Terveydenhoitoa, sotea, kuntataloutta.

Blogi, maanantaina 10.06.2013

Tänään pitkästä aikaa ihan puhdas kuntapäivä. Palaverejä ja kokouksia niin seutukunnan asioista kuin kotikunnankin asioista. Isoimpana valtuustomme talousarvioinfo jossa siis jos katsoimme hieman askelmerkkejä kohti ensi vuoden talousarvion laadintaan. Yksi tärkeä sitova ohjenuora on jo kunnanhallitukselle ja lautakunnille annettu ja se on yksinkertainen; kunnan talous tulee pitää tasapainossa ja velkamäärä laskevana. Niiden mukaan pitää elää myös tiukempana aikana ja itse tiedän, että siihen pystytään jos vain on halua ja tahtoa. Toisaalta on näyttöjä siitäkin, että holtittomalla menolla kunta on nopeasti konkurssitiellä ja kriisikuntana. 

Ensi vuoden budjetinlaadinnasta ei todellakaan tule helppoa. Mutta ei se helppoa ollut oikeastaan koskaan minun 17 vuoden valtuustourani aikana. Mutta kriiseistä on selvitty ja talous on nyt laitettu tasapainoon ja se antaa enemmän sananvaltaa myös kunnan asioihin ja palveluihin. Ensi vuodelle ei suurta kasvua ole luvassa vaan enemminkin niukkuutta. Palaan aiheeseen kun vielä ennen juhannusta kunnanhallitus linjaa talousraamia ensi vuoden valmistelun pohjaksi.

Päivällä myös mielenkiintoinen info Riihimäen valtuustolle ja Hausjärven ja Lopen kunnanhallituksille Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tilanteesta ja tulevaisuudesta. Ei näytä sielläkään helpolta, mutta tärkeintä nyt saada koko ketju toimimaan aina ennaltaehkäisevästä työstä perusterveydenhoitoon ja vasta sitten viimeisenä vaihtoehtona erikoissairaanhoito. Uskon, että sote-ratkaisu vie nyt maamme koko ketjua eteenpäin ja saadaan paketti toimimaan niin täällä Hämeessä kuin ympäri Suomenmaan.

Illalla vielä piipahdimme Lopen valtuutettujen kanssa paistamaan makkarat Loppijärven rantaan. Sellainenkin rento yhdessäolo on tärkeää hyvän ja toimivan yhteistyön kannalta. Mutta huomenna aikainen herätys ja lähtö Ouluun ympäristövaliokunnan päivämatkalle. Ohjelmassa mm. LARE-lajietteluareenan vihkiäiset ja vierailu Laanilan Ekovoimalaan. Mielenkiintoinen päivä siis luvassa.

Kommentit