”Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli shokki keskustan ja vasemmiston kannattajille” – MT: Keskustassa ja vasemmistossa Naton kannatus nousi rajusti muutamassa viikossa

Blogi, maanantaina 21.03.2022

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli shokki keskustan ja vasemmiston kannattajille”

Näin toteaa Ulkopoliittisen instituutin Tuomas Iso-Markku aamun Maaseudun Tulevaisuudessa 21.3.2022. Lehden jutun otsikko kertoo olennaisimman: ”Keskustassa ja vasemmistossa Naton kannatus nousi rajusti muutamassa viikossa”.

Kuvakaappaus Suomenpresidentit.fi -sivulta. Ulkopoliittisen instituutin Tuomas Iso-Markun mukaan ”Venäjän hyökkäys Ukrainaan oli shokki keskustan vasemmiston kannattajille. Se vei uskon, että Suomi voi ylläpitää omaa erityissuhdetta Venäjän kanssa – ja hyötyä siitä.”

Maaseudun Tulevaisuuden tuore gallup kertoo sen, mikä toreilla ja turuilla kuuluu. Suomalaiset ovat siirtyneet kannattamaan Nato-jäsenyyttä yli puoluerajojen ja itseasiassa rajuin muutos on tapahtunut nimenomaan keskustassa ja vasemmistossa. Aiemminhan vasemmistoliitto lähes yksituumaisesti vastusti Natoa ja näki siinä vain pahaa ja myös keskustassa jonkinlainen kekkoslaisuus ja ennen muuta suomettuminen piti valtaa.

Isossa kuvassa MT:n tutkimus tukee aiempia gallupeja. Kaikista suomalaisista nyt 61% on Naton kannalla ja enää vain 15% vastaan. Ylen viikontakaisessa gallupissa luvut olivat 62%-16% Naton kannalla.

Maamme Nato-jäsenyyshakemuksen suhteen merkittävintä tässä gallupissa oli se, että keskustalaisista selvä enemmistö tukee nyt Natoon liittymistä. Muutos on ollut hetkessä raju ja rajummaksi sen tekee se, että keskustan puoluejohto on ollut kovin hissukseen Naton kanssa. Jopa puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) on ollut vaivaannuttavan hiljaa. Keskustan kannattajat eivät kuitenkaan pidä kantaansa puoluejohdon tapaan vakan alla, vaan nyt puolueen kannattajien keskuudessa Nato-kannatus on jo toiseksi korkeinta heti kokoomuksen jälkeen. Keskustalaisten keskuudessa Nato-myönteisyys on vahvistunut peräti 25 prosenttia ja peräti 73,4% keskustan kannattajista kertoo nyt myös kannattavansa Natoa.

Iso-Markku toteaakin gallupin tuloksia tutkiessaan, että…

”Keskustalaisissa on elänyt Kekkosen perintö ja kylmän sodan ajan puolueettomuuslinja. Ne ovat vähitellen toki laimentuneet ja jääneet taustalle”.

Tämä on kyllä näkynyt eduskunnassakin, monessa. Hyvä, että kentän ääni on nyt toisenlainen ja olen varma, että keskusta tulee kantaansa kääntämään varsinkin, kun puolustusministerin tehtävää erinomaisella tavalla hoitava Antti Kaikkonenkin (kesk.) jo näin pohti. Mikä myönteisintä aikataulu ei enää ollut Saarikon kertoma kesän puoluekokous, vaan nyt huhtikuun alun puoluevaltuusto. Uskon, että keskusta tulee tästä kokouksesta ulos Natoon liittymiskannan kanssa ja hyvä niin. Tuetaan heitä sen ratkaisun tekemisessä kaikin keinoin ja toivotetaan tervetulleiksi historian oikealle puolelle.

Iso-Markun mukaan Venäjän hyökkäys ja sota Ukrainassa ”oli shokki keskustan vasemmiston kannattajille. Se vei uskon, että Suomi voi ylläpitää omaa erityissuhdetta Venäjän kanssa – ja hyötyä siitä”.

Myös vasemmistoliitossa muutos on ollut merkittävä, todella merkittävä. Itseasiassa reilussa kuukaudessa Li Anderssonin johtaman puolueen kannattajien Nato-kannatus on kääntynyt päälaelleen. Nyt vasemmistoliittoa kannattavistakin jo peräti 43 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä ja enää nipin napin reilu neljännes – 28 prosenttia – vastustaa.  Vielä aiemmassa kyselyssä luvut olivat koko lailla päinvastoin.

Kaiken kaikkiaan Iso-Markun viimeinen kommentti kertoo tärkeimmän:

”Suomalaisten kannoissa on tapahtunut radikaali ja mittakaavaltaan historiallinen käänne, katsomatta puoluekantaan tai sukupuoleen”

Suomi on siis matkalla Natoon ja Nato onkin Putinin naapurissa ainoa turvallisuuden tae. Mikään muu ei Putinia ole pidätellyt. Puolueettomuus tai liittoutumattomuus ei pelastanut Ukrainaa Krimin valtaukselta eikä Putinin sodaltakaan. On aivan turha enää uskotella, että tämä toisi minkäänlaista turvaa meillekään. Niin kuin aiemmin kirjoitin, niin Suomi voi olla hyvinkin Putinin hulluuden seuraava mielihalu. Ja tätä hulluutta vastaan meidän tulee turvautua ja varautua ja tässä ei vain paras vaan ainoa tae ja tuki on Nato-jäsenyys.

Kello 21.46 ja päivä valmis. Tänään aamusta pitkä kokous Oma Hämeen aluehallituksen kanssa ja sitten Hyrian johdon tapaaminen Hyvinkäällä koulutusasioiden parissa. Kiitos erinomaisesta esittelystä rehtori ja toimitusjohtaja Pekka Vaittiselle ja Hyrian hallituksen jäsenelle Tiina Seppälälle. Vajaassa 15 vuodessa Hyriasta on tehty menestyvä ja huippulaadukas ammatillisen koulutuksen edelläkävijä.

Mutta huomenna sitten taas koronatauon jälkeen pääkallopaikalle. Eduskunnan kokoukset odottavat.

 

 

Kommentit