Vastine Aamupostiin: Kokoomuksen tahto oli ja on edelleen saada lisää hoitajia vanhustenhoitoon

Kynästä, perjantaina 26.07.2019

Vastineena nimimerkki Ratevan (15.7.2019) takaa kirjoittavalle. Ei Kokoomuksen linja tai tavoitteet ole minnekään muuttuneet eivät ennen vaaleja eikä vaalien jälkeenkään. Kokoomus suhtautunut vanhustenhoitoon koko ajan hyvän ja laadukkaan hoidon näkökulmasta. Laadukas vanhustenhoito edellyttää eri tilanteissa eri määrän hoitavia käsiä. Joskus riittää kevyempi tuki ja hoiva ja toisissa tilanteissa tarvitaan jopa reilusti julkisuudessa paljon huomiota saanutta 0,7 hoitajamitoitusta enemmän hoitajia.

SDP ja myös osa muista puolueista lupasi ennen vaaleja monimutkaiseen asiaan ratkaisuksi varsin kategorista sitovan 0,7 hoitajamitoituksen säätämistä lakiin. Julkisessa keskustelussa annettiin ymmärtää, että tämä 0,7 sitovan hoitajamitoituksen syöminen lakiin riittäisi  vanhustenhoidon kuntoon saamiseksi. Nykyinen asiasta vastaava ministeri Krista Kiuru (SDP) sanoi tuolloin, että sitova 0,7 -hoitajamitoitus on ”tehtävissä muutamassa tunnissa” eikä se vaadi kuin ”yhden lauseen lisäämisen lakiin”. Näin nykyinen peruspalvelu- ja perheministeri Krista Kiuru ihmisille vakuutti.

Nyt SDP:n eikä ministeri Krista Kiurun tarvitsisi kysellä Kokoomukselta tehdäänkö näin ja siksi nyt ihmettelemme, että demarit ja Antti Rinteen hallitus ei olekaan kirjaamassa lakiin sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta. Ministeri Krista Kiuru totesi eduskunnan kyselytunnilla, että asiaa ja sen ”säätämisen mahdollisuuksia” vasta selvitellään ja pääministeri Antti Rinne totesi Drmokraatissa, että sitova 0,7 hoitajamitoitus voisi tulla voimaan vasta aikaisintaan vuonna 2025 eli seuraavan hallituksen toimesta. Kiurun ja demareiden ennen vaaleja mainostama muutaman tunnin työ on muuttunut nyt vaalikausien odotteluksi. Minusta ennemminkin pitäisi nyt kysyä ministeri Kiurulta miksi puheet ja teot ovat näin rajusti nyt vaalien jälkeen ristiriidassa kun valtaa asia olisi päättää siis vaikka huomenna.

Nyt kun Rinteen hallitus ei ole kuitenkaan omalla hallituskaudellaan sitovaa 0,7 hoitajamitoitusta voimaan saattamassa niin pitääkin kysyä, että eikö nyt olisi järkevintä sitovaa hoitajamitoitusta vuoteen 2025 asti odotellessa lisätä ja tiukentaa lakiin Kokoomuksen esittämät hyvän hoidon kriteerit ja hoitoisuuden mittarit ja lisätä vanhustenhoitoon lisää hoitajia välittömästi sinne missä lisäkäsiä nyt heti tarvitaan.

Kinaamalla ja katteettomilla lupauksilla ei vanhustenhoitomme ongelmat korjaannu vaan konkreettisilla teoilla ja lisähoitajilla.

Tärkeintä nyt pitäisi kaikille olka vanhustenhoidon ongelmien korjaaminen  ja siksi me olemme kokoomuksesta kuten ennen vaalejakin totesimme valmiita lisäämään hoitajia vanhustenhoitoon välittömästi ja etsimään lainsäädäntöä tiukentamalla ratkaisuja myös oppositiosta käsin meitä kaikkia koskettavaa asiaan. Hyviä muidenkin tekemiä esityksiä olemme aina valmiita myös tukemaan.

Kiitos siis teille nimimerkki Rateva kirjoituksestanne ja oikein mukavaa kesänjatkoa.

Timo Heinonen

Kansanedustaja

Kommentit