Vastine Etelä-Suomen Sanomiin: Petettyjen lupausten lista on jo pitkä

Kynästä, torstaina 25.07.2019

Kalervo Piiponniemi kirjoitti ESS 24.7.2019, että olisin liian pian arvostellut Antti Rinteen vasemmistohallituksen toimia tai lähinnä toimimattomuutta. On totta, että Rinteen hallitus on istunut vasta muutaman kuukauden, mutta jo nyt on tiedossa, että monet vaalilupauksensa Rinne ja hallitus on unohtanut osin tai jopa kokonaan.

Mainitsen vain muutaman:

Vanhustenhoidon sitova 0,7-hoitajamitoitus, mikä peruspalveluministeri Krista Kiurun (SDP) mukaan olisi hoidettavissa ”muutamassa tunnissa” ”lisäämällä vain yksi lause lakiin” on siirtymässä seuraavalle hallitukselle. Kyselytunnilla juhannuksen jälkeen Kiuru kertoi, että säätämisen mahdollisuuksia vasta selvitellään ja Demokraatissa pääministeri Antti Rinne kertoi, että sitova 0,7-hoitajamitoitus tulisi voimaan aikaisintaan vasta vuonna 2025 eli seuraavan hallituksen toimesta. Näin siis nyt kun SDP:llä olisi halutessaan valta ja mahdollisuus hoitajamitoitus vaikka Piiponniemen mainitsemassa syksyn budjettiriihessä säätää, niin näin ei ole tapahtumassa. ”Muutaman tunnin työ” on muuttumassa vaalikausien odotteluksi. Siksi nyt olisikin tärkeää, kirjata lakiin tiukemmat hyvän hoidon ja hoivan kriteerit ja eritasoiset hoitoisuuden vaatimukset, niin kuin Kokoomus jo ennen vaaleja esitti. Vanhustenhoidossa ei ole aikaa odottaa vuoteen 2025 korjausliikkeitä.

Toisena poliisien määrä. Ennen vaaleja käytännössä kaikki puolueet kannattivat poliisien määrän nostamista vähintään 7850 poliisiin nyt alkaneella vaalikaudella. Tätä varten Petteri Orpo (kok) toimiessaan sisäministerinä korottikin poliisien koulutusmäärän maksimisiin jotta tavoitteiseen päästäisiin. Nyt ensi töikseen Rinteen hallituskauden alkaessa poliisien koulutusmääriä päätettiinkin leikata. Lupauksista ja ennen muuta arjenturvallisuuden tarpeista huolimatta ei tarvittavaan minimimäärään 7850 poliisiin tällä vaalikaudella päästä. Rinteen hallitus on tämän jo nyt päättänyt eikä tässäkään enää odottelu auta.

Myös suuret raidehankkeet kokivat jo kovan kolauksen. Lahden seudullekin tärkeät Oikorataan yhdistyvä Keravalta lentokentälle lähtevä Lentorata on siirtymässä tulevaisuuteen eikä Lahdesta itään jatkuva Itäratakaan eikä Pääratakaan ole saamassa investointirahoja tällä vaalikaudella. Hankeyhtiömallin kuopattuaan, missä mukana olisivat olleet myös radan varsien kunnat ja kaupungit ja muitakin mahdollisia toimijoita, hallitus on joutunut jarruttelemaan hankkeiden toteuttamisaikatauluja sidottuaan myös valtion omaisuuden myymisestä saamansa rahat lähinnä käyttötalouden menojen kattamiseen. Kokoomus tuleekin syksyllä esittelemään oman hankeyhtiömalliin perustuvan mallimme, missä raiteilla tapahtuisi tälläkin kaudella viime kauden tapaan yhä enemmän.

SDP:n eläkeläisille lupaama 100 euroa on jo myös muuttunut kympeiksi. Minusta on hyvä, että pienimpiä eläkkeitä edelleen korotetaan. Viime kaudella Kokoomuksen ja keskustan ollessa hallituksessa pienimpiä eläkkeitä korotettiin yhteensä 40 euroa. On hyvä, että tätä linjaa nyt myös Rinteen hallitus jatkaa ja tekee tasokorotuksen pienimpiin eläkkeisiin mm. takuueläkkeeseen. Mutta on minusta aivan aiheellista ja oikeutettua kysyä SDP:n lupausten perään. Rinnehän lupasi kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville 100 euroa puhtaana käteen. Nyt hallituksen päättämässä mallissa 1300-1400 euroa eläkettä saavat eivät saa korotusta euron euroa ja noin 1000 euronkin eläkkeissä korotus jää alle 20 euroon. Ja tämän enempää ei hallitusohjelmassa ole eläkkeiden korotuksiin tällä 2019-2023 hallituskaudella varattuna. Nyt siis mm. pienimpiä työeläkkeitä saavat jäivät kokonaan ilman heillekin Rinteen lupaamaa ns. vappusatasta tai edes sen osia.

Nyt on siis kyse siitä, että olemme arvostelleet jo tehtyjä päätöksiä ja ennen muuta niiden rajua ristiriitaa vaalilupauksiin nähden. Nyt jo talous näyttää hiipumisen merkkejä ja työllisyyden kasvukin on hidastumassa. Tiistaina työministeri Timo Harakan (SDP) esittämät keinot eivät valitettavasti riitä siihen, että hallitus pääsisi itse asettamaansa 75% työllisyysasteeseen vaan tähän tarvitaan huomattavasti kunnianhimoisempia keinoja. Me kokoomuksesta olemme tätäkin valmiit tukemaan.

Olemme myös valmiita tukemaan oppositiosta käsin sitä, että talous pysyy kunnossa ja työttömyyttä pystyttäisiin edelleen vähentämään. Olemme myös valmiita tukemaan toimia jotka oikeasti veisivät tätä maata eteenpäin. Siksi tulemme esittämään syksyllä, että mielenterveyspotilaiden terapiatakuu päätettäisiin jo syksyn budjettiriihessä, ammattikoulujen lisäopettajat palkattaisiin hallituksen kolmen vuoden määräaikaisuuksien sijasta pysyviksi, sillä tarve on muutamaa vuotta pidempiaikainen ja annamme tukemme myös uskottavan maanpuolustuksen ylläpitämiseksi myös jatkossa.

Mutta olemme myös valmiita haastamaan ja kyseenalaistamaan silloin, kun tilanne on meistä menossa väärään suuntaan tai luvatusta ei ollakaan pitämässä kiinni. Opposition tehtävä onkin usein olla juurikin hallituksen omatunto.

Mukavaa kesän jatkoa teillekin. Kiitetään, kun on kiitoksen aikana. Kiritetään, kun siihen on tarve.

Timo Heinonen

Kansanedustaja (kok)

Valtiovarainvaliokunnan jäsen

Kommentit