Oulua kohden.

Blogi, tiistaina 11.06.2013

Aikainen herätys. Kello hieman yli kuusi ja aika mennä. Tänään suuntaan päiväksi Ouluun ja lento lähtee pian. Oulussa tarkoitus tutustua kaupungin nykytilanteeseen, mutta myös osallistua mm. LARE-lajietteluareenan vihkiäisiin ja vierailla Laanilan Ekovoimalaan. Oulussa en olekaan taas toviin käynnyt eli mukava taas suunnata sinnekin.

Kello 15.27 ja jälleen lentokentällä. Nyt siis takaisin kohti Helsinkiä täältä Oulusta. Aamun koneella tänne ja takana mielenkiintoinen päivä Oulun vieraana. Aamusta ensin kaupungin yleisinfo ja keskustelut kaupungintalolla kaupunginjohtaja Matti Pennasen ja valtuuston puheenjohtajan Mari-Leena Talvitien johdolla. Sitten jatkoimme matkaa Oulun Jätehuollon Lare-lajitteluareenan vihkiäisiin ja sieltä vielä päivä jatkui Laanilan Ekovoimalaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Kenakkalan johdolla. Olikin mukava heti aamulla saada onnitella Hämeenlinnan tuoretta kaupunginjohtajaa ihan kädestä pitäen ja toivottaa täältä Oulusta hänet tervetulleeksi Hämeeseen ja Hämeenlinnaan. Itse olisin mielelläni nähnyt ja valinnut Juha Isosuon Hämeenlinnan ykköskaupunginjohtajaksi. Mutta nyt Hämeenlinnan valtuutetut päättivät toisin ja ainakin ensi tuntuma Kenakkalaan oli hyvä. Ja tärkeintä, että hän saa nyt koko kaupungin tuen ja kaikkien luottamushenkilöiden tuen tärkeään ja vaikeaankin tehtäväänsä. Ja uskon, että näin käykin. Ja tärkeää myös se, että Isosuo jatkaa hyvää työtään kaupungissa vaikka hänelle varmasti ottajia Suomen kuntakentässä riittää jos halua muualle siirtymiseen on. Osaava ja aikaansaapa kaupunginjohtaja.

Kohta koneeseen ja takaisin eduskuntaan. Illalla vielä isoja asioita salissa keskusteluissa ja haluan niihin vielä päästä sanani sanomaan. Vedetään siis ympäripyöreäksi tämä tiistai.

Kello 23.44 ja juuri kämpille. Pitkä ilta siis ensin eduskunnassa. Vielä kello 22 olimme Ben Zyskowiczin, Jukka Kopran ja Mauri Pekkarisen kanssa salissa. Kolmeen pekkaan siis loppuilta meni oikeusasiamiehen kertomuksen parissa. Esillä mm. se miten vankiloissa on nyt tilanne se, että kaikki mitä tehdään pitää olla erikseen laissa mainittu, siis kielletty tai sallittu ja nyt sama periaate on leviämässä myös muualle. Yhtenä esimerkkinä se, että oikeusasiamies oli kieltänyt Ateneumin valokuvauskiellon kun se ei perustunut mihinkään lakiin. Se ei siis kelvannut, että oli olemassa lukuisia perusteita vanhojen taulujen kuvauskiellolle, kun laista ei löytynyt kohtaa sen kieltämiseen. Siis peruste ei ollut sekään, että museoon tullessaan jokainen olisi hyväksynyt tietyt säännöt paikassa käyttäytymisen suhteen. Itse nostin esille sen, että nyt vastaava ajattelumalli on leviämässä myös kouluihin kun esimerkiksi OAJ on todennut, että kännykköjä ei voi kieltää kouluissa kun sellainen koulun sääntö ei perustu lakiin.  Ja vastaavia on sekin, että vangin saa kyllä pakottaa tarkistuksessa riisuuntumaan ja hänen vaatteensakin saa lain mukaan tarkistaa, mutta suuta ei saa käskeä avaamaan kun sitä ei laissa mainita. Tai vangin voi eristää tai häntä voi tarkkailla teknisin apuvälinein, mutta tarkkailuhaalaria ei saa käyttää. Tällaisia älyttömyyksiä löytyy lukuisia ja yhtenä esimerkiksi Benin esille nostama vankien oikeus pitää kirjoituskonetta vaikka sitä vanki käyttäisikin rikolliseen toimintaan. 

Hulluksi on maamme menossa kun kaikki pitää laissa joko kieltää tai sallia. Siis enää missään ei ns. maalaisjärjen käyttö ole sallittua. Pitäisiköhän asialle tehdä jotain. Minusta pitäisi.

Isona keskustelussa tänään salissa myös koulujen työrauha-asiat. Hallitus esittää lakiin hyviä uudistuksia joilla mm. mahdollistetaan opettajan oikeus tarkistaa epäillystä syystä koululaisen koululaukku tai teettää jälki-istunnossa joitain tehtäviäkin. Nekin täytyy siis kirjata nyt erikseen lakiin vastaavan syyn takia mihin edellä jo viittasin. Samalla teemme oppilaskunninnista pakolliset kaikkiin kouluihin ja uudistamme järjestyssääntöjen tekoa niin, että siihen prosessiin osallistuvat myös oppilaat ja vanhemmatkin. Toivottavasti niitä sääntöjä voidaan sitten noudattaa vaikka kaikkea ei laissa olisikaan. Ja isona asiana se, että vahvistamme yhteisöllisyyttä ja myös vanhemmuutta koulun arjessa. 

Itse olisin valmis OAJ:n, Suomen Rehtorien ja Vanhempainliiton kanssa hyväksymään myös ns. koulukarenssin rehtorin päätöksellä kriisitilanteessa kolmeksi päiväksi ja myös lisäämään lakiin kirjauksen siitä, että todistusta ei saisi ennen kuin esimerkiksi jälki-istunnot on suoritettu. Kouluissa tarvitaan nyt lisää työkaluja ja keinoja ongelmiin puuttumiseksi. Olen varma, että jokainen vanhempikin on tyytyväinen, että heidän lasten ja nuorten ongelmiin on keinot ja mahdollisuudet puuttua niin opettajilla kuin koulun muullakin ammattihenkilökunnalla. Aiheeseen liittyvät puheeni löydätte eduskunnan pöytäkirjasta jo huomenna aamulla ja sinne täältä suora linkki Eduskunta-työvalikon kautta.

Huomenna aamusta MTK:n vieraaksi ja sitten päivällä myös kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa luovuttamaan verta. 

Tässä vielä linkki Oulun kaupungin sivuille liittyen päivän vierailuumme: Ympäristövaliokunta Oulussa.

Kommentit