Venäläinen hävittäjävaihtoehto rajattiin jo pois – Hornetit korvataan monitoimihävittäjin

Blogi, torstaina 11.06.2015

Ensimmäinen työryhmäraportti liittyen Ilmavoimien Hornetien korvaamiseksi julkistettiin tänään. Nykyiset koneet tulevat elinkaarensa päähän 2020-luvun lopussa ja suuri hankinta vie aikansa. Tänään linjattiin jo se, että Hornetit korvataan monitoimihävittäjiin perustuvilla ratkaisulla ja tarjouspyyntö on ajoitettu tälle kaudelle vuosille 2017 ja 2018. Hankinta käynnistyy siis jo ensi syksynä ja hankinta (tilaus) tehdään ensi vuosikymmenen alussa.

Perusratkaisu siis tarkoittaa sitä, että suorituskyvyn korvaamiseen tarvitaan monitoimihävittäjiä eikä esimerkiksi pelkällä ilmatorjunnalla tai miehittämättömillä koneilla voida edetä.

Me saimme tänään puolustusvaliokunnalle perusteellisen selvityksen nykytilanteesta. Asiassa siis edetään oikein askelin ja valinta tullaan tekemään viiden konetyypin välillä. Kysymykseen ei siis enää tule venäläiset hävittäjävaihtoehto eivätkä myöskään esimerkiksi kiinalaiset tai japanilaiset koneet. Valinta siis tehdään amerikkalaisten vaihtoehtojen ja ruotsalaisen tai ranskalaisen vaihtoehdon välillä. Viides vaihtoehto voi olla eurooppalainen yhteishanke Eurofighter Typhoon.

Aiheeseen palaan varmasti vielä monta kertaa täällä. Tämä on iso juttu ja maamme uskottavan puolustuksen kannalta keskeisen tärkeä hanke. Mutta nyt pikaisesti meidän tulee vielä oikaista valtiontalouden teknisten kehysten leikkaus niin, että puolustusvoimien määrärahat nousevat tosiasiallisesti niin kuin parlamentaarisen ryhmän johdolla päätettiin ja nyös hallitusohjelmaneuvotteluissa. Nyt tilanne ei tätä tahtotilaa eikä päätöstä noudattele. Ja olisi kestämätöntä jos jälleen kertaharjoituksia, maastovuorokausia ja lentotunteja ja muuta leikattaisiin. Näin tapahtuu jos ei kehystä korjata.

Kello 22.45 ja kotona jo iltaa. Eduskuntapäivä päättyi tänään tämän vaalikauden ensimmäiseen kyselytuntiin. Oppositio tuli odotetulla temmolla hallituksen kimppuun säästöistä. Ja toki myös odotetulla tyylillä eli kaikkiin leikkauksiin vaihtoehto oli se ”periaatteella leikataan jostain muualta”. Se on toki opposition oikeus, mutta jos sillä linjalla etenisimme niin olisimme pian muiden käsissä. Keväällähän EU-komissio arvioi maamme talouden olevan sellaisessa tilassa, että meiltä vaadittiin selvitystä, miten aiomme oikaista talouden syöksyn. Tänään saimme onneksi jo tietoa, että komissio on tyytyväinen uuden hallituksemme hallitusohjelmaan ja linjauksiin eikä näin ollen ole viemässä maatamme ns. liiallisen alijäämän menettelyyn. Tämä siis veisi meidät EU:n tiukennettuun talousohjaukseen ja menettäisimme ”itsenäisyyden” näissä talousasioissa ja -ratkaisuissa. Rakenteellisen alijäämän korjaamiseksi joudumme myös tekemään lisäsäästöjä vielä tänä vuonna ja myös ensi vuonnakin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joudumme vielä aikaistamaan jo päätettyjä säästöjä ja tekemään myös uusia.

Vaikeat ajat siis jatkuvat ja on edessä. Mutta onneksi nyt kuitenkin hallituksessa sellaiset puolueet jotka ottavat tilanteen vakavasti ja haluavat laittaa maamme talouden itse kuntoon. Loppupelissä se on kuitenkin niin että hyvä valtiontalous on ihan jokaisen suomalaisen etu ja turva.

 

 

 

 

 

 

Kommentit