona. Näin passi toimisi ilman rokotuspakkoa tai velvoitetta.

Mutta nyt jo ilta ja on aika kiittää kesätorien osalta. Ensi kesänä Lopen torstai-iltojen Kesätorit tulevat jälleen ja katsotaan, jos keksisimme hieman uuttakin ja tietenkin paljon vanhaa. Hyvä ja toimiva konsepti, mikä saa meistä monet liikkeelle viikosta toiseen.

Kesä-Loppi on paras ja Loppi parasta kesällä.

Samaan aikaan olemme seuranneet myös ensi vuoden budjetin valmistelua. Näyttää siltä, että velkarallilla keskustan Annika Saarikko tulee Marinin hallituksen kanssa yhteiskuntaamme pyörittämään. Tilanne menee päivä päivältä huonommaksi. Palaan tähän sitten laajemmin syksyn mittaan. Vaihtoehtoja nimittäin olisi ja nyt pitäisi panostaa työllisyystoimiin, kannustavaan veropolitiikkaan ja yrittäjyyteen.

Odotamme myös hallitukselta päivitettyä koronastrategiaa. Näyttää siltä, että senkin valmistelu on nyt ministereiden kesälomien takia jäänyt. Toivottavasti se saataisiin pian aikaan. Ihmiset kaipaavat jo selvää polkua ulos tästä korona-ahdingosta.

Niin ja ehdinhän minä tänään myös Lopen kunnantalollekin. Aloitan Lopen kunnanhallituksen puheenjohtajana elokuun lopulla ja tavoitteena hieman ottaa uuttakin Lopella käyttöön. Ja vähän tänään jo kunnanjohtajan kanssa näitä askelmerkkejä katsoimmekin. Nyt meillä Lopella näyttää luottamushenkilöiden keskuudessa vallitsevan varsin hyvä yhteishenki. Sain itse vetää ensimmäistä kertaa luottamuspaikkaneuvottelut Lopella Kokoomuksen noustua suurimmaksi ryhmäksi. Varsinainen neuvottelu vei vajaan puolitoista tuntia ja halusin siinä käyttää paljon myös julkisuudessa esillä ollutta korimalliakin. Tällä tavalla myös pienemmät ryhmät pääsivät omissa koreissa valitsemaan paikkoja. Ja ainoan yhden valtuutetun ryhmän osalta hoidimme tilanteen sitten Lopen Kokoomuksen toimesta. Annoimme Lopen Puolenpitäjien kunnanvaltuutetulle paikan tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi ja näin pystyimme jatkamaan hyvää vanhaa perinnettä, että jokaiselle kunnanvaltuutetulle tulee halutessaan vähintään yksi lautakuntapaikka. Muiden puolueiden ja ryhmien kohdalla lautakuntapaikat varmistui valtuutetuille vaalituloksen ja mm. teknisten vaaliliittojen kautta, mutta Lopen Puolenpitäjät olivat jäämässä yhden valtuutetun myötä ilman paikkaa.

Minusta tmä on ollut hyvä perinne, että jokainen kuntalaisten äänestämä valtuutettu saa vähintään yhden lautakuntapaikan. Ja me halusimme tätä perinnettä jatkaa ja, kun paikkaa ei muuten löytynyt, niin me annoimme sen Puolenpitäjien valtuutetulle. Lopen Puolenpitäjien valtuutettu Heli Lehtilä-Salmi tulee toimimaan alkavalla valtuustokaudella siis tarkastuslautakunnan puheenjohtajana. Lisäksi kokoomukselta saadulle paikalle kiinteistötoimitusten uskotuksi mieheksi tulee Erkki Siivonen. Puolenpitäjille tuli lisäksi Lopen Vuokratalot Oy:n hallituksen varajäsenen paikka, mille esitetään Marja-Leena Kuparista.

Lopen kunnanvaltuusto päättää Lopen luottamuspaikkajaon kokouksessan 23.8.2021.

 

 

Kommentit