Hämeen edunvalvontaa Hämeenlinnan uuden kaupunginjohtajan kanssa – Lopen kunnanhallitus tutustumassa kotikunnan ampumaurheilukeskukseen

Blogi, maanantaina 11.10.2021

Lopen ampumarataa on kehitetty määrätietoisesti aina sen perustamisesta lähtien. Kunta etsi aikanaan ampujille uuden radan paikan Hepohornusta, kun vanha Ilkon rata ”tuli” liian lähelle uutta asutusta. UPM:ltä ostettu maa-alue vuokrattiin paikallisille metsästäjille, reserviläisille ja urheiluampujille 100 markan vuosivuokralla ja nykyisin vuokra on vastaava 17 euroa ja vuokra-aika 50 vuotta. Olemme näin halunneet turvata ampumaradan tulevaisuuden. Radan nyt kasvettua ja laajennettua hankimme vielä kunnalle lisämaata alueelta äänivalleja varten. Koko rata-alue tullaan nyt ympäröimään jopa 30 metriä korkeilla ääntä ylöspäin ohjaavilla maavalleilla ja samalla alue on saanut myös lisää mm. parkkialueita ja haulikko- ja luodikkoratoja.

Lopen kunnanhallitus pääsi ampumaradan aktiivien johdolla tutustumaan radan eri toimintoihin laajasti. Tässä kunnanhallituksen jäsen Kaisa Ketonen (sit.) ja Lopen kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Tiina Seppälä toimintamontulla tutustumassa sovellettuun reserviläisammuntaan eli SRA:han, mikä on siis Reserviläisurheiluliiton kilpaurheilulaji, joka on tarkoitettu suomalaisten reserviläisten tilanteenmukaisen ampumataidon vertailuun ja kehittämiseen.

RTA yhtiöt vastaa Lopen Ampumaurheilukeskuksen maarakentamisesta ja tulevien vuosien aikana koko rata-alue tullaan ympäröimään jopa 30-metrisin maavallein niin, että radalta ei enää äänet pääse leviämään lähiympäristöön.

Ja radalla päästiin kokeilemaan perinteisen trapin ja hirviammun lisäksi myös hieman erikoisempiakin aseita. Tässä Tiina Seppälä ampumassa Sakon TRG:llä.

Ja tässä Kaisa kivääripisteellä.

Tänään vein uuden kunnanhallituksemme tutustumaan radan nykytilanteeseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin ja saimmekin radan puheenjohtajan Kari Kuparisen johdolla erinomaisen hyvä ja kattavan katsauksen tilanteeseen. Valtavasti radalla tehty ja tehdään tulevaisuudessakin. Ei voi kuin hattua nostaa näille loppilaisille metsästäjille, reserviläisille ja reserviupseereille ja urheiluampujille, jotka rataa talkoilla kehittävät päivä päivältä ja vuosi vuodelta. Aivan valtavat nuo uudet äänivalliurakat myös ja myös muut alueen kehittämissuunnitelmat.

Olikin mukava kuulla miten ampumaradastamme on syntynyt todellinen ampumaurheilukeskus. Ja tänä päivänä rata on merkittävä paikka reserviläisten ja metsästystä harrastavien lisäksi myös urheiluampujille. Radan kasvatteja ei enää tänä päivänä juurikaan tarvitse esitellä – Eetu Kallioisen johdolla Loppi ja ampumaratamme kyllä tiedetään.

Lämmin kiitos vielä koko ampumaradan väelle. Erittäin hyvä ja antoisa ilta ja pääsimmehän vielä hieman kokeilemaankin miten helposti ne kiekot tippuvat ja hirveen osutaan. Kaikki kiekot tulivat alas. Osa jopa ammuttuina.

Tänään antoisa palaveri yhdessä Hämeenlinnan uuden kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaisen kanssa. Maakuntamme ajankohtaisia asioita keskustelussa pääradasta liikuntaa ja sotesta koulutukseen.

