Vastine Timo Kauniston kirjoitukseen Hämeen Sanomissa: Keskustan jätevesiasetus on aika vetää viemäriin

Kynästä, keskiviikkona 08.10.2014

Alastarolainen keskustan Timo Kaunisto kirjoitti Hämeen Sanomissa keskustalaisesta jätevesiasetusta. Hän antoi kirjoituksessaan täysin valheellisen kuvan jätevesiasetuksen historiasta ja muutoshaluista. Aluksi onkin syytä kuitenkin muistuttaa, että alunperin haja-asutusalueen jätevesiasetuksen sääti nimenomaan keskustan pääministeri Anneli Jäätteenmäen hallitus. Se oli yksi ainoita Jäätteenmäen hallituksen päätöksiä, mitä se hallitus ehti ennen kaatumistaan tehdä ja lähtökohtaisestikin siis maalaisjärjen vastainen.

Jätevesiasetuksen kohtuuttomuudet nousivat esiin syksyllä 2008. Itse totesin tämän keskustelun aikana, että ”Epätietoisuus on saanut myös liikkeelle tekijöitä, joiden tavoitteet ovat kyseenalaiset. Ihmiset ostavat kalliita ja huonolaatuisia järjestelmiä, vaikka todellinen tarve olisi pienempi.” Jätin myös ensimmäisen korjausesitykseni asiasta eduskunnalle kirjallisena kysymyksenä 19.2.2009. Nämä kaikki löytyvät eduskunnan sivuilta ja myös omilta kotisivuiltani www.timoheinonen.fi.

Keskustalainen ympäristöministeri Paula Lehtomäki ei asiaan tarttunut eikä häntä tuurannut keskustalainen Kimmo Tiilikainenkaan. Kuohunta haja-asutusalueiden jätevesiasetuksen ympärillä siis jatkui. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki piti kiinni lujasti jätevesiasetuksestaan ja tämän takia arvostelu ja kritiikki asetusta kohtaa koko ajan koveni. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta otti jätevesiasetuksen käsittelyynsä.

Itse toivoin keskustelun aikana toteamalla mm., että ”Lehtomäki puuttuisi jätevesisekoiluun ja viheltäisi pelin poikki”. Totesin myös, että ”minusta nyt tarvittaisiin rohkeutta sanoa, että tämä riittää. Asetus pitäisi nyt ottaa uudelleen tarkasteluun ja korjata sen pahan valuviat ja viedä asiat laintasolle. Ei ole mitään syytä vaatia tällaisia laitteita esimerkiksi alueille missä ei ole lähellä vesistöjä.” Ja totesin silloin ympäristövaliokunnan jäsenenä antavani täyden tuen Lehtomäelle jos hän uskaltaisi tehdä ratkaisuja.

Totesin myös, että ”jätevesiasetus ei nyt toimi ja maaseudulla ihmisten rahat menevät suoraan sanoen itse sinne viemäriin. Lähivesien suojelusta kaikki on varmasti yhtä mieltä, mutta tämä jätevesiasetus ei nyt palvele edes sitä. Toimii monesti toimimattomien laitteiden kautta juuri päinvastaisest”.

Lopulta keskustan vastahankaisuus aiheutti sen, että Kristillisdemokraatit tekivät asiasta syksyllä 2010 välikysymyksen. Sen välikysymyksen keskustelut löytyvät eduskunnan pöytäkirjoista ja olivat ratkaisevia siihen, että keskustan oli pakko antaa edes hieman periksi. Esimerkiksi kokoomuksen Arto Satosen kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro kannattaa lukea ja myös keskustan ympäristöministeri Paula Lehtomäen jätevesiasetusta tiukasti puolustavat puheenvuorot. Ne kaikki löytyvät eduskunnan kotisivuilta. Keskustelu oli kiivasta ja hyvä niin. Nimittäin lopulta tämän välikysymyskeskustelun jälkeen keskusta edes hieman taipui asiassa ja ympäristövaliokunnan johdolla asiaa korjattiin. Mutta edelleen jätevesiasetus on monimutkainen ja vaatii kohtuuttoman paljon neuvontaa ja tulkintaakin.

Siksi itse olen jättänyt hallitukselle esityksen viime keväänä 23.4.2014 otsikolla ”Jätevesiasetuksen siirtymäajan pidentäminen sekä vaatimustason selkeyttäminen”. Siinä esitän siirtymäajan pidentämistä ja myös sitä, että jätevesien puhdistamisen vähimmäisvaatimukset kirjataan lakiin esimerkkeinä prosenttien sijaan. Esimerkiksi niin että saostuskaivot ja maaperäkäsittely on riittävä jne. Itse uskon, että uusi ympäristöministeri Sanni Grahn Laasonen (kok) tässä asiassa nyt toimiikin.

Sillä keskustalainen jätevesiasetus on kyllä kuin entisen sotamiehen asento; siitä ei tullut eikä tule korjaamalla hyvää vaan on syytä tehdä kokonaan uusi. Tätä ovat esittäneet myös mm. perussuomalaisetkin. Reilu siirtymäajan jatko ja sitten ajan kanssa huolella ja kunnolla ja selkosuomella kirjoitettu laki niin homma toimisi. Ratkaisevaa on se missä kiinteistö sijaitsee ja kuinka paljon sieltä tulee jätevettä.

Mutta olen tyytyväinen, että lopulta nyt syyskuussa 2014 keskustastakin myönnettiin Kimmo Tiilikaisen johdolla, että jätevesiasetus oli aikanaan heiltä suuri virhe. Siihen myöntämiseen meni kymmenen vuotta ja siinä välissä myös Tiilikainen itse istui tiukasti jätevesiasetuksen päällä estäen sen korjaamisen. Mutta onneksi myönsivät edes nyt. Tosin tuhannet ja tuhannet ovat ehtineet tehdä monin paikoin myös turhia ja toimimattomiakin jätevesiremontteja keskustalaisen jätevesiasetuksen pakottamina. Ne pitäisi kyllä korvata jollain tavalla.

Timo Heinonen
kansanedustaja
ympäristövaliokunnan jäsen

Kommentit