Ei auttanut musiikkikeikka hattu kourassakaan – Pääministeri Sanna Marinin hallitus leikkaa kulttuurin, urheilun ja liikunnan sekä tieteen rahoitusta

Blogi, tiistaina 12.10.2021

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) somekanavat ovat olleet viime päivät täynnä kuvia ja videonpätkiä miten hänen työasunnollaan suomalaiset muusikot laulavat ja soittavat hänelle. Artisteja oli kutsuttu syömään Kesärantaan ja näytti iso osa eturivin artisteista myös kitaran kanssa laulaneen, kuin katulaulajat hattu edessään odottaen roposia.

Kuvakaappaus Pääministeri Sanna Marinin Instagram-tilin storysta. Ei auttanut naisvoimakaan.

Kaiken mitä Marinin hallitus on tapahtuma-alalle ja musiikkialalle sekä laajasti koko kulttuurialalle vallassaolonsa aikana tehnyt, niin näky oli hämmentävä.

Helmikuussa 13. päivänä 2021 vielä taiteilija ja muusikko Mikko Kivinen vetosi kollegoihinsa, että ”Kieltäytykää kohteliaasti ja kysykää: mitä te teitte meidän hyväksi kun me tarvitsimme apua? Ette mitään, miksi me tukisimme teitä?”

Ei voinut siis pääministerin videoita katsellessa välttyä ajatukselta, että eihän muusikoilla ollut edes mahdollisuutta soittopyynnöstä, kutsusta, kieltäytyä. Ei edes siis kaiken kokemansa jälkeen.

Ja tänään 12.10.2021 Marinin hallitus sitten kertoi (pääministerin on ollut pakko tämä jo viime sunnuntaina tietää) – vain pari päivää pääministerin yksityiskonsertoinnin jälkeen, että kulttuurin rahoitusta leikataan. Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle tehtävä leikkaus on massiivinen 43 miljoonaa euroa vuonna 2022. Marinin hallituksen nyt tekemä päätös tarkoittaa siis yhteensä 43 miljoonan euron leikkausta taiteeseen ja kulttuuriin, mutta myös liikuntaan ja urheiluun sekä nuorisotyöhön ja tieteeseen.

Taiteeseen ja kulttuuriin kohdennettu leikkaus on noin 18,4 miljoonaa euroa kuluvaan vuoteen verrattuna (-11 %). Joka kymmenes euro siis hukkuu taiteelta ja kulttuurialalta. Nuorisotyön budjettia leikataan noin -4,5 miljoonaa euroa (5,5 %). Tästä esimerkiksi -700 000 euron leikkaus kohdennetaan hallituksen päätöksellä paikallisen harrastustoiminnan tukiin. Liikunnan ja urheilun rahoja leikataan -11,9 milj. euroa. Suurin leikkaus liikuntabudjetissa kohdistetaan liikuntapaikkarakentamiseen. Tieteen ja tutkimuksen rahoitusta leikataan -8,3 miljoonaa euroa (10,9 %).

Juha Itkonen kommentoikin leikkauksia Facebookissa: ”Istuin juuri äsken Pyöreässä pöydässä, jossa OKM julkisti kulttuurin alaan kohdistuvat leikkauslistansa. Näin toimii poliittinen järjestelmämme: kohdistaa nimenomaan koronakriisin miltei pahiten polvilleen pistämälle alalle valtiontalouden mittakaavassa vähäisen 18,5 miljoonan euron leikkauksen, joka konkretisoituu karmivalla tavalla koko kulttuurin kentällä. Kaikkea on ensi vuonna 10-15 prosenttia vähemmän: työtilaisuuksia, tapahtumia, vientimahdollisuuksia…” Ja arvatkaa kuka tämän päivityksen jakoi? Mikko Kivinen.

Mikko Kososen päivitys jatkoi samaa: ”HÄVETKÄÄ HALLITUS Minun oikeustajuuni ei MITENKÄÄN mahdu että Marinin hallitus aikoo leikata kulttuurista kaiken sen jälkeen mitä ala on joutunut kokemaan, kaiken sen kyykytyksen jälkeen, mihin meidät on alistettu, kaiken sen 24h lobbaamisen, tiedon välittämisen, lukujen antamisen, ja alan jättimäisestä ahdingosta kertomisen jälkeen.”

Ja tuossa vain muutama päivitys Facebookista ja samoja tyrmistyneitä viestejä on täynnä myös Instagram ja kaikki sosiaalisen median kanavat.

Muistavatkohan tämän jälkeen artistit ensi kerralla Mikko Kivisen vetoomuksen?

Kello 23.39 ja juuri eduskunnan äänestyksistä kämpille. Eduskunta lopulta päätti vastoin aiempaa valiokuntakäsittelyä, että tulevanakin talvena mm. Lappiin tulevilta turisteilta vaaditaan kaksi koronatestiä. Vielä eilen Stv oli linjaamassa asiantuntijoiden mukaisesti, että muiden pohjoismaiden tapaan yksi testi riittäisi. Yllättäen tänään hetkeä ennen valiokunnan kokousta keskusta oli kääntänyt takkinsa ja näin kahden testin vaatimus tulikin valiokunnan pohjaesitykseksi ja hetki sitten myös eduskunnan päätökseksi. Tämä on todella surullinen päätös maamme matkailuelinkeinolle ja saa nähdä miten tulevasta talvisesongista selvitään.

Pitkä päivä enkä nyt tämän pidempään. Kohu tämän Marinin Kesäranta-bileiden ympärillä on saanut päivän aikana entistä erikoisempia piirteitä. Saa nähdä mitä kaikkea sen ympärillä vielä selviää ja mitkä ovat kutsuttujen roolit yms. olleet illassa. Ja onhan tuossa aika moni artistikin jo osoittanut pettymystään tänään Marinin hallituksen tekemiä rajuja kulttuurileikkauksia kohtaan.

 

 

 

Kommentit