Verenluovutus eduskunnassa.

Blogi, keskiviikkona 12.06.2013

Tänään keskiviikkona kesäkuun 12. päivänä järjestetään eduskunnassa vihdoin SPR:n Veripalvelun verenluovutus. Edellisestä kerrasta on toistakymmentä vuotta ja siitäkin jo puolenkymmentä, kun itse esitin talolle säännöllistä kiertävän veripalvelun visiittiä. Meillä kuitenkin talossa 200 kansanedustajaa ja toistatuhatta muuta talon henkilökuntaan kuuluvaa. Siitä saisi helpolla pari kertaa vuodessa hyvän määrän arvokast verta.

Tänään sitten Veripalvelu talolle tuli ja itse sain ensimmäisen pussin heti antaa. Kaiken kaikkiaan se minulta jo 82. veripussi elämäni aikana. Laitoin vielä talonväelle haastetta, että katsotaan mikä eduskuntaryhmistä ahkerimmin tänään kätensä ojentaa ja miten esimerkiksi talon virkamiehet ja mediankin edustajat verenluovutukseen osallistuvat. Tuossa ihan työhuoneeni nurkalla verenluovutuspiste nyt koko päivän ja täytyy todeta, että ihan kiva pöhinä siellä koko ajan käy.

Lähde siis sinäkin luovuttamaan. Helppo ja halpa tapa auttaa. Kiinteitä SPR:n Veripalveluita on monissa kaupungeissa ja kiertäväkin kiertää maata ahkerasti. Heitetään siis haste sinullekin.

Nyt takana talolla jo myös sivistysvaliokunnan kokous ja aamuinen MTK:n vierailu Maalaistentalolla. Isoja aiheita siellä esillä mm. maaseudun rakentamisesta soihin ja vesien suojeluun ja totta kai siihen suomalaiseen ruokaakin. Nyt hetki aikaa työhuoneessa ja sitten istuntoon.

Kello 21.28.

Tänään istunnossa käytiin pitkä keskustelu maamme taloudellisesta tilanteesta ja tulevasta. Tyytyväinen täytyy olla siihen, että aikalailla yhtenäinen oli käsitys maamme vakavasta taloustilanteesta. Tulevien vuosien valtiontalouden kehykset (2014-2017) ovat todellakin niukat ja karutkin. Yhteisiä huolenaiheita oli yleisen taloustilanteen lisäksi tai siihen liittyen mm. työllisyys ja työttömyys ja siihen vahvasti liittyvä sosiaalisen kriisin vaara sekä nuorten syrjäytyminen ja korkea nuorisotyöttömyys. Onneksi nämä onkin otettu hallituksen toimesta nyt kaikki työlistan kärkeen.

Mutta tilanteen vakavuutta kuvaa hyvin valtiovarainvaliokunnan mietintö, jossa todetaan, että vaikka hallituksen tulevien vuosien 2014-2017 kehyspäätökset pienentävätkin maamme julkisen talouden ns. kestävyysvajetta niin eroon koko kestävyysvajeesta ei oööstö. Edelleen on siis pelko ja vaarakin, että vastuuton politiikka voisi ajamaa maamme julkisen talouden jopa kestämättömään velkakierteeseen. Nyt kysytäänkin todellakin sitä vastuunkantoa ja vastuullista vastuunkatoa, jossa laskua ei jätetä lapsille ja lapsenlapsille, mutta toisaalta ei myöskään tehdä sellaisia säästöpäätöksiä ja äkkijarrutuksia, että niiden seurauksena vahingot esimerkiksi nuorten kohdalla kertautuisivat ajan myötä.

Itse olen keskustan Juha Sipilän kanssa samaa mieltä, että maamme tarvitsee lisää työpaikkoja. On hyvä, että keskusta on tässä tullut hallituksen kanssa samaan veneeseen ja soutamaan samaan suuntaan. Sen sijaan olen muiden keskustalaisten kanssa eri mieltä siitä, että nyt voisimme ottaa yhä enemmän velkaa. Se olisi juuri sitä politiikkaa mistä laskun maksaisivat lapsemme tulevaisuudessa. Valtiovarainvaliokunnan keskustalaisten edustajien linjauksesta poiketen onneksi Sipilä kuitenkin linjasi salissa, että ”velkaantuminen on saatava taittumaan.” Toivottavasti Sipilän voimat vain riittävän oman ryhmänsä kanssa.

