Vesirokko hävinnee Suomesta muutamassa vuodessa

Kynästä, keskiviikkona 28.09.2016

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli ensimmäisen budjettiesityksensä viime viikolla. Viime vuosina olemme saaneet tottua jatkuviin leikkauksiin ja veron kiristyksiin. Säästöiltä emme tosin jatkossakaan näytä välttyvän, mutta joskus järkevä lisämeno voi lopulta olla paras säästö. Tästä oivallinen esimerkki on Orpon budjetissaan linjaama päätös ottaa vesirokkorokotus mukaan maamme kansalliseen rokotusohjelmaan. Tähän asti vesirokkorokotteen on voinut ostaa itse, mutta kahden rokotuksen sarja on maksanut noin 150 euroa ja se on ollut monelle perheelle ymmärrettävästi liikaa.

THL:n eli Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen arvioiden mukaan työpoissaolojen väheneminen rokotteen ansioista tekee yksin jo 12 miljoonan euron säästöt vuositasolla. Lasten vesirokon sairastaminen maksaa yhteiskunnalle paljon. Sairaskuluista kertyy yli 2 miljoonaa euroa ja yli 14 miljoonaa euroa muita kuluja mukana esimerkiksi työpoissaoloina. Vesirokon takia tehdään vuosittain yli 6 000 sairaalakäyntiä ja pienten lasten vanhemmat ovat laskelmien mukaan vuosittain poissa töistä peräti 76 000 päivää. Nyt päätetty vesirokotuksen mukaan ottaminen lasten rokoteohjelmaan maksaa noin 4,2 miljoonaa euroa vuodessa, joten säästö on huomattava ja inhimillisesti ajatellen vieläkin merkittävämpi.

Vesirokkorokote on siis kannattava investointi lasten hyvinvoinnin lisäämiseksi, mutta myös hoitokustannuksista säästämiseksi ja vanhempien työpoissaolojen vähentämiseksi. Ja aikuisiällä sairastettuna vesirokko on jopa hengenvaarallinen mm. jälkitautina leviävän aivotulehduksen ja keuhkokuumeen myötä. Vuosittain vesirokkoon myös kuollaan Suomessa. Lisäksi esimerkiksi viime vuonna meiltä jouduttiin lähettämään kaksi vesirokkoon sairastunutta potilasta Ruotsiin saamaan kehon ulkopuolista hapetushoitoa, jota meillä ei voida antaa. Ilman Ruotsin hoitoapua myös nämä potilaat olisivat todennäköisesti kuolleet.

Nyt päätetyllä ratkaisulla seuraamme monia muita Euroopan maita jotka ovat hyväksyneet verirokkorokotteen jo aiemmin omiin kansallisiin rokotusohjelmiinsa. Kanadasta ja Yhdysvalloista on saatu vahvaa näyttöä siitä, että vesirokkorokotteen ansiosta vesirokkoon sairastuneiden määrä on vähentynyt . On arvioitu, että meillä rokotusten lähdettyä käyntiin rokotusohjelman myötä vesirokko hävinnee maastamme muutaman vuoden sisällä. Rokotusohjelman jälkeen vesirokkoa esiintyisi todennäköisesti enää vain samalla tavalla kuin tuhkarokkoa, joka on rokotusten myötä tänään maassamme hyvin harvinainen.

Joskus siis pieni lisämeno on lopulta merkittävä säästö ja inhimillinen ratkaisu lasten ja aikuistenkin kannalta.

Timo Heinonen
kansanedustaja
Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit