Vasta teot ratkaisevat haluaako vasemmisto lopulta ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille

Blogi, sunnuntaina 19.07.2020

Kokoomus haluaa ratkaisun ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamista kaikille työntekijöille välittömästi. Asian tarpeellisuus nousi konkreettisesti esille nyt koronakeväänä, kun valtava määrä samoja työntekijämaksuja maksavista lähinnä nuorista, mutta myös mm. ravintola-, kuljetus- ja kaupanalan työntekijöistä jäi ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Lomautettuna oli toukokuussa kaiken kaikkiaan liki 120 000 ihmistä ja heistä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulkopuolella oli liki 30 000. He jäivät ilman ansiosidonnaista työttömyysturvaa sen takia, että eivät olleet liittyneet työttömyyskassan jäseniksi. Heistä jokaisella kuitenkin täyttyi ansiosidonnaiseen vaadittavan työssäoloehto. Työkuukausia oli siis riittävästi ja he muuten olivat myös maksaneet tismalleen samat verot ja veroluonteiset maksut kuin ansiosidonnaista työttömyysturvaa saaneetkin.

Kokoomus ei hyväksy, että työttömyyskassaan kuulumattomien lomautetuiksi joutuneiden työntekijöiden työttömyysturvaa leikataan jopa satoja euroja sen takia, että he eivät ole liittyneet esimerkiksi Loimaan kassaan. He kuitenkin ovat maksaneet tismalleen samoja työntekijämaksuja ja myös veroja kuin kassoihin kuuluvat. Ansiosidonnaisen ulottaminen kaikille työntekijöille on siis yksin oikeudenmukaisuuskysymys.

Nykyisin nimittäin ainoastaan työttömyyskassojen jäsenet saavat ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Näin siitäkin huolimatta, että myös kassoihin kuulumattomat joutuvat maksamaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja. Ansiosidonnainen työttömyysturva kustannetaan siis leijonan osalta yhteisistä varoista – jopa 95 prosenttisesti ja työttömyyskassojen jäsenmaksuilla vain tuo loppu 5–6 prosenttia. Ansiosidonnaisen kustannukset kerätään siis käytännössä kaikilta työntekijöiltä ja työnantajilta työttömyysvakuutusmaksuina ja veroina. Työttömäksi jäädessään kassaan kuulumaton työntekijä on kuitenkin oikeutettu vain perusturvaan. Perusturva voi olla jopa satoja euroja pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyysturva.

Kokoomus kannattaa ansiosidonnaisen laajentamista nimenomaan oikeudenmukaisuussyistä. Tähän asiaan ei ole syytä sotkea ammattiyhdistysliikettä, sillä jo tälläkin hetkellä Suomen suosituin työttömyyskassa, Yleinen työttömyyskassa YTK eli ns. Loimaan kassa, on ammattiyhdistysliikkeestä irrallaan. Ammattiyhdistysliikkeellä on oma tehtävänsä, mutta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ei sitä tarvita.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoi vasemmistoliiton kannattavan ansiosidonnaista kaikille sillä ehdolla, että samalla säädetään pakkojäsenyys työttömyyskassaan eli esimerkiksi Loimaan kassaan. Tämä on yksi mahdollisuus asia ratkaista. Toinen varteen otettava malli olisi tehdä se ilman pakkojäsenyyksiä KELA:n eli Kansaneläkelaitoksen kautta. Tällainen perustettava Kela-kassa ratkaisisi siis myös Vasemmistoliiton vaatiman kassajäsenyyden. Halutessaan työntekijät voisivat toki valita tämänkin jälkeen jonkun muun 25 olemassa olevasta työttömyyskassasta. Näiden kautta olisi jatkossakin mahdollista maksaa itselle korkeampaa ansiosidonnaista esimerkiksi nykyisen +5% -tapaan.

MTV3:n Puheenjohtajatentissä kaikki eduskuntapuolueet antoivat tukensa Kokoomuksen esitykselle ulottaa ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille työntekijöille. Nyt odotammekin vain, että pääministeri Sanna Marinin hallitus tuo eduskuntaan syksyn aikana tästä esityksen. On tekojen aika.

 

Kommentit