Vasemmistoliitto, Vihreät ja SDP kannattamaan 18 maakuntaa – Riittääkö kaikkien maakuntien kantokyky?

Blogi, torstaina 23.05.2019

Tänään nähtiin yksi mielenkiintoinen nurkkatapin naulaus, kun Antti Rinne joutui kertomaan julki, että sote-uudistus tehdään 18 maakunnan varaan.

Tämähän käyttännössä oli jo sovittu SDP:n ja Keskustan kanssa hallitustunnusteluvaiheessa, mutta nyt keskustan kantti ei kestänyt enää Rinteen ja demareiden vedätystä siitä, että ”Kaikki on auki kunnes kaikki on sovittu”. Vihreät erityisesti ja jopa demarit ovat vastustaneet kiivaasti maakuntahallintoa ja tätä keskusta pelkäsi nyt kuin ruttoa. Rinne joutuikin kertomaan kesken kaiken julki, että kyllä maakuntahallinto tulee ja peräti se demareiden kammoama 18 maakuntaa.

Yksi vaiettu tosiasia oli jo päättyneellä vaalikaudella se, että 18 maakuntaa on liikaa tähän maahan. Keskusta pääministeripuolueena piti tiukasti kiinni 18 maakunnasta ja sen kritiikki vaiennettiin jopa perustuslakivaliokunnassa. Valiokuntakäsittelyssä tuli yksiselitteisesti esille, että jo pian useampi maakunta ajautuu taloudelliseen ahdinkoon eivätkä ne selviä soten tehtävistä. Tämä vaiettiin silloin ja nyt myös demarit sen taitavasti unohtavat.

On käytännössä selvää, että 18 maakunnasta kaikki eivät siis selviä sote-velvollisuuksista. Ja tätä ongelmaa ei SDP ja vihervasemmisto halunnut nytkään ratkaista vaikka 18 maakuntaa vielä hetki sitten he kiivaasti vastustivat. Rinne totesi, että ”Myöskin se on sovittu, että tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään pääkaupunkiseudun erilliskysymys”. Tämä siis tarkoittaa sitä, että HUS pilkotaan, mutta myös sitä, että muiden suurten kaupunkien tilanteet sivuutettiin ja hylättiin. Rinne ei pystynyt täyttämään Tampereen pormestari Lauri Lylyn (SDP) toivetta erityisasemasta myös Tampereelle ja Turulle. Keskusta oli tiukkana ja tämä on yksi osoitus siitä, että keskustan rooli Säätytalolla on nyt todella vahva ja demarit ja muut menevät ja tekevät mitä keskusta haluaa.

Mutta varsinaisesti Rinteen ulostulo oli siis vain nurkkapultin kiristämistä sen varmistamiseksi, että Keskusta pysyy Säätytalolla. Soten ongelmat on edelleen ratkaisematta ja nyt Rinteen työnalla oleva hallitus on jatkamassa työtä tismalleen samalta pohjalta mitä edellinen hallitus teki ja mitä demarit silloin nelijaarajarrutuksella vastusti. Ongelmia on siis aivan varmasti edessä.

Hulluksi menee ja vielä kaiken päälle tulee kolmas verotuksen taso eli maakuntavero. Mielenkiintoista olisi tietää, että kuinka moni Vihreiden äänestäjä osasi arvata, että ääni vihreille on myös ääni maakuntaverolle.

Kello 19.13 ja Narinkkatorilta kotiin. Tänään olimme työpäivän jälkeen Benin kanssa vauhdittamassa euroehdokkaittemme kampanjoita Helsingissä. Sääkin suosi vaikka ei niin lämmintä nyt ollutkaan. Mutta väkeä paljon ja monia hyviä keskusteluja. Muistakaa sunnuntaina äänestää jos ette jo ennakkoon käyneet.

Kohta sitten jääkiekon pariin. Suomi-Ruotsi on klassikko mikä pitää aina nähdä ja näin puheenjohtajat saavat keskustella EU-vaalien tentissä ilman minun twiittejä 🙂

 

Kommentit