Tyytyväinen olin myös siihen, että valtiovarainvaliokunta yhtyi minun jo joku aika sitten esittämääni huoleen nuorten yhteiskuntatakuun toteutumisesta. Näyttää siltä, että lupauksen pitämiseksi saadaan eduskunnasta vahvempaakin tukea. Valiokunta painotti puheenjohtaja Kimmo Sasin puheessa, että nuorisotakuu tulee turvata ja taata. Hyvä.

Saisi myös kiitti maamme hallitusta talouden tervehdyttämistoimista. Mutta totesi kuitenkin heti perään, että ne tuskin tulevat riittämään. Tunnustusta Sasi valiokuntansa kanssa kuitenkin antoi vaikeista tasapainottamispäätöksistä todeten mm. että jos muistelemme niitä keskusteluja, joita ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja käytiin niin luvut ovat vaikuttavia.

Mutta tänään keskustalanen ex-pääministeri Matti Vanhanen totesi Sasin tapaan, että nyt taantuman pitkittyessam julkisen talouden asema tullee vaikeutumaan huomattavasti lähivuosina. Ylelle aamulla Ykkösaamussa Vanhanen totesi, että julkisen talouden tasapainottaminen ei tule onnistumaan nyky aikataululla ja ”kaikki laskelmat menevät uusiksi”. Ja fakta on sekin, että taloutemme laahaa edelleen miinuksella vaikka vuoden lopussa jo odotettiin parempaa.

On iso vaara, että edessä on siis uusi lama ja taantuma. Puhutaan ns. kaksoistaantuman vaarasta ja se on ilmeinen. Täytyy toivoa, että siihen emme ajaudu, mutta pahalta näyttää.

Kehyskeskustelun päivä siis tänään ja huomenna torstaina sitten jatkamme ja tällä viikolla vielä perjantaina ja ensi viikolla parina päivänä ja nyt on myös varmistunut, että eduskunta jatkaa työtään myös juhannuksen jälkeen. Tilanne vaatii vain niin.

Liikuntaseteli motorsportiinkin.

Joskus nopeastikin. Tänään jätin viime viikolla moottoriurheiluväen kanssa suunnittelemani esityksen maamme hallitukselle liikuntasetelien kelpaamisesta myös moottoriurheiluun.

Useamman vuodenhan toimineet liikunta-, kulttuuri- ja virikesetelit ovat tukeneet erinomaisella tavalla työntekijöiden omaehtoista virkistystoimintaa. Työnantajan tarjoama etu, kuten liikuntaseteli, on säädetty verovapaaksi. Työnantaja voi näin tukea työntekijän omaehtoista liikkumista ja näin ylläpitää työntekijöiden työkykyä ja parantamaan työviihtyvyyttä.

Verohallinnon ohjeistuksessa omaehtoinen liikuntaetu  koskee vain  niitä   liikuntamuotoja tai -lajeja, jotka ovat yleisesti suomalaisten harrastamia sekä yksilö- että joukkuelajeja. Ohjeistuksessa tai laissa ei ole erikseen rajattu mitään lajia pois. Tässä muutama viikko sitten selvisi, että verottajan uusimman tulkinnan mukaan moottoriurheilu on kuitenkin rajattu pois siten, että mihinkään moottoriurheilulajiin ei saisi käyttää työnantajan tarjoamaa liikuntaetua.

No fakta on kuitenkin se, että kansallisen liikuntatutkimuksen 2009-2010 mukaan aikuisten joukossa moottoriurheilu on suhteellisesti eniten kasvattanut suosiotaan. Verohallinnon linjaus on siis minusta täysin perusteeton ja asettaa moottoriurheiluharrastajat eriarvoiseen asemaan muihin harrastajaryhmiin nähden sekä vaikeuttaa alalla toimivien yritysten toimintaa. Ja kannattaa muistaa, että vastaavaa seteliä voi toki käyttää esimerkiksi gofl-auton vuokraamiseen golf-kentällä tai keilaradan vuokraan ja lasketteluun ja muuhun. Ja tiedän, että ei meidän tarkoitus todellakaan ole ollut lakia säätäessämme tuo mitä verottaja nyt on suuressa viisaudessaan linjannut.

Jätinkin hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa vaadin toimia sen eteen, että työnantajan tarjoamaa liikuntaetua voi jatkossa käyttää myös moottoriurheiluharrastukseen?

Jo iltapäivällä sainkin tiedon, että verottaja tulee muuttamaan aiemmin antamaansa ratkaisua. Varmistetaan vielä, että tuo lupaus lopulta pitää. 

 

 

 

Kommentit