Pää ylös! – Hieman alle 60 000 ekaluokkalaista aloittaa koulutiensä

Blogi, keskiviikkona 11.08.2021

Arviolta hieman alle 60  000 ekaluokkalaista aloittaa tänä syksynä koulutiensä. Juuri tänään heistä monet suuntaavat ensi kertaa koulutielleen, mutta osassa kuntia koulut alkavat vasta ensi viikollakin. Joka tapauksessa teillä ja pyöräteillä liikkuu jälleen siis iso määrä ihan uusia koululaisia, mutta vielä enemmän uuteen kouluvuoteensa starttaavia. Nyt siis tien päällä me aikuiset erityisen valppaina. Kampanjan mukaisesti:

Pää ylös!

Pää ylös -kampanja on näkynyt sosiaalisessa mediassa laajasti. Tässä mukana mm. Elisa omalla päivityksellään.

Ja muistutetaan totta kai omia lapsia koulutien vaaroista ja näytetään myös se turvallisin koulutie omasta kodista koululle jne. Aina se turvallisin koulutie ei ole lyhin, mutta siitä huolimatta se kannattaa valita ja kulkea pyöräteitä, jalkakäytäviä ja suojateitä käyttäen koululle.

Tänä syksynä lukioissa ja ammattikouluissa aloittaa yhteensä noin 79  000 uutta opiskelijaa. Onnea myös heistä kaikille. Toivottavasti lähiopetusta pystytään nyt jatkamaan normaaliin tapaan. Ja toivon, että teistäkin jokainen saa nyt sen luvatun riittävän tuen ja avun myös poikkeukselisen korona-ajan jälkeen.

Nythän siis ysin päättäneillä alle 18-vuotiailla on myös ensimmäistä kertaa velvollisuus hakea jatkokoulutuspaikkaa. Oppivelvollisuus siis piteni ja nähtäväksi jää miten tämä opiskelupakko tulee toimimaan. Ainakin vielä hetki sitten monen nuoren kohdalla ei opiskelupaikkaa ollut ja moni pelkäsi, että asiat jäivät vain kauniiksi puheiksi. Pelkkä pakko ei nimittäin tätä ratkaise, jos ei paikkoja ole riittävästi ja jos ei myös osoiteta riittävästi tukea nuorten opiskelulle. Nyt tuntui siltä, että resursseja ei tähän uudistukseen kuitenkaan riittämiin annettu.

Moni nuori myös jatkaa toisen asteen jälkeen nyt opintojaan korkeakouluissa. Onnea myös ammattikorkeisiin, yliopistoihin ja muihin opinahjoihin suuntaaville. Olette kokeneet kovat ja poikkeukselliset ajat koronakurimuksen kynsissä ja toivottavasti olette selvinneet ja pärjäät myös jatkossa. Tässä on nyt yhteiskunnallamme todellakin iso näytön paikka pitää huolta jokaisesta nuoresta ja nuoresta aikuisestakin.

Ja itsekin opettajana haluan toivottaa vielä jokaiselle opettajalle ja kouluissa työtä tekeville mitä parhainta lukuvuotta. Teette maailman tärkeintä ja arvokkainta työtä. Arvostan suuresti ja toivottavasti kunnissakin teitä arvostetaan.

Lukemisen ja oppimisen riemua kaikille. Säilyttäkää uteliaisuutenne!

 

Kommentit