Venäjän uhka kasvanut – Eduskunnassa Nato-jäsenyyden kannatus kasvanut

Blogi, torstaina 10.02.2022

Huoli Venäjän ja Putinin toimista ja aikeista näkyy nyt myös eduskunnassa. Nato-jäsenyyden kannatus kansanedustajien keskuudessa on kasvussa ja jyrkkä Naton vastustus on jo vähäistä. LM:n tuoreessa kyselyssä puolet vastanneista kansanedustajista pitäytyi edelleen ns. Nato-option takana. Heidänkin keskuudessa Nato-jäsenyyden hakemisen mahdollisuutta kaikissa mahdollisissa tilanteissa alleviivattiin. Kolmannes kansanedustajista piti tärkeänä, että Naton jäsenhakemus valmisteltaisiin nyt ja enää vain kymmenesosa oli sitä mieltä, että Nato-jäsenyyttä ei pitäisi hakea – ei koskaan.

Korkeinta Nato-jäsenyyden kannatus on luonnollisesti meidän kokoomuksen riveissä. Kokoomus on puolueenakin kannattanut Nato-jäsenyyttä jo vuodesta 2006 lähtien ja nytkin kyselyyn vastanneista meidän eduskuntaryhmän kansanedustajista jopa viisi kuudesta kannatti välitöntä Nato-jäsenyyden hakua. Loputkin liputtivat Nato-option puolesta. Ja Naton kannatus olisi vielä tätäkin vanhempaa tilanteessa, missä Putin päättäisi hyökätä Ukrainaan. Venäjän iskiessä itsenäisen ja suvereenin valtion kimppuun kokoomuslaisista yli yhdeksän kymmenestä aloittaisi maamme Nato-jäsenyyden hakuprosessin samantien. Mielenkiintoinen huomio selvityksestä oli myös se, että perussuomalaisissa ja vihreissä on uutta Nato-kannatusta.

Päinvastaista linjaa eduskuntapuolueista kokoomuksen kanssa edusti Vasemmistoliitto Ano Turtiaisen kanssa. Vasemmiston kyselyyn vastanneista kansanedustajista nimittäin vain yksi kannatti mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä tarvittaessa.

Kaikkien kantaa Natoon ei muuttaisi myönteiseksi edes Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Lännen Median kyselyyn vastanneista kansanedustajista 37 prosenttia oli sitä mieltä, että Venäjän hyökätessä Ukrainaan jäsenhakemus pitäisi heti valmistella. Hieman tätä pienempi osuus, 34 prosenttia, vastusti Nato-hakemusta Venäjän uuden ja laajan Ukrainaan hyökkäyksenkin tapauksessa. Viimeinen vajaa kolmannes jätti ratkaisunsa auki eli eivät ns. lukinneet kantaansa.

Pitkä päivä paketissa. Tämä viikko menty siis Helsingissä koronakarussa ja katsotaan koska sitten kotiinpäin päästäisiin palaamaan. Tänään erittäin antoisat maanalla käydyt kuulemiset eli ns. Suojaluokka II kuulemiset Venäjän ja Ukrainan tilanteesta puolustusvaliokunnan kanssa, hieman eduskunnan henkilökunnan rekrytointeja ja sitten ryhmäkokous ja kyselytunti. Hauska kyselytunti olikin, kun asetelma hieman menikin vinksalleen, kun keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ryhtyikin kyselemään vastailun sijaan minulta 🙂 No, rakentava oppositio totta kai auttaa kaveria mäessä ja niin täälläkin kertaa kerroin konkreettisia ideoita miten voisi autoilijoiden ja myös kuljetusalan ahdinkoa helpottaa. Esitin, että kuljetusalalle otettaisiin kiireisenä käyttöön ns. ammattidiesel ja sen myötä myös ulkomaisille rekoille vinjettimaksut eli tiemaksut. Ratkaisuja on siis olemassa ja nyt on vain kyse siitä, että haluaako vasemmistohallitus niitä ottaa käyttöön.

Huomenna jatketaan. Nyt ajattelin katsoa Kympin Uutiset ja sitten Tulosruudusta nautiskella vielä näin illan päätteeksi Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkosken Olympialaisten mitalihiihdot. Onnea siis huippusuorituksista! Ja mitaleista!

 

 

 

Kommentit