Veikkausvoittovarojen vähentyminen on huono perustelu leikkauksille – Kulttuurin ja myös urheilun ja liikunnan pienistä määrärahoista ei ole varaa leikata

Blogi, keskiviikkona 13.10.2021

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on selittänyt julkisuuteen, että he leikkaavat mm. kulttuurin ja myös liikunnan ja urheilun rahoitusta sen takia, että ns. veikkausvoittovarat vähenevät. Perustelu on ontuva ja selittelynmakuinen, sillä moni muukin asia yhteiskunnassamme kustannetaan verovaroin ja tällöin rahoitustason päätökset ovat arvovalintoja muuttuvissa tilanteissa. Mikään ei siis pakota pääministeri Sanna Marinia hallituksensa kanssa kohdistamaan näitä leikkauksia juuri liikuntaan ja urheiluun, vaan se on heidän tekemä valintansa.

Samaan aikaan nimittäin määrärahoja on lisätty pysyvästi miljardiluokalla vaalikauden aikana moniin eri kohteisiin ja myös määräaikaisia rahoituksen mitä erilaisempiin kohteisiin.

Kysyä pitääkin, että eikö näistä miljardeista olisi voinut ohjata tuon 16 miljoonaa kulttuurin ja vajaata 12 miljoonaa liikuntaan ja urheiluun?

Ja vastaus on yksiselitteinen, että olisi voinut ja olisi pitänyt.

Ja nyt tämän Marinin hallituksensa kanssa tekemän leikkauspäätöksen tekee entistä tökerömmäksi sunnuntai-illan Kesäranta-bileet, missä pääministeri kestitsi leikkaukset vielä piilossa pitäen suomalaisia artisteja. Kutsua bileisiin ei tietenkään saanut yksikään kulttuurialan ahdinkoa koronakriisin aikana esillä pitänyt tai kritisoinut alan toimija. Ja niin kuin eilen jo kirjoitin, niin nyt näyttää moni paikalle mennyt jo katuvan menoaan. Mutta toki vaikea varmasti olisi ollut myös pääministerin kutsusta kieltäytyä. Pitkävihaisiakin ovat osa.

Ja nyt sitten valtion talousarviosta pienten, mutta kulttuurialan kohdalla massiivisten leikkausten tultua julki on nimenomaan pääministeri itse ja hänen läheiset Ilmari Nurmisen johdolla aloittaneet somekampanjan itse tekemiään leikkauksia vastaan. Nurminen meni some-viestinnässään jopa niin pitkälle, että ”unohti” kokonaan ystävänsä Marinin roolin leikkauksia tehtäessä ja syytti niistä yksin keskustaa ja ministeri Antti Kurvista. Aikamoista, sanoisin.

No, lopultahan tässä käy niin, että Marinin hallitus nämä leikkaukset nyt ainakin kulttuurin osalta peruu. Kustantaa ne toki lisävelanotolla sillä järkeviin ja vastuullisiin arvovalintoihin ei tämä hallitus kykene. Mielenkiintoista nähdäkin millaisen some-kampanjan Marin ja Nurminen sitten laittavat päälle, kun itse tehty tyhmä päätös saadaan itse peruttua?

Mutta nyt kysymys kuuluukin, että kuka puolustaisi liikuntaa ja urheilua? Hallituspuolueiden riveistä ei kuulu huolestuneita ääniä urheilun ja liikunnan pienten rahojen leikkaamisesta. Miksi he vaikenevat? Tämä leikkaus on dramaattinen meidän jo muutenkin pienellä sinnittelevälle urheilu- ja liikuntasektorille. Voisiko Marko Asell (sd.) ja Hanna Kosonen (kesk.) astua entisinä urheilijoina esille ja sanoa, että arvovalinta on väärä: Liikunnasta ja urheilusta ei ole varaa leikata.

Kiitos palautteesta eiliseen päivään. Lisään tänne pari videota eilisistä keskusteluista. Eilenhän Marinin hallitus toi eduskuntaan aktiivimalli 2 -esityksen ja illalla sitten keskustelimme vielä koronapassista ja ns. raja-HE:stä eli ulkomaalaisten turistien pääsystä maahamme tulevana talvisesonkina.

 

Kommentit