Venäjän ja venäläisten ologarkkien jäädytetyt varat käytettävä aikanaan Ukrainan jälleenrakentamiseen

Blogi, perjantaina 01.04.2022

Noin 300 miljardia Venäjän keskuspankin noin 630 miljardin dollarin valuuttavarannoista on nyt jäädytetty pakotteiden seurauksena. Tämä on osuus mikä varoista on ns. G7 maissa ja lopun jäädyttäminen edellyttäisi mm. Sveitsin saamista mukaan pakotetoimiin. Myös diktaattori Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin varat on jäädytetty, kuten myös ison osan oligarkeista ja satojen muiden venäläisten Putinin sotaa tukevien osalta. Takavarikoinnin ja ylipäätään pakotteiden piirissä on jo nyt noin 700 venäläispoliitikkoa, liikemiestä, sotilashenkilöä ja heistä 42 on vauraita oligarkeja.

Venäjän ja venäläisten oligarkien takavarikoitu omaisuus tulee käyttää aikanaan Ukrainan sotakorvauksiin ja jälleen rakentamiseen. Kuka on vihassaan tuhonnut niin se myös maksakoon.

Venäläisomaisuutta on takavarikoitu esimerkiksi Ranskassa, Hollannissa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä ja Saksassa. Yksin Ranskassa hallitus kertoi jäädyttäneensä noin 30 kiinteistöä joiden arvo on jopa puoli miljardia edestä pakotteiden alaisten henkilöiden kiinteistöjä. Huvijahteja on takavarikoitu myös mm. Italiassa, Saksassa ja Ranskassa ja taitaa meilläkin ainakin muutaman ökyjahdin omistusselvitykset olevan käynnissä. Jahtien arvoiksi on arvioitu usein 20 miljoonasta ylöspäin jopa satoihin miljooniin. Ja lisäksi pankkitilien talletuksia ja maksuja on jäädytetty lukuisissa maissa. Omaisuutta on siis hyvin laitettu talteen. Ja Venäjän keskuspankin kansainväliset varat yhteensä yli 600 miljardia dollaria on myös jäädytetty.

No, nyt kysymys on tietenkin mitä näille rahoille ja omaisuudelle tapahtuu. Pitäisi olla täysin selvää, että tällaiset varat käytetään viimeistään Ukrainan jälleen rakentamiseen. Jäädytetyt varat ovat sodan aloittaneen Putinin Venäjän rahaa tavalla tai toisella ja ne on oikein ja kohtuullista käyttää Ukrainan sotakorvausten rahoittamiseen.

Vaikka nykyinen pakotejärjestelmä mahdollistaa vain varojen jäädyttämisen ja sellaisessa tilassa nämä miljardit nyt ovat, niin nyt EU:n on syytä käynnistää muiden länsimaiden kanssa toimet varojen saamiseksi Ukrainan jälleenrakentamiseen. Kuka on tuhonnut ja tuhoamisen hyväksynyt, niin myös maksakoon.

Ja samaan aikaa on tärkeää varmistaa, että Ukraina myös kestää Venäjän kohtuuttomat iskut ja pommitukset. EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisi lisätä kunnianhimon tasoa avussa Ukrainalle.

….

Helena Kuroselle annoin tänään muistoksi eduskunnan TET-jaksolta pienen eduskunnan kukkaron.

Kello 17.39 ja Lopella. Lämmin kiitos vielä tänään Helenalle TET-jaksosta eduskunnassa. Huipputyyppi! Mutta nyt viikonlopun pariin. Töitä näyttää sinnekin mahtuvan.

 

 

 

 

Kommentit