Aamu ja uusi viikko alkoi kuitenkin jo tätä ennen Lopen kunnan johtoryhmän kokouksella. Kävin kuntamme keskeiselle virkamiesjohdolle läpi hieman loppuvuoden ja ensi vuoden ajankohtaisia asioita kunnanhallituksen puheenjohtajana. Isoja juttuja työnalla ja niiden etenemistä vähän askelmerkitty ja myös sitä millaiseen suuntaan kuntaamme haluan viedä. Isona esillä hyvän työantajakuvan ja -roolin vahvistaminen. Meidän pitää pitää paljon parempaa huolta henkilöstöstämme ja huolehtia, että olemme hyvä työnantaja ja myös houkutteleva työnantaja tulevaisuudessakin. Tämä tarkoittaa sitä, että resurssit päivähoidossa, kouluissa ja vanhustenhoidon pitää olla kunnossa. Vain tekevät kädet lopulta lasketaan. Haluammekin nyt edetä itseasiassa etunojassa vanhustenhoidossa kohti tätä 0,7 -henkilöstömitoitusta ja myös työnalla on uudet nykylainsäädännön vaatimukset täyttävien vanhustenhoidon tilojen saanti Lopelle ennen aluehallinnon aloittamista. Tarve on noin 40 hengen vanhustenhoivakodille mikä toivottavasti taipuu sujuvasti erilaisiin tarpeisiin kevyemmästä hoivasta ja tuesta aina ympärivuorokautiseen tehostettuun hoivaan. Katsotaan millainen ratkaisu asiaan löydetään, mutta välttämätöntä tämä hoitaa joko Lopen kunnan omana investointina tai sitten jonkun näitä tiloja tarjoavan toimijan kanssa yhteistyöhankkeena, jos ja kun haluamme, että Lopella on hoivapaikka jatkossakin kaikille loppilaisille ikäihmisille. Pidän teidät tästäkin hankkeesta ajan tasalla, kun homma etenee ja päätöksiä syntyy.

Isona asiana olen halunnut edelleen nostaa lisää esille tätä kuntamme ns. julkista kuvaa. Tämä tarkoittaa siis näiden yhteisten nurkkien kuntoon laittamista. Tekninen lautakunta korottikin nyt tähän suunnattua rahoitusta 50 000 euroon ensi vuonna ja tavoite saada teiden varsia pikkuhiljaa siedettävämpään kuntoon kaikissa taajamissamme, mutta myös kylillä. Kauniit nurkat toivottavat ihmiset paremmin tervetulleiksi ja viihtyyhän täällä itsekin sen myötä paremmin. Ja toisena valttikorttina haluamme edelleen panostaa lisää liikuntaan ja urheiluun. Ensi vuonna rakennetaan tämä iso uusi urheiluhallimme, mutta myös investointipuolella on esitykset toisesta frisbeegolf-radasta nyt Launosiin ja myös kahdesta uudesta luontoreitistä. Uudet luontokohteet ja -reitit tehtäisiin Ojajärvelle ja Launosiin. Ja vuodelle 2023 sitten isompana hankkeena skeittipuisto Läyliäisiin. Liike on lääke. Ja on muuten tullut todella paljon palautetta ja kiitosta myös tuosta meidän ensimmäisestä esteettömästäkin luontokohteesta. Komion alueen Luutalammin lenkki ja taukopaikkahan muutettiin nyt esteettömäksi (virallisesti vaikeasta esteetön, sillä polulla hieman korkeuseroja kuitenkin), mutta hyvin siellä on pyörätuoleilla ja lastenrattaiden kanssa pärjätty ja sähköpyörätuolitkin kivasti menneet. Tämä aivan 10+ juttu kaiken kaikkiaan sillä tavoite on ollut, että luontomme kuuluu kaikille. Ja minulle tämä hanke oli erityisen mieluinen, sillä viitisen vuotta sitten nostin nämä esteettömät luontokohteet Valtiovarainvaliokunnan ympäristöjaoston puheenjohtajana luontokohteittemme kehittämisen kohteiksi ja ryhdyimme esityksestäni korvamerkitsemään rahaa aina esteettömien kohteiden lisäämiselle, kun kansallispuistoissa ja muissa jotain tehtiin. Kohteita on näin syntynyt ympäri Suomen kansallispuistoihin ja retkeilyalueille ja olin erityisen iloinen, että tämä oman kotikuntanikin esteetön kohde saatiin näin nopeasti toteutettua. Iso kiitos siis kuntamme liikuntatoimelle ja kohteen rakennustöistä vastanneille. Menkäähän katsomaan millainen juttu sinne syntyi.

Niin ja päivällä kävin sitten vielä työlounaalla entisen kollegani ja nykyisen Hämeenlinnan kaupunginjohtajan Olli-Poika Parviaisen kanssa Hämeenlinnassa. Mukava oli pitkästä aikaa nähdä ja istua ihan rauhassa alas. Katsoimme vähän tietenkin Hämeenlinnan nykytilannetta, mutta myös koko yhteisen Hämeemme tulevaisuutta. Antoisa palaveri ja eteenpäin käy meidän molempien mieli.

Kiitos taas tästä päivästä. Paljon sen tarjosi.

Kommentit